група підтримки Ю.РевиЦі та ще багато інших схожих епітетів можна сміливо застосовувати до кожної з учасниць районного конкурсу «Міс освітянка – 2014», який пройшов днями в центрі дитячо-юнацької творчості. У ньому взяли участь Юлія Рябошапка – вчитель української мови та літератури Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Мирослава Каценко – практичний психолог Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Марія Лаврін – вчитель російської мови та світової літератури Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Аліна Гнучих – вчитель початкових класів Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів, Тетяна Васильченко – вчитель інформатики Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів, Ірина Калмикова – вчитель біології Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, Анастасія Васенко – вчитель біології Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів, Юлія Рева – вихователь Богданівського ДНЗ та Олена Карпушина – завідуюча Зеленським ДНЗ. Оцінювало майстерність конкурсанток журі у складі: Г.Л.Москалець – начальник відділу освіти райдержадміністрації, Л.М.Горбанець – голова профкому профспілки працівників освіти та науки, Н.С.Сегеда – вчитель хімії Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів, лауреат обласного конкурсу «Учитель року 2013» і педагоги-ветерани: Н.В.Гуренко, голова ветеранського клубу «Свічадо», В.К.Кіфенко та М.С.Гончаренко.

 спів – захоплення Ю.Рябошапки- Учителю! Ти йдеш по цій землі,
І слід стає твій, крок за кроком,
Яскравим вогником у сутінках пітьми,
А все життя для тебе є уроком.

Ти бачиш те, що іншим не під силу,
І відповідь даєш на всі «чому?».
Ти недаремно тут, бо серце має крила,
Воно для всіх – віддать його кому?

Маленьким дітям, синьооким і чубатим,
Що ловлять погляд, кожен рух всякчас.
Це щастя вчителя, його багато
І слід яскравий – вогник не погас!

Ці слова повною мірою стосуються молодих педагогів – учасниць конкурсу. Бо вони продемонстрували високий рівень професійної майстерності, глибокі знання, вміння їх донести до учнів, закласти у їхні душі зерна людяності, доброти, поваги і любові. Праця вчителя не закінчується в класі. Це постійне самовдосконалення, пошук нових ідей, підходів, методик навчання. Адже у наш динамічний час постійно змінюються і трансформуються життєві цінності і орієнтири, мода, захоплення і уподобання дітей та підлітків, навіть розмовна лексика. Тому нелегко сьогодні вчителю знаходити спільну мову з учнями, бути для них і авторитетним дорослим, і, водночас, такою людиною, яка їх розуміє. Про це, до речі, говорили конкурсантки, відповідаючи на запитання – чому обрали професію педагога? Вони говорили про любов до дітей, можливість для самореалізації, престижність професії, відчуття молодості душі, яке, дякуючи постійному спілкуванню з дітьми та підлітками, не зникає з роками.

М.Лаврін – «Міс освітянка – 2014»Конкурсанток вітали і бажали успіхів у змаганні та подальшій діяльності на педагогічній ниві Н.В.Гуренко, Г.Л.Москалець, Л.М.Горбанець.

У конкурсі «Формула успіху молодого спеціаліста освіти – ідеї, що живлять розум і серце» учасниці показували фрагмент уроку, заняття чи позакласного заходу, в якому демонстрували застосування засад організації навчально-виховного процесу, проголошених одним з найбільш авторитетних корифеїв педагогічної майстерності Кіровоградщини Іваном Гуровичем Ткаченком: ерудиція, емоції, естетика. У наступному конкурсі – «Бліц – інтерв’ю» слід було відповісти на ряд запитань стосовно професії педагога. Конкурсантки зазначали, що вчитель має бути доброзичливим, терплячим, комунікабельним. Відкриттям для них, як для молодих спеціалістів, стало те, що вчитель має дуже багато роботи в позаурочний час і дуже мало вільного часу, бо слід працювати і у вихідні, і під час канікул, а ще велика кількість документації, яку слід вчасно вести. Втім здолати ці труднощі допомагає легке входження в педагогічний колектив і доброзичливе ставлення старших колег. Серед речей, які не можна робити ні за яких обставин, називали шаблонність у викладанні предмету, порушення структури уроку. Не можна, звичайно ж, ображати і принижувати дітей, мати серед учнів улюбленців.

Конкурс «Показуха» повинен був розкрити певні акторські здібності, а «Світ моїх захоплень» - різнобічність розвитку, як особистості, кожної учасниці. Вони читали вірші і виконували пісні, демонстрували малюнки, вишивки і вироби художньо-прикладного мистецтва, кулінарні шедеври. 

 Г.Москалець і Л.Горбанець з учасницями конкурсуУ невеликих перервах між конкурсними завданнями для учасників заходу співали вихованки гуртка «Соловейки» ЦДЮТ: Ірина Нестеренко і Тетяна Луніна та керівник гуртка Вадим Блоха.

Під час підведення підсумків конкурсу учасниць поздоровили з успішними виступами Г.Москалець, Л.Горбанець, Н.Сегеда, Н.Гуренко, В.Кіфенко та М.Гончаренко, яка до того ж, подарувала учасницям свої вірші. Всі конкурсантки були відзначені за перемогу в різних номінаціях, а «Міс освітянкою – 2014» цілком заслужено стала Марія Лаврін.

Наостанок хочу сказати, що участь у конкурсі – це лише один з етапів становлення молодих педагогів. Справжній екзамен їм доводиться складати щодня в класних кімнатах, адже найкомпетентніше журі для кожного вчителя – його учні, а найвища нагорода – їхня любов і повага.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: група підтримки Ю.Реви; спів – захоплення Ю.Рябошапки; М.Лаврін – «Міс освітянка – 2014»; Г.Москалець і Л.Горбанець з учасницями конкурсу.