найпівденніша точка СРСР - Кушка, далі - невідомий і небезпечний Афганістан (фото 1980-х років)...Стоїть старенька мати на могилі,
І навіть квіти плачуть мовчазні.
Від сина погляд відвести не в силі,
А син довічно житиме у сні. 

Цього року виповнилася 25 річниця виводу з Афганістану обмеженого контингенту радянських військ. В лютому 1989 року нарешті закінчилась війна, яка принесла тисячі жертв, сльози і горе в мирні родини. Сьогодні ж ми згадуємо події тих страшних днів зі сльозами на очах і розуміємо, що найстрашніше у світі – це війна. Тому повинні пам’ятати всіх тих, хто її пережив, тих, хто недожив, недоспав, недокохав.

Афганістан став горнилом для всіх, хто туди потрапляв.

Він навчив юнаків цінувати дружбу, відданість, любов. І знати ціну життя. Адже воно часто обривалось у неповних 19 років перед їхніми очима. І боліли юні душі від втрат близьких друзів, тих, хто ще вчора дарував їм своє тепло, а потім повертався на рідну землю в цинковій труні. Це все потрібно було пережити. Але вони, 19-річні, свято вірили, що виконують свій інтернаціональний обов’язок.

 сільський голова Олексій Соботюк вручає ветеранам афганської війни медалі «Долг выполнен з честю»Третина учасників афганської війни була родом з квітучої української землі. На їх долю випало випробування вогнем і кров’ю. Скільки їх білявих, русявих і смаглявих синів України загинуло на тій землі.

Цього року цю трагічну дату вшановував весь колектив нашої школи. Учителі та учні були задіяні в заходах, присвячених відзначенню Року бойових дій на території інших держав та 25 - ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. На протязі місяця був створений стенд «Ти - вічний біль, Афганістан...», класні керівники провели  виховні години пам’яті загиблих воїнів. На високому рівні було проведено  виховний захід «Ти - вічний біль, Афганістан...», в якому брали участь учні 10 - 11 класу. Були запрошені всі воїни – афганці, які проживають в нашому селі, але прийти змогли лише М.М. Антоненко, В.О. Солодеєв та С.А.Стогній. Учні декламували вірші, виконували пісні, зачитували солдатські листи. Вихованці хореографічного гуртка «Ятранчата» виконали танок «Рота - підйом!», театрального гуртка «Капітошка» – цілий ряд сценок на військову тематику. Учні 9 - 11 класів спілкувалися з учасниками бойових дій в Афганістані: Миколою Михайловичем Антоненком та Володимиром Олексійовичем Солодеєвим, які розповіли про нелегкі, а іноді і трагічні будні Афганської війни. Учні розпитували про умови служби, харчування, участь у боях, спілкування з місцевим населенням. На свої запитання отримали вичерпні відповіді. Крім того, старшокласники переглянули документальний фільм «Воїни - афганці», після чого ділилися своїми враженнями з учителем історії К.А.Лисиціним, а сільський голова О.І. Соботюк на шкільній лінійці нагородив воїнів медалями «Долг выполнен с честью».

спільне фото на згадкуІмена наших воїнів - інтернаціоналістів відомі всім учням школи, їхні світлини розміщені в шкільному музеї. Там, зокрема, розповідається, що Микола Михайлович Антоненко - 1987 р. призваний до лав Радянської Армії, проходив службу в Червонопрапорному Середньоазіатському прикордонному окрузі - в Тахта-Базарському прикордонному загоні, демобілізувався в званні сержанта. Військова частина 2072 в м. Кушка - найпівденіша точка Радянського Союзу. 

Володимир Олексійович Солодеєв - 1982 р. призваний до лав Радянської Армії. Військова частина 2033. Московський загін - «учебка», після якої два роки проходив службу в ущелині Калайнуф , рядовий.

Анатолій Іванович Гавеля - листопад 1986 р. - служба в лавах Радянської Армії на території Афганістану, виконував обов’язки сапера - водія, військова частина № 40385. Приймав участь в бойових діях по ліквідації формувань повстанців і супроводжував колони машин та бойової техніки. Нагороджений медалями: «70 років ЗС СРСР», «Від вдячного афганського народу».

Ірина АРТЕМЕНКО, заступник директора з виховної роботи Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів

На знімках: найпівденніша точка СРСР - Кушка, далі - невідомий і небезпечний Афганістан (фото 1980-х років); сільський голова Олексій Соботюк вручає ветеранам афганської війни медалі «Долг выполнен з честю»; спільне фото на згадку.