Очільник області публічно прозвітував про роботу і представив унікальну інтерактивну карту Кіровоградщини

За рік, що минув, Кіровоградська область демонструє серйозні зрушення за багатьма напрямками, відзначають у Києві. Нещодавно столичні урядовці виділили наш регіон у трійці лідерів із ремонту доріг, а до цього оцінили територію як одну з кращих, де найактивніше створюються опорні школи і ефективно втілюється медична реформа. Таких здобутків у тому числі вдалося досягти завдяки децентралізації. Адже на Кіровоградщині нині успішно відбувається створення об’єднаних громад. Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко такими змінами задоволений, втім, наголошує, існує ще чимало напрямків, де потрібно підсилити роботу.

Шановні хлібороби Петрівщини!

Прийміть найщиріші вітання із завершенням збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Завдяки застосуванню сучасних технологій вирощування зернових, впровадженню високоврожайних сортів, інтегрованому захисту рослин, вчасному підживленню мінеральними добривами, високій організації праці та об’єднанню людських, технічних і фінансових ресурсів, аграрії району підтримали найкращі хліборобські традиції краю.Це досягнення засвідчує беззаперечний факт, що Петрівщина буде забезпечена найнеобхіднішим - хлібом. Більше того, поки військові, ризикуючи життям, захищають незалежність Батьківщини, хлібороби нашого краю забезпечують надійний тил і хліб на столі жителів всієї України.

У жнивній кампанії 2018 року хлібороби району намолотили ранніх зернових та зернобобових культур 87 тис.тонн.

Одним із пріоритетних завдань ДСНС України є покращення матеріально-технічного забезпечення підрозділів для оперативного реагування на надзвичайні ситуації та події.

24 липня в Управлінні ДСНС України у Кіровоградській області відбулася церемонія передачі нового захисного одягу для пожежників, придбаного за кошти обласного бюджету на суму 850 тис. гривень.

Начальник Управління, полковник служби цивільного захисту Віталій Миронюк урочисто передав 72 пари гумових чобіт рятувальникам обласного центру, 16 захисних костюмів - рятувальникам Олександрівського району, а 36 захисних касок були розподілені між Новгородківським, Вільшанським та Петрівським районними підрозділами У ДСНС в області.

Екс-президент України Віктор Янукович, якого звинувачують у держзраді, подав до суду на генерального прокурора Юрія Луценка.

Відповідний позов зареєстрований у Печерському ра-йонному суді Києва.

Згідно з даними реєстру судових засідань, Янукович подав заяву «про захист честі, гідності і ділової репутації»

Засідання призначено на 10:00 13 вересня.

На думку прес-секретаря Юрія Луценка Лариси Сарган, позов Януковича викликаний тим, що у понеділок, 30 липня, о 10.00 в Оболонському районному суді Києва розпочалися судові дебати у справі про держзраду президента-втікача.

На паризькій мерії у понеділок, 30 липня, розмістили фотографію кримського режисера Олега Сенцова, який голодує в російській колонії вже 80-й день, вимагаючи звільнення українських політв’язнів Кремля.

Про це повідомляє сторінка Save Oleg Sentsov у Facebook.

«Паризький мер на підтримку Олега Сенцова, досяг уже 80-го дня голодування, розмістила його фотографію на фасаді міської мерії в 4-му муніципальному окрузі», - сказано у повідомленні.

Захід відбувся 17.30 30 липня.

Політичний калейдоскоп

Арешт екс-президента Вірменії Кочаряна - це прецедент для екс-СРСР і одночасно - гра на випередження

На перший погляд, арешт колишнього президента Вірменії Роберта Кочаряна (займав посаду у 1998–2008 роках) виглядає несподіванкою: відверто, усі чекали, що нова влада країни матиме більше питань до прямого попередника – Сержа Саргсяна. Але, якщо подивитися ширше, то вірменські «наступники»,— вирішили діяти не за політичною доцільністю, а навпаки – може, вперше на пострадянському просторі розібратися системно. Це, по-перше, прецедент, а по друге, демонстрація, як Вірменії, так й усьому світові, що рано чи пізно, попри посади та заслуги, але відповідати доведеться всім.

Мова будь-якого народу - це його історична пам’ять, втілена в слові. Тисячолітня духовна культура українського народу своєрідно і неповторно відбилася в українській мові, в її усній і письмовій формах, в пам’ятниках різних жанрів - від давньоруських літописів і билин до творів сучасної художньої літератури. І, значить, культура мови, культура слова постає як нерозривний зв’язок багатьох і багатьох поколінь.

Жаргони об’єднують людей одного роду занять, а у випадку з молодіжним жаргоном - і одного віку. Школярі виростають - і цілком можливо, що через кілька десятиліть «шнурки»(в сучасному розумінні) або «хавати» стануть звичайними словами. Ніхто не може передбачити долю того чи іншого жаргону. Слово може забутися через рік, а може залишитися на століття ...

Прогноз погоди на серпень порадує тих, хто збирається у відпустку в цьому місяці. Хоча останній літній місяць, як пророкують синоптики, може піднести і погодні сюрпризи

Погода в серпні буде майже такою ж непередбачуваною, як і в липні. Багатьом українцям похолодання, дощі і навіть сніг, що випав в Карпатах у липні, неабияк зіпсували літню відпустку. Хоча серпень все ж обіцяє бути більш теплим, так що погода ще порадує.

Кліматологи із США прогнозують, що зміни погоди в серпні будуть м’якшими, ніж липневі перепади. Принаймні, куртки можна буде відкласти до початку осені. Погода в Україні буде приємною і без різких стрибків температури, так що можна сміливо планувати відпустку на останній місяць літа, якщо ви ще не встигли «відгуляти».

У територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району з 1 липня 2018 року відбулися зміни в організації роботи служби «соціальне таксі».

Відтепер скористатися послугою даної служби на безоплатній основі мають право:
- особи з інвалідністю І та ІІ групи,
- учасники бойових дій, незалежно від їх сімейного стану;
- одинокі непрацездатні громадяни ІV та V рухової активності,які за своїми фізичними можливостями не можуть пересуватися або пересуваються за допомогою милиць, палиць, візків, не частіше двох разів на місяць.

Крилата неосяжність відомого поета Петрівщини

*Метелик на квітці ранку чекає. Забув, що він одноденка.

*Місячний промінь ковзнув по вікні. На стіні проступила тінь від безлистої гілки.

*Старенькі чоботи не дочекались господаря. Сивий тесля домовину майструє.

*Дощ цілу ніч барабанив по шибці. Марно хотів розбудити спогади.

*На журавлиній вервечці гойдається осінь. Боїться, що гойдалку можуть порвати вітри.

*Старий ворон женитись надумав. Триста літ збирається жити.

*Трухляву колиску порубали на дрова. Дитячий плач розбудив нічну тишу.

*Одягну полатану татову сорочку. Душу замерзлу зігрію.

*Нині вітер не спав цілу ніч. Певно, боявся замерзнути.

*Дати на хрестах ніби зупинили час. Дивна магія чисел.

*На торішнє листя пелюстками вишня сипнула. Поруч- минуле і сьогодення.

Як багато у нашому житті відіграє посмішка. Усі знайомства починаються з неї. Саме вона покращить нам настрій у будь-яку погоду. Але щоб посмішка була гарною, треба мати здорові та красиві зуби. Саме тому ми поспілкувалися з стоматологом Ларисою Родовою, котра точно знає всі секрети красивої посмішки.

- Ларисо Григорівно, скільки років Ви уже працюєте стоматологом?

- Працюю я з 2001 року, тож досвід маю великий.

- О, з таким досвідом, напевно, Ви маєте багато цікавих ситуацій?

- Справді, траплялося всяке. Люди надто бояться стоматологів, то від страху, буває, щось скажуть, а то геть без причини встають і йдуть просто. Найбільш мені запам’ятовуються випадки, коли хворі засинають у кріслі, а потім самі прокидаються і не можуть зрозуміти, де знаходяться. Однією з таких пацієнток була моя подруга, то ми часто з нею згадуємо, як вона мучилася всю ніч від того, що нестерпно болів зуб, а отримавши знеболююче заснула.

Людина завжди прагне пізнати незвідане. Космос — такий близький і, водночас, далекий завжди вабив людей. Що там на зірках? Наскільки вони далеко? Мабуть, саме тому так багато науково-фантастичних творів присвячено відкриттю таємниць Космосу, і так багато вчених та інженерів присвятили свої роботи пізнанню космічного безмежжя. І не одразу люди зрозуміли: Космос не можна підкорити, його можна тільки намагатися якомога глибше пізнати та використовувати ці знання на благо всім людям Землі.

Можливо, нформація про космос ,отримана в рамках шкільної програми, нам видавалася не такою цікавою тільки тому, що так її подавали. Насправді Всесвіт- це суцільні цікавинки.

- Доброго дня, цей матч буду коментувати я – Наталія Щербак. Ось він – цей довгоочікуваний момент, котрого ми, земляни, всі довго чекали. На нашу планету прилетіли футболісти з Венери і Марса. Збірна Венери «Венрі» проти збірної Марса «Марос» – це фінал чемпіонату Всесвіту з футболу. Отже, познайомимось із нашими космічними командами, представляти планети будуть 7 гравців – найщасливіше число за законами Всесвіту. А тепер знайомимось! Збірна Венери одягнена у яскраво-жовтий костюм: 1 номер — Ваар Втекел, номер 2 – Ворін Ватей, номер 3 – Вокл Вейті, номер 4 – Вобі Версі, номер 5 – Вірк Війт, номер 6 – Варк Вом, номер 7 воротар – Вілд Вілар – він і капітан команди. Збірна Марсу одягнена у яскраво-червоний колір: номер 1 – Мікер Масіл, номер 2 – Меро Муск, номер 3 – Мето Малос, номер 4 – Мерар Міке, номер 5 – Маві Млон, номер 6 – Мернан Мор, 7 номер воротар і капітан команди – Медро Могес. Ось такий склад команд.

Жила на планеті Квіточко-Манія дівчинка, яку звали Полуничка. Вона була доброю, красивою, дружелюбною та працьовитою, але дуже любила солодощі. Настав момент і Полуничка почала їсти полунички, а потім ставала злою, з кожною полуничкою злішала. Коли вона поїла усі полунички на своїй планеті, то почала стрибати на всі планети Всесвіту. Добре, що у нашої Полунички була подружка, її звали Мальва. Вона була дуже доброю і вирішила врятувати нашу ненажеру. Мальва звернулася за допомогою до чарівника. Попросила його зробити зілля, але чарівник сказав, що Полуничка уже дуже багато з’їла полуничок і просто зілля не допоможе. Вона повинна буде припинити їсти полунички. Мальва подякувала, узяла зілля у чарівника та пішла шукати Полуничку. Коли Мальва знайшла подружку, то відбулася така розмова:

- Ой, що з тобою сталося?

Ми живемо на планеті Земля, а Земля знаходиться в Галактиці, а Галактика — у Всесвіті. І у нашій Галактиці був самотній Місяць. У нього не було друзів.

Вирішив він знайти друга. Першим другом став Меркурій, але Місяцеві він не сподобався тому, що ця планета була занадто гарячою. А потім Уран¬ — цей уже був холодним, а ще колись він зустрів людей. Місяць їм допомагав досліджувати себе. Вони навіть поставили свій прапор, люди Місяцеві дуже сподобалися, але ж їм потрібно вже ле-тіти. Місяць дуже засмутився. І вирушив у пошуки нових друзів. Летів-летів і зустрів Венеру. Вона була гарною, але він не знав, як підійти до неї. Якось Місяць наважився і сказав їй:

- Венеро, ти дуже гарна давай дружити. Венера відповіла:

Відколи фольга стала одним із найпоширеніших кухонних «аксесуарів», кулінари запікають у ній все, що тільки можна: рибу, птицю, овочі, м’ясо. Завдяки цій помічниці, ви зможете урізноманітнити не тільки домашню вечерю, а й пікнік, поїздку на дачу, риболовлю чи полювання.Фольга не окислюється, вона легка, компактна, захищає продукти від псування (має термостійку властивість), перешкоджає поширенню запаху, зберігає вітаміни. А ще це ідеальна посудина, яку не потрібно мити. Загалом, самі лише плюси у цієї кухонної помічниці! Отже, їжа, приготована у цій сріблястій «упаковці», буде смачною і соковитою, якщо знати кілька нескладних хитрощів.

Корисні поради

Білі кросівки завжди виглядають помітно та ефектно. Але, на жаль, вже після декількох прогулянок вони набувають сірого відтінку, позбутися якого досить складно. Але немає нічого неможливого, практично з будь-якими забрудненнями можна впоратися своїми силами.

Прання кросівок з тканини

Впоратися із забрудненнями на взутті з тканини найпростіше. Таку пару слід попрати з використанням якісних миючих засобів. Зробити це можна вручну або випрати кросівки в пральній машині:

Запорука якісного ручного прання - вибір правильного порошку. Можна використовувати засіб з позначкою «для білого» або господарське мило. Кросівки слід протерти від сильних забруднень, витягти устілки і шнурки, їх перуть окремо. Замочити в мильній воді на півгодини. Після цього випрати, приділяючи увагу особливо забрудненим зонам. Можна використовувати зубну щітку для видалення стійких плям. Ретельно прополоскати, щоб уникнути появи мильних розводів.

Спортивні новини

«Порядок б’є клас»… Напевне, в сучасному світі складно знайти людину, не знайому з цим висловом. Колись він стосувався виключно правильно обраної стратегії у воєнних боєзі- ткненнях, а останнім часом усе частіше стосується протистоянь більш мирного порядку – спортивних змагань. З чимось подібним минулої суботи зіткнулися і уболівальники «Інгульця», які прийшли підтримати нашу команду в боротьбі з новачком Першої ліги, точніше, командою, що повернулася до Першої ліги аж через 7 років перерви – івано-франківським «Прикарпаттям». Й «Інгулець», і «Прикарпаття» в першому турі зазнали прикрих поразок, тож обидві команди були особливо мотивовані цього разу довести, що ті поразки – не що інше, як звичайна випадковість, а вони готові ділом показати, що їм цілком до снаги доводити свою професійну спроможність на полі і змагатися за досягнення поставлених перед командою завдань.

До редакції за допомогою та сприянням звернувся представник ГО «Невідомий солдат» Ренат Бондаренко. Він зазначив, що 21 липня 2018 року, під час спільного польового виїзду ГО «Невідомий солдат» і ГО «Союз пошукових загонів України» , були знайдені останки двох бійців РСЧА, загиблих у 1941 році. Один з них - молодший політрук Дробот Антон Петрович. Згідно з документами з ОБД «Меморіал», до війни проживав за адресою - Кіровоградська обл., Петрівський район, с. Секлетинівка. Його батько - Дробиш (Дробот) П.А. (Можливі помилки в документі) проживав за адресою Дніпропетровська обл., П’ятихатський район, рудник Жовта Річка (зараз Жовті Води), вул. Партизанська. Можливо, ще залишилися родичі солдата. У документах він значиться, як зниклий безвісти, тобто його родичі не знають про те, де він загинув. Відповідно до архівних документів, батько шукав його після війни. Також у вкладиші смертного медальйона видно ПІБ родича бійця, який проживав в Секлетинівці, - Дробот Г. (або Т.) І. Можливо, це дружина солдата.