Така назва виховного заходу милування природою, який ми провели днями з учнями 4-В класу. Промайнуло літо, прийшла осінь. Діти почали навчатися у школах. Велика увага у вихованні молодшого школяра приділяється саме екологічному вихованню.

Відомий письменник, педагог В.О. Сухомлинський говорив, що учні повинні ходити у природу «…слухати, спостерігати, міркувати…» На його думку, природа лежить в основі дитячого мислення, почуттів та творчості. Видатний педагог вважав, що формувати в дитини ставлення до рідного краю, як частки природи, слід починати з раннього віку.

«Вважаю, – писав В.О. Сухомлинський, – що школа майбутнього повинна найповніше використовувати для гармонійного розвитку людини все, що дає природа і що зможе зробити людина для того, щоб природа служила їй. Тільки через це ми повинні берегти і поповнювати природні багатства, які маємо».

На початку заходу ми з учнями провели екскурсію навколо школи, де розглядали осінні дерева, листочки. Описували природу навколо себе, складали речення.

«Діти, давайте подивимося навколо . Барвистою, пухкою ковдрою встелена земля. Дерева майже голі, лише де-не-де залишаються останні листочки. Я принесла вам листочки, що б ви уявили образ оповідання».

«Який настрій викликають пейзажі пізньої осені? Якою буде наша розповідь – за інтонацією: веселою,ліричною,сумною?».

Учням запропонували використати у своєму оповіданні такі слова та словосполучення: «прийшла осінь, осінь чудова, мокра та похмура, листя опадає, чарівність осінніх барв, танок листя, листя падає, як метелик, різнокольорові».

Потім запропонували розфарбувати осінній листочок та написати оповідання про нього. Ось лише деякі з них:

Осінній скарб

Настала осінь. На деревах гілочки сухі. Попадало золоте, чарівне листя. Проходила дівчинка, назбирала букет золотих метеликів. Принесла додому і зробила жовтого зайчика з листочків клена. Коли принесла його до школи, учитель похвалив дівчинку і сказав: «Молодець, Оленко! Ти отримаєш 12 балів!». Так і закінчився день.

Ілона Сугак, 4-В клас

Падають з дерев листочки,
Осінь наступає.
Наче золото з дерев
Мереживом кружляє.

Анастасія Федоренко, 4-В клас

Прекрасна осінь

Закінчилось літо, настала золота,чарівна осінь. Листочки жовтіють, червоніють. Коли починається вітер, то листочки падають з гілки, як метелики. Я дуже люблю осінь!

Марія Шевченко, 4- В клас

Чарівне дерево

Настала чарівна осінь. Іноді дме сильний вітер, і з дерев падають золоті, червоні листочки, мов метелики. Одна дівчинка, гуляючи парком, помітила гарні, ніжні, різнокольорові листочки під ногами. Вона назбирала їх і принесла додому. Мамі дуже сподобалися листочки. Вона поставила їх у красиву вазу, щоб і вдома відчувався дивний подих осені!!!

Вероніка Червяченко, 4-В клас

Надія Сидоренко, педагог-організатор Петрівської ЗШ І ступеня