Спортивні новини

Матчем попереднього сімнадцятого туру чемпіонату України з футболу серед команд Першої ліги між петрівським «Інгульцем» та «Балканами» з Одещини завершилося перше коло чемпіонату. Тож маємо усі підстави зробити певні проміжні підсумки. Отже, перше коло чемпіонату «Інгулець» відіграв, перебуваючи в статусі одного з лідерів чемпіонату, і знаходиться зараз на досить пристойній п’ятій сходинці. Якщо порівняти цей показник з минулорічним чемпіонатом, то прогрес нашої команди більш, ніж переконливий, адже тоді перше коло ми закінчили поруч із «зоною вильоту» - на п’ятнадцятому місці, і добре відчули, що закріпитися в Першій лізі не менш складно, ніж пробитися до неї. Власне, підтвердженням цього стала і турнірна доля стрийської «Скали» та чернівецької «Буковини», які пройшли до Першої ліги разом з нами, але вже через рік змушені були знову покинути Перший дивізіон. Особливо сумною ця обставина, напевне, була для чернівецьких уболівальників, адже «Буковина» в своїй історії мала досвід виступів навіть у радянській Першій лізі, коли, як відомо, конкуренція за право пробитися до неї була значно серйознішою, ніж зараз в українському чемпіонаті.

Та повернімося до «Інгульця». Отже п’яте місце на екваторі ниніш-нього чемпіонату проти п’ятнадцятого в минулорічному – прогрес дуже відчутний. До того ж, від третього місця, яке дає право поборотися в перехідних іграх за одну з путівок до Прем’єр-ліги, нас взагалі відділяє лише два очки. Тож чергове підвищення в класі для нашої команди є перспективою цілком реальною. А от чи станеться воно вже цього року, чи ні? Як не парадоксально, здається, що сьогодні це й не надто важливо. Головне, щоб команда нарощувала свій стабільний потенціал, щоб вона, пройшовши до Прем’єр-ліги, не виявилася там «постачальником очків», а увій-шла так само потужно, як зробили це наші недавні опоненти – «Маріуполь» та «Верес». Чи готовий «Інгулець» вже сьогодні скласти їм таку конкуренцію? Поки що, мабуть, навряд чи. Тож якщо й не вдасться пробитися до елітного дивізіону вже в нинішньому чемпіонаті, гадаю, ті уболівальники, хто більш-менш розбирається в тонкощах футболу, особливої трагедії не робитимуть. Хоча якщо й вдасться вибороти таку путівку – це теж буде непоганою нагодою набути важливого і необхідного ігрового досвіду, який, напевне прискорить розвиток нашого клубу. Тож нас влаштує будь-який підсумок поточної першості за умови, звичайно, що команда радуватиме добротною і змістовною грою.

Тепер безпосередньо до поєдинку з «Балканами». Ця цікава і непоступлива команда добре знайома петрівським любителям футболу ще з часів очних зустрічей в аматорській першості, а потім в Другій лізі. В аматорах деяку перевагу над зорянцями мали наші футболісти, а вже у Другій лізі більш удачливими були «Балкани». Хоча, заради справедливості, нагадаємо, що в Другій лізі з балканцями зустрічалася лише наша друга команда, оскільки перша на той момент вже набувала досвіду в Першій лізі. І ось знову в очній зустрічі зійшлися головні команди. Як відомо, перемогу в цьому поєдинку з рахунком 1:0 здобув «Інгулець», що начебто мало дати нам привід для радості… Однак, чомусь не особливо радісно. Вже вкотре гру зіпсувала невисока кваліфікація арбітрів. Перший серйозний «ляп» головний арбітр Віталій Дорош допустив уже на 14-й хвилині, коли форварда нашої команди Олександра Акименка було збито в штрафному майданчику. Як мовиться - «чистий» пенальті! Але свисток арбітра промовчав. Натомість, трохи згодом Дорош, очевидно відчувши таки, що припустився результативної помилки, став шукати нагоду, як би цей свій «недогляд» компенсувати. І таки зафіксував «порушення правил» у штрафному майданчику проти Мішуренка, тоді, коли його не було й близько: Олександр на швидкості просто намагався відкинути м’яч п’ятою комусь із партнерів, але не втримався на ногах і впав. Захисники до цього падіння не мали найменшого стосунку. Пенальті реалізував Акименко, саме цей гол, як з’ясувалося згодом, і виявився єдиним м’ячем, що визначив результат поєдинку. Відтак, справедливість начебто й восторжествувала, а однак на багатьох сайтах з’явилися відеонарізки лише того фрагменту, де було призначено несправедливий пенальті, і супроводжувалося усе це коментарями типу: «Арбітр допоміг «Інгульцеві» вирвати перемогу». Звісно, така перемога навряд чи когось може радувати, і гравців та тренерів «Інгульця» - в першу чергу. Хотілося б, аби надалі подібних речей нам більше бачити не довелося.

Що цікаво, що після гри з «Балканами» на петрівських уболівальників чекають ще одразу три домашніх матчі: вже на момент виходу цього номера з друку «Інгулець» зіграє з краматорським «Авангардом», тож, читаючи цей матеріал, любителі футболу вже знатимуть його результат. Затим, уже цієї середи (25 жовтня) також в Петровому буде зіграно перенесений за обопільною домовленістю матч 22-го туру з охтирським «Нафтовиком-Укрнафтою», а закінчиться домашній цикл осінніх зустрічей у суботу, 4 листопада, поєдинком з лідером першості – київським «Арсеналом». Далі «Інгулець» зіграє два виїзних поєдинки – з «Жемчужиною» в Одесі та з «Черкаським Дніпром», після чого в чемпіонаті настане перерва аж до 18 березня.

І насамкінець кілька слів про поєдинок нашої другої команди: в грі 17-го туру суперником «Інгульця-2» стала одеська «Реал-Фарма». Поєдинок цей переможця не вияввив, кожна з команд по одному разу відзначилася у воротах суперника саме завдяки одинадцятиметровим ударам: на гол Олександра Калітова, забитий у ворота нашої команди на 32-й хвилині, на 81-й, так само з пенальті, відповів Джаба Фхакадзе.

Володимир Кіфенко.