Літо для дітей - це, насамперед, розрядка напруженості за рік, поповнення витрачених сил, відновлення здоров’я, втілення своїх планів, задоволення інди-відуальних інтересів в особисто значущих сферах діяльності, розваг, свободи вибору занять, набуття нового життєвого досвіду. Відпочинок в оздоровчому таборі - це новий світ дітей, нехай і тимчасовий, але дуже важливий. Він дає змогу розширити їхній со-ціальний досвід, творчого спілкування з новими друзями - однолітками й дорослими. Табір надає дітям рівні права, тому що тут немає відмінників і невстигаючих. У новому товариському оточенні дитині хочеться показати всі свої здібності, сили і вміння, проявити кращі якості характеру. Під час тісного активного спілкування інтенсивніше і повніше розкривається особистість школяра. Інколи в таких умовах скоріше можна помітити те, що в школі залишається прихованим.

Питання організації відпочинку та оздоровлення дітей є невід’ємною складовою державної по-літики України, про втілення якої дбають і на Петрівщині. Піклуючись про здоров’я наших юних співгромадян, керівництво району приділяє велику увагу і літньому оздоровленню дітей. Днями, за ініціативи першого заступника голови райдержадміністрації Тетяни Панети та начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентини Сибіри, для вирішення питання по наданню якісних послуг з оздоровлення дітей нашого району було здійснено робочу поїздку до літнього дитячого спортивно - оздоровчого табору «Жовтень», що в с.Бірки, Олександрівського району. Також до відвідин табору запросили представників депутатського корпусу, зокрема заступника голови районної ради Антоніну Іванову, голову постійної комісії з питань охорони здоров’я та со-ціального захисту населення, молодіжної політики та спорту, культури, туризму, освіти, сім’ї, жінок, дітей, Тамару Самохвал, секретаря постійної комісії з питань діяльності територіальних громад, об’єднань громадян, регламенту, депутатської етики та дотримання законності Людмилу Когут та заступника начальника УПСЗН Світлану Попіль. Члени комісії зустрілись та поспілкувались з керівництвом табору, обговорили умови оздоровлення наших дітей.

Головним завданням комісії було оглянути територію для відпочинку дітей та умови проживання. Перевірили забезпечення п’ятиразовим харчуванням належної якості, яке б відповідало встановленим санітарно-гігієнічним нормам та правилам. Оглянули територію табору, споруди, його обладнання, басейн, У ході зустрічі з адміністрацією закладу було наголошено, що за умовами діяльності табору засновники мають забезпечувати оздоровчий табір та його працівників санітарними паспортами, інструкціями з техніки безпеки, проводити профілактичні роботи задля недопущення випадків травматизму та нещасних випадків із дітьми. Працівники табору, в межах покладених на них обов’язків, несуть персональну відповідальність за безпеку життя і здоров’я дітей, що відпочивають і оздоровлюються у дитячому закладі, а також організовують підвезення дітей до літнього табору.

Організовуючи літнє оздоровлення дітей, керівництво табору, разом з вихователями, планують виховну роботу так, щоб кожна дитина знайшла собі справу до душі; відчувала себе сильною, творчою особистістю; збагатилась духовно і почувала себе комфортно. Прогулянки до лісу, чергування активного руху з відпочинком, поєднання праці й відпочинку - найважливіші умови зміцнення здоров’я молодших школярів. Чільне місце у змісті виховної роботи дітей посідає знайомство з природою, природоохоронна діяльність.

Підводячи підсумки поїздки, члени оглядової комісії визнали умови перебування дітей у таборі досить комфортними і безпечними. Тож завершальним етапом робочого візиту стало підписання Угоди між представниками Пет-рівського району та керівництвом табору «Жовтень» про оздоровлення дітей з Петрівщини на території табору. Безкоштовні путівки надаватимуться дітям пільгових категорій:

- дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування;
- дітям з багатодітних сімей;
- дітям з малозабезпечених сімей;
- відмінникам навчання;
- обдарованим і талановитим дітям, які перебувають на дисциплінарному обліку;
- дітям-інвалідам;
- дітям працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села;
- дітям, батьки яких загинули від нещасних випадків або під час виконання службових обов’язків;
- дітям осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

Отже літній сезон розпочався. Тож побажаємо нашим юним землякам гарного літнього відпочинку та приємних вражень!

Олена Приходкова.

На знімку: представники влади та депутатського корпусу перевіряють умови у літньому дитячому таборі «Жовтень», в яких перебуватимуть діти з нашого району.