Нещодавно, в рамках планового об”їзду територій сільських та селищних рад району, голова районної державної адміністрації Сергій Завалій, його перший заступник Тетяна Панета та голова районної ради Тамара Сакара здійснили візит у Водяне, аби на місці ознайомитися зі станом справ у громаді.

У приміщенні сільської ради зібралися найактивніші депутати та активісти громади. Сільський голова Оксана Гончаренко привітала гостей і ознайомила їх з роботою щодо виконання місцевої програми соціально-економічного розвитку.

У першому кварталі 2017 року по доходах загального фонду місцевого бюджету (без урахування трансфертів) забезпечено виконання планових показників на 124,0% та 15,6% річних планових показників (при плані 116590 тис.грн. фактично надійшло 144612 тис.грн.). Основними надходженнями до бюджету є плата за землю (28,9%) та єдиний податок (38,4%). Дотація з районного бюджету – 32,8%. По платі за землю виконання за вказаний період складає 144,8% (план – 46750 тис.грн., факт – 67709 тис.грн.). По ЄПФО виконання становить 109,6% (план – 69840 тис.грн., факт – 76537 тис.грн.). до спеціального фонду надійшло 23328 тис.грн., що становить 27,4% від річних планових показників. Основним джерелом доходів спеціального фонду є власні надходження – послуги, що надаються бюджетними установами, згідно з їх основною діяльністю (батьківська плата, вхідні квитки на дискотеку) та від додаткової (господарської) діяльності – плата населення за водопостачання. Питома вага цих надходжень складає: послуги бюджетних установ, згідно з їх основною діяльністю – 3,8%, від додаткової (господарської) діяльності – 96,2%.

Оксана Анатоліївна до-кладно зупинилася на завданнях програми соціального та економічного розвитку, їх виконанні. Зокрема, за період січень – травень 2017 року виконано: монтажні роботи щодо підключення вуличного освітлення в Водяному по вул.Вишневій та Степовій; підключення до електромережі вуличного освітлення; придбання матеріалів для вуличного освітлення; закупівля матеріалів для проведення робіт з благоустрою населених пунктів сільської ради; придбання та свтановлення пам’ятного знаку та могильної плити воїнам Великої Вітчизняної війни; виготовлення технічної документації на приміщення СБК; поточний ремонт зупинки в с.Водяному; надання субвенції районному бюджету для забезпечення діяльності Водянського ФАПу, трудовому архіву Петрівського району, управлінню соціального захисту населення райдержад-міністрації для фінансування пільгового перевезення пасажирів; виплачено допомогу онкохворим, багатодітній сім’ї, учасникам бойових дій в Афганістані, учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, дитині загиблого учасника АТО; придбано продуктові набори учасникам війни, жертвам нацистських переслідувань, членам сім’ї загиблих.

Проблемним залишається земельне питання, яке сільська рада не має змоги вирішити – доля 32 га землі, яка не використовується, заростає бур’янами.

С.Завалій запевнив, що радий зустрічі з активом Водянської громади, висловив вдячність за роботу сільському голові, депутатам та активістам, керівникам сільгосппідприємств, які діють на землях, що належать місцевій територіальній громаді і беруть активну участь в житті села Григорію Огиру та Віктору Больботу.

О.Гончаренко додала до цих слів, що з сільрадою тісно співпрацюють також син В.Больбота Руслан Вікторович, який виконує функції керівника сільгосппідприємства за відсутності батька, та Юрій Больбот, який є депутатом районної ради, обраним від Водянської громади.

- Ми вдячні за те, що Водянська сільська рада бере участь у виконанні загальнорайонних програм і заходів, – сказав С.Завалій. - Бачимо, що при правильному плануванні можуть ефективно функціонувати установи соціальної сфери на місцях, як це робиться у вас. Для районної влади також є пріоритетом галузі освіти, охорони здоров’я, культури, тож будемо вам і надалі надавати всіляку допомогу. Тим більше, що Оксана Анатоліївна - ініціативна, активна, щиро вболіває за свою громаду.

- Ваше село надзвичайно ошатне і гарне, всі ви, хто тут присутні, а також багато інших депутатів сільради і небайдужих жителів доклали до цього чимало зусиль. Ми бачимо, що ініціатором всіх цих справ є ваша сільський голова, непосидюча і активна, – продовжила спілкування Т.Сакара. -Тож хочу сказати: «Так тримати!». Сьогодні всіх турбує майбутнє об’єднання громад, тому раджу вам якомога ефективніше використовувати всі наявні можливості для розвитку своєї території.

Під час обговорення інформації сільського голови та виступів очільників району виникло питання щодо процедури закупівлі у населення молока. Зрозу-міло, що люди хотіли б, аби їм платили за нього більше, розраховувалися вчасно, але районна влада не може регулювати ці питання адміністративним шляхом. Ефективними можуть бути тільки ринкові важелі, конкуренція.

Знає керівництво району і про згадану сільським головою земельну ділянку і докладе зусиль, аби вона була виставлена на аукціон. Зараз йде боротьба за кожен гектар, тож є сподівання, що завдяки конкуренції земля отримає найефективнішого користувача, а сільрада – відповідні надходження до місцевого бюджету.

Не забули очільники району і про те, що завідуюча місцевим ФАПом Лариса Орищенко в цей день була іменинницею, привітали її з днем народження, побажали здоров’я, успіхів і щастя. Відвідали, звичайно, і ФАП, висловили задоволення, що він відремонтований, має всі умови для якісного надання медичних послуг.

Побували також в місцевих НВК, сільському Будинку культури, бібліотеці, поспілкувалися з керівниками названих закладів.

Загальне враження керівників району від візиту у Водяне позитивне, а сільський голова О.Гончаренко, вважають вони, ус-пішно виконує свої обов’язки, є одним з перспективних очільників місцевих громад.

До цього можу додати, що, спілкуючись з жителями села, почув від них, що кращого сільського голови у Водяному вже давно не було. Тож нехай не ображаються люди, які раніше очолювали сільську раду, адже вони також робили чимало корисного для громади, але погодьтеся, що ці слова дорогого варті. Тож варто Оксані Анатоліївні побажати подальших успіхів у роботі.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: О.Гончаренко веде зібрання активу громади з керівництвом району; С.Завалій і Т.Сакара відвідали ФАП; затишна кімната відпочинку в НВК; С.Завалій спілкується з вихованцями НВК; територія НВК чиста, впорядкована; завідуюча бібліотекою С.Цупренко розповідає про роботу.
Фото автора.