Керівництвом району розроблено графік робочих поїздок на території сільських та селищних рад району в другому кварталі 2017 року. Першим об”єктом візиту стала Зеленська територіальна громада, куди голова райдержад-міністрації Сергій Завалій, його перший заступник Тетяна Панета та голова районної ради Тамара Сакара прибули, аби на місці ознайомитися зі станом справ в територіальній громаді, зустрітися з її очільниками та активістами, місцевими сільгосптоваровиробниками, працівниками закладів освіти, охорони здоров’я.

Розпочався захід у приміщенні сільської ради, де зібралися учасники зустрічі. З коротким вступним словом виступила Зеленський сільський голова Інна Беркун, яка представила присутнім гостей, ознайомила їх з ціллю візиту.

С.Завалій повідомив, що керівництво району, в рамках робочих візитів побуває в усіх громадах, аби власними очима побачити зроблене, зустрітися з людьми, ознайомитися з комплексом місцевих проблем, краще їх розуміти і ефективніше сприяти вирішенню.

-Невипадково наш перший візит здійснюємо саме до вас, – звернувся до учасників зустрічі Сергій Володимирович. - Адже Зеленській громаді є чим пишатися, бо тут чи не най-більше в районі зроблено гарних справ, все заплановане успішно виконується.

Я працюю в районі вже майже два роки. Погодився на це призначення, бо мав чимало амбітних планів і задумок, але досить швидко зрозумів, що враз все зробити неможливо, потрібно рухатися вперед поступово, вирішуючи проблеми крок за кроком, враховуючи їхню актуальність. Знайомлячись два роки тому зі станом справ у районі, побачив, що залишилося ще дуже багато роботи, яку в інших районах вже давно зробили, зокрема, ремонт покрівель і каналізаційних мереж, заміна вікон на енергозберігаючі і ремонт ФАПів… Іноді руки опускалися, бо не розумів – чому все це не робилося раніше? Та поступово багато питань вдалося вирішити, і вже почали впроваджувати в життя програми розвитку. Так і у вас вирішується багато питань, вже багато зроблено, хоча багато ще й залишається зробити.

Я хотів би, щоб наша зустріч проходила у формі діалогу, щоб ви висловлювали свої пропозиції і зауваження. Знаю, що вас турбує, як і в інших громадах, стан доріг, проблеми медицини, освіти тощо. Але вам на місці видніше, що потрібно зробити в першу чергу, тож хотілося б почути кон-кретні пропозиції. Я переконаний, що всі проблеми можна вирішити, якщо взятися за це разом, дружно, об’єднуючи зусилля керівництва місцевої громади, її активістів і депутатського корпусу, соціально відповідального бізнесу і ра-йонної влади. Саме так діє Зеленська сільська рада. Вона самодостатня, але є проблеми загальнорайонні, які стосуються установ і закладів, що обслуговують всю громаду району, тож ваша громада допомагає субвенціями вирішувати спільну проблеми, зокрема, районної галузі охорони здоров’я. Ці кошти використовуються ефективно. Закуповується обладнання, здійснюються ремонти. Ми звітуємо про їх використання, вперше запросили на медичну раду очільників територіальних громад району, аби вони в цьому пересвідчилися, побачили відремонтовані приміщення, придбане обладнання. Врахували також їхні зауваження щодо того, що не всі медичні працівники ставляться до людей достатньо уважно і чуйно.

С.Завалій зауважив, що Зеленський сільський голова Інна Беркун – одна з найактивніших з-поміж сільських і селищних голів, відзначається небайдужістю і наполегливістю, вболіванням за долю односельців. Тож висловив їй подяку за успішну роботу і порадив іншим очільникам територіальних громад багато чому у неї повчитися.

Доповнюючи сказане С.Завалієм, Тамара Сакара погодилася, що, дійсно, Зеленська територіальна громада, її депутатський корпус є одними з найбільш активних, націленими на досягнення потрібного результату.

- Вами вже зроблено багато хорошого. Ви самі розвиваєтесь і допомагаєте вирішувати чимало загальнорайонних проблем, тож ми сподіваємося на плідну співпрацю і в поточному 2017 році, – сказала Тамара Вікторівна.

Під час обговорення І.Беркун, перш за все, висловила вдячність депутатському корпусу сільської ради та громадськості села і підприємцям за те, що всі разом дбають про громаду, благоустрій. Допомога підприємців дає змогу економити бюджетні кошти, робити більше корисних справ. Завдяки цьому в нормальному стані і загальноосвітня школа, і амбулаторія, і дошкільний навчальний заклад. Нещодавно створили власне комунальне підприємство, тому впорядковані цвинтарі, чисті вулиці, в селі порядок. Придбали автомобіль швидкої допомоги.

Багато вже зроблено, але працювати ще є над чим. У минулому році не встигли закінчити роботу по освітленню вулиці Козацької, вона буде завершена впродовж квітня – все обладнання вже є, чекають, коли працівники РЕМ виконають роботи, бо вони досить сильно завантажені. Буде відремонтоване дорожнє покриття вулиць Козацької і Миру, ка-пітально відремонтоване клубне приміщення. У селі немає кафе, їдальні чи обрядової зали, де могли б зібратися люди на відзначення свят, масові заходи, сільчани могли б влаштувати сімейні заходи. Тож це питання також буде вирішене.

Є проблеми зі станом доріг, хвилюють односельців питання об’єднання громад.

Серед планів сільського голови використання екологічних коштів на обладнання відремонтованого клубного закладу сонячними батареями. Вдалося зберегти амбулаторію, але немає лікаря.

Т.Сакара, коментуючи цю інформацію, визнала, що проблема забезпечення галузі охорони здоров’я стоїть гостро, адже мінімальна потреба в сімейних лікарях – 12 спеціалістів, в наявності лише чотири, а фактично, у зв’язку відпустками по догляду за дитиною тощо - лише двоє. Єдиний вихід – навчати майбутніх лікарів за кошти районного бюджету, а також з допомогою місцевих громад. З обласного центру чи інших міст сюди спеціалісти не приїдуть, тож потрібно вирощувати власні кадри.

С.Завалій, з огляду на побоювання людей об’єднанням громад, сказав, що не варто поспішати, краще придивитися до того, що дає таке об’єднання, вивчити негативний і позитивний досвід. У нашому районі нікого не змушують об’єднуватися примусово. Усі мають право на добровільне об’єднання, але він особисто вважає, що найкраще було б, аби район залишився однією громадою, що дасть змогу розвивати інфраструктуру в інтересах всіх його жителів. Бо, на жаль, вже є негативні приклади того, коли деякі об’єднані громади в інших районах не бажають виділяти кошти на розвиток району, загальнорайонні заходи і програми.

- Ми кошти з вас не вимагаємо, а просимо, якщо у цьому є потреба. Всіх же жителів району обслуговує районна лікарня, інші установи, а ви бачите, як вони використовуються, – сказав С.Завалій. Він також зауважив, що про позитивний досвід роботи Зеленської громади повинні знати всі жителі району.

- Я підтримую думку голови райдержадміністрації щодо того, що в цьому питанні потрібен виважений підхід. Бо є приклади, коли кошти об’єднаних громад використовуються лише на розвиток центральних садиб, – додала Т.Сакара. - Тому ресурс, який ви маєте сьогодні, слід використовувати якомога ефективніше, щоб впевненіше дивитися в майбутнє.

Досить неочікувано розгорілася гаряча і емоційна дискусія щодо реформ у галузі освіти. Багато хто з присутніх негативно сприйняв інформацію, що Зеленська школа втратить самостійний статус, а стане філією Петрівської ЗШ І – ІІІ ступенів (с.Козацьке). Висловлювали побоювання, що це перший крок до її ліквідації. «Немає школи – немає села!», - вважають люди.

І С.Завалій, і Т.Сакара намагалися їм довести, що саме для того, щоб зберегти навчальний заклад в селі, і планується реорганізація, адже головне, щоб діти навчалися, а не те, який статус він має – окремий самостійний, чи філія. Бо ж в селі замало учнів для того, щоб була повноцінна школа, адже немає дітей, щоб хоча б мінімально наповнити 10 – 11 класи. До того ж, як пояснила І.Беркун, на утримання школи підуть всі бюджетні кошти, не залишиться нічого на інші потреби.

Під час обговорення порушувалися й інші питання, зокрема, участі сільгосптоваровиробників у ремонті доріг, бо тільки В.Деркач та ще одиниці цим переймаються, земельні питання (чому землі виділяються не місцевим фермерам і підприємцям, а невідомо кому), ставлення жителів до майна громади (нерідко молодь руйнує і нівечить автобусні зупинки, інше майно).

На всі запитання очільники району намагалися давати якомога повніші і обгрунтованіші відповіді і, зрештою, нібито задовольнили учасників зібрання, бо ті, хто виступав з найгарячішими спічами, насамкінець зізнавався, що задоволений нинішньою командою керівників району, вважаючи їх справжніми господарями, які дбають про розвиток району. А емоції іноді брали гору, бо вболівають за подальшу долю села.

- Ми це розуміємо, – погодився С.Завалій і зауважив, що недаремно кажуть, що в спорі народжується істина.

Після цього гості побували в кількох закладах соціальної сфери. Їм дуже сподобався ДНЗ, який назвали кращим в районі, таким, що саме відповідає європейському рівню. Гарне враження залишили амбулаторія, школа. Крім того, начальник комунального підприємства Віктор Копійка розповів про роботу, очолюючого ним господарства, сказав, що здатне працювати ефективно, заробляти гроші на свій розвиток.

Керівники району залишилися задоволеними роботою сільського голови і органу місцевого самоврядування, побажали їм подальших успіхів.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: І.Беркун відкриває зустріч; С.Затинацький взяв активну участь в дискусії; весело малятам на ігровому майданчику ДНЗ; керівники району відвідали амбулаторію; школярі зустрічають гостей; С.Завалій спілкується з директором школи В.Білою; В.Копійка: «Ми гроші заробляємо самі».
Фото автора.