Шановні петрівчани!

Зовсім недавно в нашому селищі по вулиці Літвінова, біля будинку 19, було встановлено дитячий ігровий майданчик. Хочу нагадати всім, що для його встановлення нам необхідно було спочатку вивезти купу будівельного сміття, яке роками накопичувалося перед самим під’їздом даного будинку, та підготувати територію, залучити техніку, щоб завезти щебінь, відсів, пісок, покласти тротуарну плитку. А вже потім придбати та встановити дитячий ігровий майданчик, лавочки, провести вуличне освітлення, насадити молоді дерева… Як ви вважаєте, шановна громадо, це той труд, який слід поважати? Чи можна з легкістю прийти і зруйнувати, розтрощити?

Цей гарний, яскравий майданчик встановлено для наших дітей, для мамочок із дітками, аби вся малеча мала змогу, виходячи зі своїх осель, погратися на чистенькому пісочку, а дорослі, відпочиваючи на зручних лавочках, мали змогу поспілкуватися один з одним.

Як не прикро, але, мабуть, не всі дорослі та підлітки розуміють, для чого і для кого було облаштовано таку зону відпочинку. Я не знаю, чим керувалися ті люди, якою люттю чи якою логікою, що отак нещадно, як вандали, зруйнували, відірвали дитячу гойдалку та понівечили інші елементи дитячого майданчика.

А разом з цим у мене виникає ще одне питання: хіба ніхто не чув і не бачив, як і коли знищували майданчик, створений для ваших же дітей? Хіба мешканцям будинку було байдуже, що хтось руйнує, трощить, знищує те, що належить і їм усім також? Я цього просто не розумію… І чи настачимо ми з вами, шановна громадо, для усіх хуліганів Петрівщини дитячих майданчиків, лавочок, квітів, дерев?..

По вулиці Чумацькій встановлено нову, гарну зупинку громадського транспорту. Та й тут не обійшлося без вандалізму. Комусь дуже вже заважала гарненька лавочка, яку було потрощено. І знову виникає питання: для чого? Кому вона заважала? Адже це місце для людей, які, чекаючи на свій автобус, мали змогу присісти, відпочити…

Набережна… Гарно… Вже є нам з вами куди піти відпочити, присісти на лавочки з дітками, знайомими, друзями просто поспілкуватися, подихати свіжим повітрям. Але ж ні – і тут треба все потрощити, понівечити, повідривати. До того ж додається ще й інша проблема: скрізь налускане насіння!!! Його ми щоденно вимітаємо мітлами. Мені цікаво, чи вдома, у себе в дворі, в квартирі, в своїй оселі хтось плює на підлогу?!! Мабуть, ні… То чому ж в нашому спільному і красивому парку відпочинку ви поводите себе саме так?

І ще одне: нещодавно деякі мешканці Петрового «переплутали» своє і громадське та почали складати плитку, яка призначена для благоустрою прибудинкової території 6-го будинку по вулиці Літвінова, в багажники своїх автомобілів. І лише завдяки небайдужості мешканців цього ж будинку крадіжці вдалося запобігти і передати цих осіб до Петрівського відділення поліції.

На жаль, схоже, спроби морального впливу з метою «докричатися» до совісті та самоповаги таких людей належного результату не дали. Тому ми, разом з депутатами селищної ради, будемо вирішувати питання щодо встановлення системи відеоспостереження, щоб можна було контролювати несвідомих громадян, які шкодять майно громади.

Шановна громадо, не будьте байдужими!!!

Давайте всі разом зберігатимемо ту красу, якої нам так не вистачало вже багато років.

Світлана Тилик, Петрівський селищний голова.

І вже на момент підготовки цього номера до друку ми отримали від селищного голови інформацію про черговий акт побутового вандалізму: на вулиці Каштановій (колишній – Комінтерна) невідомими особами було вирвано 21 саджанець декоративних дерев. Ким це було зроблено, а головне – навіщо? Питання, на яке навряд чи хтось зможе дати вичерпну відповідь. Як, напевне, й самі вандали. Чого більше в основі таких проявів: нестачі виховання, культури, інтелекту?.. А, можливо, просто психічні розлади?

Очевидно, поки ми не встановимо точний діагноз цієї «хвороби», побороти її буде надзвичайно важко.