Минулого тижня Кірово-градщину відвідав Голова Уряду України Володимир Гройсман. Слід одразу наголосити, що візит керманича відбувався на фоні суттєвої уваги керівництва держави до останніх показників розвитку нашої області. Нагадаємо, що спочатку відома і авторитетна всеукраїнська організація «Комітет Виборців України» склала рейтинг обласних голів, за яким наш Сергій Кузьменко увійшов до трійки найбільш ефективних керівників. А, згодом, віце-прем’єр Геннадій Зубко представив звіт на Раді регіонального розвитку, у якому Кіровоградська область за останній рік піднялась на шосте місце в державі за показниками соціально-економічного росту. Також Віце-прем’єр відверто порадив іншим обласним головам вивчати досвід Кіровоградщини і брати приклад з її керівника.

Цікаво, що візит очільника Кабміну відбувся в атмосфері жвавого спілкування з громадою та обміну думками з жителями області. Так, Володимир Гройсман відвідав ярмарок, що на Чистий четвер проходив у Кропивницькому на одній з центральних вулиць. Спілкуючись із жителями міста, очільник уряду звернув увагу на чистоту в обласному центрі і зазначив:
- Я маю віддати належне: ваша влада продемонструвала, що вміє наводити порядок. Я говорив сьогодні з місцевими колегами, вони кажуть: ми готуємось до Паски. Для мене це аргумент. Я теж завжди любив на свято наводити у місті (авт. – Вінниці) порядок, як тільки наступала весна, для мене це було надзвичайним задоволенням.

Володимир Гройсман також особисто поспілкувався з відвідувачами однієї з аптек у Кропивницькому, та у стінах Медичного Універститету зі студентами і пресою.

Символічно також і те, що Прем’єр-міністр приїхав на Кіровоградщину у переддень своєї річної каденції на цій посаді. Основна увага під час візиту була приділена питанням розвитку медицини та інфраструктури. На сьогодні у нашій області однією з перших розпочала працювати програма «Доступні ліки», завдяки старту якої тисячі хворих на астму, діабет ІІ типу та серцево-судинні захворювання можуть отримати ліки безоплатно або зі значною знижкою. Питання розвитку медицини в області у цілому Володимир Гройсман обговорював з Головою ОДА Сергієм Кузьменком, який успішно розвиває ініційований ним загальнообласний проект «Здоров’я наших дітей» та з народним депутатом, лікарем-онкологом Костянтином Яринічем. Голова Уряду оглянув медичні заклади, куди, у тому числі, були витрачені загальнодержавні кошти. Він відзначив, що у них створені належні умови кваліфікованої медичної допомоги. А, наприклад, такі високотехнологічні заклади, як обласний кардіологічний диспансер, мають стати взірцем для будівництва по всій Україні.

Зокрема, він підкреслив, що реконструкція закладів охорони здоров’я є результатом розпочатої три роки тому реформи з децентралізації.

– Ми вже маємо позитивний результат. З’явилася децентралізація – зовсім інший прогрес. Але найголовніше – інвестувати не в стіни лікарень, а в здоров’я людей, – наголосив прем’єр.

Голова Уряду із нашого обласного центру провів всеукраїнський “селектор” як раз із цього питання – скільки аптек залучено до програми, скільки жителів уже отоварили видані їм рецепти на отримання безкоштовних медикаментів, які є проблеми. Керівникам областей, де не зовсім справляються, Гройсман пообіцяв перед отриманням зарплати вручати наліпки з роз’яснювальною інформацією. Тими наліпками, що мають у всіх аптеках висіти. Голові Кіровоградської ОДА Сергію Кузьменку, схоже, це не загрожує: згідно оцінок уряду, наша область, разом з Вінницькою, Запорізькою, Полтавською і декількома іншими, входить до числа тих, де програма “Доступні ліки” стартувала успішно.

Серйозну увагу в робочій дискусії очільник Уряду і Голова ОДА приділили розвитку соціальної сфери. Адже у 2016-му році, наприклад, було відремонтовано і здано в експлуатацію важливі ділянки автошляхів області. У 2016 році залучено з усіх джерел у 4 рази більше коштів, ніж у 2015 році – 518,5 млн.грн. з бюджетів різних рівнів (державного та місцевих). Вперше за останні 5 років здійснено капітальний ремонт значних ділянок доріг державного значення. Також вдалося капітально відремонтувати 62 заклади культури, у ще майже 350 – зробити поточний ремонт. Практично завершено масштабну реконструкцію Дитячої обласної лікарні у рамках ініційованого Сергієм Кузьменком проекту “Здоров”я наших дітей”.

Щодо однієї із найбільш запущених сфер господарства - ремонту доріг, то тут радикальні зміни, на думку експертів, можна буде у повній мірі відчути лише через 3-7 років – адже відбудувати за рік усе, що руйнувалось і розкрадалось багато років, неможливо.

Не обійшлося і без політики. Голова уряду закликав деяких невдоволених депутатів, у т.ч. Юлію Тимошенко, більш відповідально і зважено ставитись до своїх заяв і не поширювати недостовірну, неправдиву інформацію. Прем’єр-міністр переконаний, що подібний підхід дуже негативно впливає на спроби пошуку порозуміння і злагоди на теренах усієї держави.

Загалом, наша область підтвердила за останні два роки стабільний і впевнений рух до нарощування со-ціально-економічних показників, а приїзд вищого керівництва держави на Кіровоградщину поступово стає знаковою традицією, - констатував після завершення візиту голова облдержад-міністрації Сергій Кузьменко.

Олександра Ципко