До річниці Чорнобильської трагедії

Саме у ці Великодні дні ми, мешканці Петрівщини – ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС (періоду з 1986 по 1988 роки), відзначаємо не лише скорботну дату – 31-шу річницю аварії на ЧАЕС, але й одну радісну для нас подію. Нарешті увінчалися успіхом наші багаторічні зусилля, і ми – громадська організація «Союз-Чорнобиль Україна», спільно з районною радою, адміністра-ціями району і селища, відкриваємо пам’ятний знак «Ліквідаторам аварії на ЧАЕС». Це стало можливим завдяки приходу на керівні посади в районі і селищі молодих, енергійних, ініціативних, таких, що вміють тримати слово і виконувати дані обіцянки керівників. Передусім висловлюємо вдячність Петрівському селищному голові Світлані Тилик та її депутатському корпусу за оперативне вирішення питання відводу землі, допомогу в роз-в’язанні фінансових питань, пошуку підрядника, погодження макета Знака, організацію будівельних робіт та забезпечення матеріалами. Вдячні також голові райдержадміністрації Сергію Завалію та районній раді (в особі голови Тамари Сакари) за моральну й фінансову підтримку. Величезна подяка голові ПСП «Зарічне» Андрію Давидовському за надання спонсорської допомоги в розмірі 5 тис. грн. Об’єднуючу роль, спрямовану на конструктивну взаємодію між адміністраціями району та селища, взяла на себе і чудово впоралася з цим завданням начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Сибіра. Значним також був внесок у здійснення зазначеного проекту депутата селищної ради Василя Кравцова, адже без його роботи з депутатським корпусом було б значно складніше добитися успіху. Не залишимо поза увагою і обов’язково відзначимо титанічну роботу упродовж останніх шести років задля досягнення сьогоднішнього позитивного результату і самих ліквідаторів – М.Тайдакова, В.Попіля, Г.Кулинича, Ковтуна, С.Москаленка, В.Сікуна та інших.

На пам’ятному знакові, виготовленому з чорного полірованого граніту, в центрі, у вигляді розколеного дзвону (символу Чорнобильської біди), вигра-віювана ікона «Чорнобильський Спас», де зображено Господа, разом з живими ще та душами вже померлих ліквідаторів. До цього ніколи людей з Богом на іконах не зображували. Ікона освячена патріархом Української Православної Церкви. На двох бічних плитах, що знаходяться обабіч центральної стели, в алфавітному порядку в одному строю висічено прізвища усіх – живих і померлих – 245-ти ліквідаторів з Петрівщини різних років і категорій. Тут переліченні всі представники нашого району, хто брав участь в ліквідації наслідків аварії.

Взагалі-то розглядалося чимало варіантів пропозицій, де пропонувалися різні макети знаку, різні місця його розташування, також з різною вартістю проекту. Але, здається, спільним рішенням обрали найоптимальніший і спільними зусиллями його спорудили. Місце в парку, по дорозі до будівлі районного відділення Пенсійного фонду України, знаходиться на видноті, тож його визнали одним з найбільш підходящих. Кожен перехожий чи той, хто просто прийде в парк відпочити, побачить пам’ятний знак, знайде на плитах знайомі прізвища, і обов’язково пригадає, як саму ту жахливу трагедію, так і те, ціною яких жертв її вдалося угамувати. Родичі й нащадки померлих ліквідаторів матимуть куди покласти квіти, згадавши вдячним словом усіх, хто віддав своє здоров’я і життя, рятуючи світ від страшної ядерної загрози, а ліквідатори тут зможуть двічі на рік зібратися, аби вшанувати пам’ять тих своїх колег, кому не пощастило дожити до дня сьогоднішнього. Тож слава живим і вічна шана померлим!

Дорогі петрівчани та гості селища! Повідомляємо, що церемонія урочистого відкриття пам’ятного знака відбудеться наступної середи, 26 квітня о 10 год. 00 хв. у парку неподалік будівлі районної організації ветеранів Запрошуємо усіх долучитися до участі в церемонії і згадати добрим словом тих, завдяки кому вдалося «приборкати» зловісну загрозу «мирного атома».

Віктор Сікун, полковник запасу, ліквідатор аварії на ЧАЕС 2-ї категорії.

На знімку: пам’ятний знак на честь героїв-чорнобильців.