Поради бабуні Ольги

У березні

Не забувайте про те, що увесь місяць - піст. Відкидаємо всі неділі: 5, 12, 19, 26 та батьківські суботи: 11, 18, 25, тому що в ці дні потрібно йти до церкви. Просити у Бога благословення для живих і Царства небесного для померлих.

Ще відкидаємо несприятливі для садіння дні: 23, 24, 27, 28, 29 (в ці дні потрібно допомагати старим та немічним, подавати милостиню).

Можна займатися хатніми справами.

28 березня не можна починати нової роботи.
2, 3 - „ Тілець “. Сійте в парник капусту і всі овочі на розсаду.
На городі - петрушку, салат, кріп, горох.
4 - „ Близнюки “. Вносимо добрива.
8, 9, 10 - „ Лев “. Підбілюємо дерева, садимо і обрізаємо малину, смородину, дерева.
13, 14 - „ Ваги “. Висіваємо квіти і ароматні трави. Можна спробувати посадити ранню картоплю горох, спаржу, ріпу. Посадка продуктивна, але плоди невеликі.
15, 16, 17 - „ Скорпіон “. Прокидаємося від зимової сплячки - і на город. В народі кажуть: „Весняний день рік годує“. Ви маєте три чудових дні для посадки всього, що душа бажає. А картопельку не садіть, - при великому бажанні - лиш відеречко.
Прививайте дерева - і в ледачого вийде. Прикопуйте живці, лозу винограду, кущі, троянди.
15 - замочіть зерна кукурудзи, трохи кавуна.
20, 21, 22 - „Козеріг “. Випадає ще три хороших дні. В ці дні саджають те, в чому виростає плід із твердою шкіркою, та те, що буде зберігатися взимку. Тепер можна садити картоплю, моркву, буряк, цибулю, часник, редиску, ріпу.
22 - кавун у парник, кукурудзу на городі, але небагато, тому що не знаємо, що мороз нам скаже.
23, 24 - „ Водолій “. Копаємо, обрізаємо дерева, підбілюємо, підживлюємо. (Очима робив би все, а руками не встигаєш). Нічого не саджаємо.
29 після обіду та 30 - „ Тілець “. Хороший день для всього, і для прищеп. Картопля, морква, капуста, буряк - добре зберігатимуться. У насіння висока схожість.
31 - обрізуємо дерева, саджаємо полуниці, квасолю, троянди, що плетуться, ожину. Приступайте до посадки з молитвою і нехай Вам Господь допомагає.

У квітні

Відкидаємо всі неділі: 2, 9, 16, 23, 30 - в ці дні потрібно йти до церкви. Буде велике благо для Вас, якщо у ці дні Ви допоможете старим, немічним, вдовам. Відкидаємо святкові дні: 7 - Благовіщення. В народі говорять: „Пташка в цей день гнізда не в’є ”. Великдень : 16, 17, 18 - і носа на город не показуй. 7 - йдемо до церкви зерно святить, благословення Божого на врожай просить. Відкидаємо несприятливі для садіння дні про які говорять: „ Хоч посій, хоч викинь ”. Це новий місяць. В цей час місяця на небі не видно: 25, 26, 27 до обіду. В ці дні взагалі ніяку роботу не розпочинають. Найкраще попросити самим у ці дні пробачення і простити тих, хто Вас скривдив. У Всесвіт посилати думки лише позитивні. Не буде врожаю на Водолія – 19, 20 та на Овна (окрім помідорів) - 24, 25.

Із 3 до 9 маємо вербну неділю. Про ці дні говорять, що росте вгору, як верба.
3, 4 - „ Рак ”. Сіємо все зерно в парник. Всю зелень ви-сіваємо на городі. Також саджаємо ранню капусту, сіянку і моркву. Замочуємо насіння кукурудзи, кавунів і динь.
5, 6 – „ Лев ”. Садимо квасолю і хризантеми, зелень.
8 - квітів буде багато та пахучі, хоч дрібні. Висаджуємо висадки, дерева.
Із 10 по 15 - білий тиждень.
10, 11 - прибирайте у квартирі, на подвір’ї. Те, що сіється в ці дні, буде дуже запашним.
12, 13 - „ Скорпіон ”. „Не зівай, Хомко, на те ярмарок”.
Це найкращі дні для щеплення дерев. Хто не вміє - вчіться. Обрізаємо кору у прищепи трикутником. Обрізаємо гілочку для прищепи. Розколюємо цю гілочку. Встромляємо в неї обріз інку трикутником прищепу. Замотуємо ізоляційною стрічкою і целофаном. Все. „Господи нехай росте з твоєю допомогою ”. Все робіть з молитвою та примовляйте до того деревця, як до маленької дитинки.
А до коріння в ці дні - зась. Не чіпайте в ці дні коріння. Садіть баштан, кабачки пророщеним зерном. Також у ці дні висаджуйте все те, що плодоносить під землею. Можна посадити з відро картопельки. Та дивіться, будьте уважними, у чистий четвер картоплю не садіть тому, що буде у чорних цяточках.
14, 15 - „ Стрілець ”. Готуйтеся до Великоднього свята. На городі, якщо не встигли, то можна посіяти лише зелень, лікарські рослини та все те, що тягнеться вгору до сонця. Висаджена розсада буде хворобливою. Можна обрізати дерева.
19, 20 - прибирайте на кладовищах, але нічого не садіть, не прийметься.
21 – обрізайте дерева, це найкращий день. Рани зафарбуйте. Якщо фарби немає - можна замазати глиною, за-мішаною з кізяком. Не садіть дерева. Можна зробити прищепи.
21 після обіду та 22 висівайте зелень, редиску, полуницю. Пересаджені квіти будуть ароматними.
24, 25 - побризкайте дерева, підбіліть їх. Якщо даєте підживлення, то дуже обережно поводьтеся з корінням. Але краще це було зробити у березні. У цей день прибирайте чи копайте - будете без бур’яну.
27 - „ Тілець ”. Після обіду садимо розсаду та сіємо моркву, буряк, капусту, баклажани, кабачки, садимо картоплю.
28, 29 - „ Близнюки ”. Садимо полуницю, квіти, зелень.

Якщо щось не склалося і залишилося не посадженим, то садіть, коли є час. Дасть Бог - вродить.

Всім бажаю великих врожаїв і міцної держави.

У травні

Раніше все садили у майках, а вибирали в куфайках. Тепер - навпаки. З іншого боку - раніше посадили, то й вологи захватили. 1 та 9 з’їдеться родина, то їхні руки стануть у нагоді. А що? Зробив діло - гуляй сміло.
Відкидаємо всі неділі: 7, 14, 21, 28.

Несприятливі дні : 16, 17, 18, 22, 24, 25, 26.

1 – „ Рак ”. Садимо горох, квасолю, огірки, баштан, небагато розсади, картоплю.
2, 3 - „ Лев ”. Висаджена квасоля буде найкраща. Прибираємо, білимо, готуємо грядки.
4, 5 - „ Діва ”. Садимо квіти, висадки, декоративні кущі.
6, 8 – „ Ваги ”. Можна посадити картоплю, капусту.
9, 10 - „ Скорпіон ”. Пересаджуємо, сіємо, садимо все, крім картоплі.
12, 13 - „ Стрілець ”. Висаджування, пересадка фруктово-ягідних культур.
15 - „ Козеріг ”. Садимо картоплю, підсіваємо моркву, буряк.
19, 20 - „ Риба”. Висаджується розсада .
23 - „Тілець”. Хороший день для картоплі. Найкращий для всієї розсади.
Після 22 числа вже не буває морозів, тому сміливо висаджуємо всю розсаду.
27 - „Рак”. Садимо баштан, розсаду.
29, 30 - „ Лев”. Садимо квасолю, дерева.
31 – „ Діва”. Садимо дерева, квіти.

В народі кажуть: „Прийшов іюнь хоч посади, хоч плюнь”.

Залишилося зовсім мало : поливати, розрихлювати, прополювати, підживлювати та зібрати гарний урожай.

З повагою бабуня Ольга, смт Петрове.