21 лютого світ відзначив Міжнародний день рідної мови. Щорічне його відзначення використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, що активно розмовляють певною мовою. Часто ці мови вже не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб, уже навіть не задокументовані.

В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державо-творчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

З нагоди дня рідної мови у районній та сільських бібліотеках відкрилися виставки словників (орфографічних, фразеологічних, синонімічних, перекладних), які засвідчують особливості розвитку нашої мови.

Цьогоріч минає 100 років з дня виходу останнього тому чотиритомного видання «Словаря української мови» за редакцією Бориса Грінченка. Це був перший фундаментальний перекладний і частково тлумачний словник, який містив 68 тисяч слів.

У навчальних закладах району учителі та учні підготували та провели до Дня рідної мови цікаві тематичні заходи, такі як: літературні години, конкурси на кращого декламатора, конкурси творів-мініатюр, виховні години, тематичні уроки, усні журнали.

Ми теж побували на одному з таких цікавих нестандартних уроків Ірини Семенко, учителя початкових класів, Петрівської ЗШ І ступеня. На ньому діти з великим задоволенням ділилися своїми глибокими знаннями про розвиток нашої рідної мови. Ірина Василівна підібрала безліч цікавих конкурсних запитань, тож взяти участь в обговоренні цікаво було не тільки дітям, а й дорослим, які жваво обговорювали певні відповіді.

Наприкінці зустрічі усі учасники залишилися задоволеними гарними результатами командної роботи навчально-виховного процесу, свідченням чого став їх чудовий піднесений настрій.

Олена Приходкова.

На знімках: Ірина Семенко, вчитель початкових класів, проводить відкритий урок-вікторину «Мова рідна - слово рідне»