Наприкінці минулого місяця перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета провела робочу нараду з спеціалістом Петрівського відділення Олександрійської виконавчої дирекції Кіровоградського обласного відділення Фонду соці-ального страхування з тимчасової втрати працездатності Тетяною Проценко та головним спеціалістом Петрівської філії відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в Долинському районі Ольгою Псаревською, в якій взяли участь начальник управління соціального захисту населення райдержадмі-ністрації Валентина Сибіра, голова райкому профспілки працівників АПК Лілія Куницька, начальник відділення Пенсійного фонду України в Петрівському районі Наталя Летінська, директор районного центру зайнятості Ольга Павлюк, начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Тетяна Жалоба, начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадій Горбанець, заступник начальника-начальник Петрівського відділення Олександ-рійської ОДПІ Петро Легун. Нарада була присвячена розгляду питання роботи відділень Олександ-рійської виконавчої дирекції Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в Долинському районі щодо забезпечення соціальних гарантій трудівників Петрівського району за підсумками роботи у 2016 році.

Як повідомила Т.Проценко, джерелами формування коштів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є страхові внески страхувальників та застрахованих осіб, суми не прийнятих до зарахування витрат, суми фінансових та штрафних санкцій, застосованих за недотримання страхувальниками законодавства, а також адміністративних штрафів, накладених відповідно до законодавства на посадових осіб. До фонду соціального страхування перераховується 7,726% від сум, нарахованих за ставкою 22% страхувальником єдиного со-ціального внеску. При мінімальній зарплаті єдиний соціальний внесок становить 704 грн, в фонд відраховується 54,39 грн.

Станом на 01.01.2017 року на обліку в Олександрійській міжрайонній виконавчій дирекції Кіровоградського обласного відділення Фонду соці-ального страхування з тимчасової втрати працездатності знаходиться 7727 страхувальників. У Петрівському районі на обліку перебуває 779 страхувальників (10,1% від загальної кількості, зареєстрованих в Олександрійській міжрайонній виконавчій дирекції). За 2016 рік страхувальникам району перераховано коштів на виплату матеріального забезпечення та надання соціальних послуг на загальну суму 1715,4 тис.грн, в тому числі:
-допомога по тимчасовій непрацездатності – 1183,5 тис.грн., або 69,0 % від загальної суми витрат на всі види допомог;
-допомога по вагітності та пологах – 523,1 тис.грн., або 30,5 % від загальної суми;
-допомога на поховання – 8,8 тис.грн., або 0,5 % від загальної суми.

За 2016 рік страхувальниками району було подано 474 заявки на отримання матеріального забезпечення. Кошти в сумі 1715,4 тис.грн. були перераховані страхувальникам впродовж 3 – 10 робочих днів, як передбачено законодавством.

О.Псаревська нагадала, що основними завданнями Фонду та його робочих органів є:
-реалізація державної політики у сфері соці-ального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності;
-надання матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг;
-профілактика нещасних випадків.
-Охорона життя та здоров’я працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників має важливе соціальне значення, адже здоров’я працюючих є національним багатством держави, оскільки впливає на працездатність людини, а відтак на її добробут, – сказала вона. - Підвищена увага до проблем безпеки праці пояснюється тим, що, незважаючи на заходи щодо безпеки праці, рівень виробничого травматизму, в цілому, залишається високим.

Впродовж 2016 року до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Долинському районі по Петрівському району повідомлень про нещасні випадки на виробництві, професійні захворювання та групові нещасні випадки не надходило, як і за аналогічний період минулого року.

В Долинському відділенні ФСНВ по Петрівському району станом на 01.02.2017 року знаходиться 76 справ потерпілих (членів їх сімей), які постраждали на виробництві. Впродовж 2016 року проводилися страхові виплати і надавались медико-соціальні послуги: 6 особам, потерпілим внаслідок трудового каліцтва, 9 – потерпілим внаслідок професійного захворювання, 1 – потерпілому первинному до встановлення стійкої втрати. На ці цілі витрачено 1599,2 тис.грн.. Щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку отримали 73 потерпілих на загальну суму 1406,2 тис.грн. Щомісячну страхову виплату в разі втрати годувальника отримали 2 утриманців на загальну суму 44,9 тис.грн.

Впродовж 2016 року потерпілі були забезпечені медико-соціальними послугами:
-відшкодування витрат на вироби медичного призначення та лікарські засоби – 14 особам на суму 131,8 тис.грн.;
-відшкодування витрат на побутове обслуговування – 1 особі на суму 5,3 тис.грн.;
-відшкодування витрат на постійний сторонній догляд – 1 особі на суму 10,7 тис.грн.;
-відшкодування витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів – 1 особі на суму 0,25 тис.грн.

Учасники наради обговорили також й інші питання щодо реалізації державної політики в сфері соціального захисту населення.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: робочий фрагмент засідання.