Чергове засідання колегії райдержадміністрації, яке пройшло в останній день зими, було досить напруженим і плідним, адже на порядку денному було багато важливих питань. Три перших були, певною мірою, пов’язані між собою.

Зі звітом «Про виконання зведеного та ра-йонного бюджетів за 2016 рік» виступила начальник фінансового управління райдержадміністрації Галина Овдій. Про виконання Програми економічного і соціального розвитку району за 2016 рік доповів начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадій Горбанець, а заступник начальника – начальник Петрівського відділення Олександ-рійської ОДПІ Петро Легун повідомив про стан місцевих податків та зборів за 2016 рік.

Бюджетний процес загалом можна характеризувати як позитивний, – зазначила Г.Овдій. Доходи, як районного, так і місцевих бюджетів у 2016 році були вищими, ніж в попередньому, досить суттєвим був залишок коштів на початок 2017 року, що дало змогу спокійно працювати. Вагомою була і допомога місцевих бюджетів на виконання загальнорайонних програм. Висновок, зроблений Галиною Тарапонівною, підтримав і голова райдержадміністрації Сергій Завалій: «Кошти є, вони повинні працювати на громаду».

Оптимістичною була і доповідь Г.Горбанця, який аргументовано довів, що у 2016 році було забезпечено позитивну динаміку виконання показників, завдань і заходів Програми економічного і соціального розвитку району. Більшість показників успішно виконані і перевиконані, хоча є і певні проблеми, які, слід сказати, мають об’єктивний характер. Це, зокрема, відсутність іноземних інвестицій, незадовільні показники з введення в експлуатацію житла, користування так званими «теплими» кредитами. Тож, як сказано у висновках до доповіді, в районі у 2016 році залучений і спрямований на розвиток його території значний обсяг коштів як державного, так і місцевих бюджетів, коштів міжнародної технічної допомоги та інших джерел, не заборонених чинним законодавством, в основному забезпечено виконання основних показників Програми на 2016 рік. Водночас, не подолано ряд актуальних проблем, які перешкоджають позитивній динаміці галузевого розвитку. Їх розв’язання потребує вдосконалення взаємодії та зусиль влади різних рівнів.

Колегія прийняла рішення, запропонувавши структурним підрозділам райдерж-адміністрації, територіальним органам міністерств і відомств України в районі, відповідальним за виконання показників Програми у відповідних галузях і сферах діяльності та показників, за якими здійснюється оцінка соціально-економічного розвитку району, провести детальний аналіз причин їх невиконання та вжити відповідні організаційні і практичні заходи з метою забезпечення у 2017 році позитивної динаміки виконання показників.

Як зазначив у своєму виступі П.Легун, за січень-грудень 2016 року Петрівським відділенням Олександрійської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області до зведеного бюджету забезпечено надходження в сумі 294178,4 тис.грн – 107,8% виконання доведених індикативних показників та 141,5% до фактичних надходжень відповідного пері-оду минулого року. Надходження до державного бюджету – 100,2% до доведеного показника та 142,6% до минулорічного показника. Виконання місцевого бюджету становить 115,8%, темп росту надходжень до 2015 року становить 140,5%.

П.Легун зупинився на всіх питаннях, що стосуються місцевих податків та зборів, зауваживши, що їх надходження залежить від ефективності діяльності органів місцевого самоврядування.
Начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Тетяна Жалоба інформувала про стан виплати орендної плати за оренду землі та майна власників земельних і майнових паїв за 2016 рік.

Головний спеціаліст загального відділу апарату райдержадміністрації Наталя Козюрак доповіла про стан виконання актів і доручень Президента України, Кабінету Міністрів України, розпоряджень голови обласної державної адміністрації та голови районної державної адміністрації за 2016 рік.

Головний лікар Пет-рівської центральної районної лікарні Микола Яновський виступив з інформацією про стан захворювання на туберкульоз за 2016 рік. Він зазначив, що на обліку у лікаря-фтизіатра перебуває 17 хворих на активну форму туберку-льозу. Протягом року на диспансерний облік взято 8 хворих. За показниками розповсюдженості на 100 тисяч населення маємо зниження на 42,8%, захворюваність по району зменшилася на 35,0%.

-Ситуація контрольована, про епідемію туберкульозу не може бути і мови, – запевнив доповідач. Він також додав, що всім необхідно раз на рік проходити флюорографічне обстеження, керівники місцевих громад повинні побати про забезпечення контингентом пересувний флюорограф. Лікування хворих на туберкульоз і забезпечення їх ліками безкоштовне.

Після завершення засідання колегії відбувся традиційний семінар для сільських, селищних голів, під час якого розглянули питання роботи зі зверненнями громадян. Крім того, С.Завалій представив присутнім нещодавно призначеного на посаду директора дитячої спортивної школи «Олімп» Олександра Гусарєва, який доповів про роботу школи у минулому році та ознайомив з планами на 2017 рік.

У нинішньому році Петрівський район буде господарем Всеукраїнського конкурсу вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів». До цієї події слід належним чином підготуватися, – сказав голова райдержадміністрації. Він надав слово начальнику відділу культури і туризму райдержадміністрації Наталії Подкопаєвій, яка повідомила, що слід підготувати 200 експонатів для виставки декоративно-ужиткового мистецтва. Вони повинні бути належним чином естетично оформлені. Вже виготовляється триметровий рушник, який прикрашатиме сцену.

-До конкурсу необхідно підготуватися на високому рівні, бо він, можливо, отримає статус міжнародного, адже в цьому році очікуються хористи з Польщі, – повідомила Н.Подкопаєва.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: Сергій Завалій веде засідання колегії; перед учасниками семінару виступає О.Гусарєв.