Спільнота людей постійно наповнює оточуючий світ новинками в галузі науки. Відкриття новизни зумовлене виникненням та розвитком сучасних технологій. Адже ми постійно рухаємося вперед. А це означає, що і наші думки теж мають бути наповнені змінами, збагачуватись сучасними ідеями. Ці оновлення у соціальному оточенні мають транслюватися і в людській свідомості. І трансформатором новітніх ідей має бути вчитель. Адже саме він отримав природний дар – вчити людей, доносити їм зерно істини. Щоб це зерно дало гарний врожай, його потрібно виплекати з дитячих років. З дитячого садка та початкової школи, де закладається фундамент знань.

«Я весь час звертаю увагу вчителів на те, що ми живемо в новому столітті. Це інше покоління дітей, яке по-іншому сприймає інформацію. Ми теж мусимо мінятися. Неможливо навчати сучасних дітей так, як навчали нас», - наголосила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

У сучасних умовах ефективність початкової ос-віти пов’язується з реалізацією компетентнісного підходу. Компетентнісні результати навчання ви-значено у Державному стандарті початкової загальної освіти. Нині постає потреба у визначенні резервів підвищення ефективності навчального процесу на засадах компетентнісного підходу і розкритті механізмів їх використання у професійній діяльності педагогів. Як свідчать результати ана-лізу сучасної практики, ефективній реалізації компетентнісного підходу в навчанні молодших школярів сприяють: розширення діапазону організа-ційних форм, способів навчальної взаємодії, що мають на меті практичну спрямованість навчання і базуються на взаємозв’язках урочної та позаурочної діяльності.

«У нас відбулася знаннєва криза української школи. Ми мусимо це зрозуміти і визнати. Ми повинні виділити ядро знань, з яким треба обов’язково працювати. На цьому ядрі знань будувати вміння, як застосовувати ці знання для вирішення практичних життєвих ситуацій, як формувати навички критичного мислення. Таким чином ми маємо сформувати в дітей ключові компетентності, які сьогодні визнані провідними освітніми системами світу як такі, що необхідні для сучасної людини в 21 столітті. Вчитель має працювати творчо», - зауважив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей. За його ж словами, «…зараз кардинально змінені цілі, які ми ставимо в навчанні наших дітей. Перша – дати творчу свободу вчителю. Друга та головна – у кожній дитині потрібно бачити особистість». У Міністерстві також наголосили на ключовій ролі методистів для мотивації вчителів на творчу та плідну роботу з дітьми.

Однією із форм творчої взаємодії між педагогами, що закладають основи знань з наймолодшого віку, є спільна робота вихователів дошкільних навчальних закладів та вчителів початкової ланки. Лише у тісній співпраці колективу дошкільного закладу та педагогів початкової школи народжуються найкращі ідеї та найоптимальніше реалізується задумане, лише спільними зусиллями можна досягти найкращих результатів у розвитку, вихованні та навчанні дітей. Робота з організації наступності має проводитись педагогічними колективами спільно і системно. Тільки зацікавленість обох сторін і батьківської громадськості вирішить проблеми наступності дошкільної і початкової освіти, зробить перехід з дошкільного навчального закладу до початкової школи безболісним і успішним для кожної дитини.

Суттєвим напрямком роботи дошкільного закладу і школи з питання наступності повинна стати просвіта батьків, співпраця з родинами вихованців. Вагомість такої взаємодії була промотивована на проведеному форумі МОІППО (forum.moippo.mk.ua), де висвітлено також перелік видів діяльності і форм організації спільної роботи педагогів ДНЗ та початкової ланки. Серед них – робота творчих груп педагогів.

15 лютого на базі ДНЗ «Вербиченька» (с. Баштине) було проведено заплановане засідання творчої групи з питань наступності. Мною, як керівником творчої групи та завідувачем Баштинського ДНЗ, було запропоновано обговорити такі стратегії розвитку інноваційної особистості, як продуктивне навчання, розглянуто та адаптовано до застосування у спільній діяльності методи формування критичного мислення. Аллою Миколаївною Коннік у різновіковій групі вихованців проведено інтегроване заняття із застосуванням форм роботи по формуванню критичного мислення дошкільників. Після засідання творчої групи, у взаємно привітній атмосфері, на прохання батьків вихованців дошкільного закладу, проведено вже традиційний «Батьківський порадник». Присутні уважно слухали наші фахові поради, отримали відповіді на всі запитання, які їх цікавили. Вихователь закладу доповнювала лекцію вчителя фактами із щоденної роботи, демонструючи окремі моменти з опорою на комп’ютерні технології. Окрім того, Алла Миколаївна давала індивідуальні рекомендації батькам щодо загального розвитку дітей в умовах родинного виховання. Переважну більшість батьків на цьому запланованому засіданні становили ті, дітям яких виповнилося 4-5 років. Бажаними гостями є і бабусі вихованців, які із задоволенням слухають лекції, включаються в обговорення. Приємно спостерігати за активністю батьківської аудиторії, включенням у продуктивну діяльність з педагогами та вихованцями закладу, готовністю допомогти як своїм дітям, так і педагогам. Батьківським комітетом дитячого садочка «Вербиченька» здійснюється постійне поповнення предметно-методичної бази закладу. Для занять батьки придбали навчальні комплекти, тематичні набори для кожної дитини, поновлюють їх. Постій-но з ініціативи батьків вихованців поновлюється ігрова база закладу. У дитячому садочку нещодавно вкотре закуплено найновішу літературу. Вихованці з нетерпінням чекають, коли до них у гості приходять батьки та вчителі, дуже люблять показувати свої вміння під час занять. Звісно, така спільна робота, яка проводиться з неабияким задоволенням, допоможе вихованцеві дошкільного закладу успішно адаптуватися, прийшовши до школи, сприяє розвитку обдарованості кожної дитини. А батькам важливо вчасно отримати пораду і прийняти спільні виважені рішення, які допоможуть сформувати справжні особистості, здатні творити, критично мислити і злагоджено працювати задля щасливого майбутнього.

Світлана Круглик, керівник творчої групи щодо наступності між ДНЗ та початковою ланкою Червонокостянтинівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів

На знімках: «Батьківський порадник», проводить С.М.Круглик ; ознайомлення з новинками роботи творчої групи, знайомить А.М.Коннік