Війна – це коли за інтереси інших
гинуть зовсім безневинні люди
Вінстон Черчіль

Найстрашніше і найбезглуздіше явище у світі – це війна. По всій Україні до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 28-ої річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан проходили урочисті заходи. Жителі Нового Стародуба не залишилися осторонь цієї дати і взяли участь у заходах, приурочених до цієї події. Таким чином засвідчили повагу суспільства до тих, хто ризикував своїм життям та здоров’ям, виконуючи свій службовий обов’язок далеко за межами України.

У приміщенні сільської бібліотеки було організовано газетно-журнальну експозицію «Чужа війна: Афганістан - то біль і смуток, чиєсь обірване життя», де були представлені книги, фотоматеріали, статті, присвячені афганській війні. Основна мета такої виставки - вшанування пам’яті воїнів, донесення до читачів історичної правди про війну та її героїв.

На базі Новостародубської загальноосвітньої школи організовано та проведено спортивні змагання, приурочені до 28-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Демократичної Республіки Афганістан. Діти мали змогу випробувати свої сили у перетягуванні каната, розбиранні та збиранні автомата, перенесенні потерпілого та стрільби з пневматичної гвинтівки. Завдяки таким змаганням формується почуття дружби, взаємоповаги один до одного, взаєморозуміння та патріотизму – всіх тих якостей, які є надзвичайно важливими під час страшних небезпек.

А ще учні цієї школи зустрілися з односельчанином, воїном-афганцем Віктором Васильовичем Шляховим. Ветеран поділився спогадами про ті нелегкі часи, про службу, про друзів, які були поряд. Саме ті, хто пройшов пекло тої війни і залишилися живими - і є тією пам’яттю, що пише історію. Молоде покоління повинно знати і пам’ятати про страшну війну, учасники і свідки якої живуть серед нас. Засвоювати страшні уроки минулого, щоб не повторювати їх у майбутньому.

Поки сини чесно виконували свій обов’язок служіння Батьківщині, вдома на них з молитвою чекали батьки. Не всі повернулися додому, ставши довічним горем і болем матерів, батьків, дружин. Наших земляків, на щастя, ця біда начебто оминула. Але прокляття Афганської війни багатьох з них дістало вже в мирний час… Працівники сільської ради відвідали родини трагічно загиблих уже після війни воїнів-афганців: Лідію Давидівну Котляр, Павла Миколайовича та Тетяну Петрівну Бондарців. Поспілкувавшись з рідними, висловивши щире співчуття та подякувавши за виховання гідних синів, сільський голова Віктор Григорович Заїка вручив родинам продуктові набори.

Тож пам’ятаймо всіх, хто був і залишається прикладом гідного служіння Батьківщині, вірності присязі, мужності, хоробрості та героїзму.

Тетяна Максимова, директор Новостародубського сільського Будинку культури

На знімках: сільський голова Віктор Заїка відвідав родини воїнів-афганців; старшокласники Новостародубської загальноосвітньої школи під час зустрічі з ветераном Афганістану Віктором Шляховим; фрагмент спортивних змагань, приурочених до 28-ї річниці виведення військ з Демократичної Республіки Афганістан.