Очільник Кіровоградської області Сергій Кузьменко посів третє місце у рейтингу голів ОДА, складеному Комітетом виборців України (КВУ). Оцінювали об’єктивні показники соціально-економічного розвитку регіонів за минулий рік та опитували місцевих експертів.

У повідомленні організації зазначається, що Кіровоградщина стала 2-ою за зростанням промисловості і 6-ою – за розвитком сільського господарства. Область також друга за збільшенням капітальних інвестицій. Доходи місцевих бюджетів збільшилися із 2,5 тис. грн. на одну особу населення у 2015 році до 3,7 тис. грн. – у 2016-му. Серед успіхів експерти також відзначили проведення декомунізації.

Перше місце в рейтингу посіла очільниця Харківської області Юлія Світлична, окрім неї та Сергія Кузьменка у п’ятірці лідерів – Олег Синютка, голова Львівської ОДА, Степан Барна з Тернопільщини та Геннадій Москаль, який очолює обласну адміністрацію Закарпаття. Найгірші результати – у голів Івано-Франківської, Рівненської, Чернівецької, Полтавської та Херсонської областей. Переважно вони отримали низькі результати як за опитуванням експертів, так і за соціально-економічним розвитком регіону – зазначають у КВУ.

Соціально-економічний розвиток регіонів оцінювали за даними Держслужби статистики та про-фільних міністерств стосовно розвитку промисловості, сільського господарства, темпів будівництва, прийняття в експлуатацію житла, залучення інвестицій, торговельного балансу, зайнятості та безробіття, збільшення заробітної плати, фінансової самодостатності та енергозбереження. Опитування експертів проводилося шляхом анкетування за 16 напрямками – щодо реалізації реформ на місцях (децентралізація, спрощення надання адмінпослуг, державні закупівлі, боротьба з корупцією), кадрової політики голови ОДА та співпраці із обласною радою, прозорості роботи тощо. В експертному опитуванні взяли участь 245 осіб. Переважно це були лідери громадської думки, політичні експерти та представники ЗМІ.

Комітет виборців України