М’ясо - продукт смачний і корисний, особливо якщо знати, кому і яке м’ясо можна їсти, а якого варто уникати.

Плюси будь-якого м’яса

Білки м’яса засвоюються майже на 100% і містять усі необхідні амінокислоти (структурні елементи білка), що не виробляються людським організмом. Білки нам необхідні для того, щоб м’язи добре працювали, а також для того, щоб добре працювали мізки. Давно вже вченими доведено, що деякі амінокислоти неможливо одержати з рослинної їжі, а тільки - з м’яса. До того ж, якщо дорослі можуть як завгодно збиткуватися над своїм організмом, не вживаючи тваринної їжі, то дітей позбавляти м’яса не можна ні в якому разі, якщо хочете бачити їх розумними і сильними! Це ж стосується періоду вагітності та годування груддю! Вагітна жінка і годуюча мати повинні їсти м’ясо. Навіть церква дозволяє їм не дотримуватися постів, так само - як і дітям!
У порції яловичини (85 г) міститься 50% денної норми білка, така ж порція свинини забезпечує 48% білка.

Залізо, що міститься у м’ясі, добре засвоюється. Звідси - нормальний гемоглобін, а з ним - і нормальний розвиток мозку, хороший настрій і фізична витривалість.

У м’ясі містяться неповноцінні сполучнотканинні білки (сухожилля та ін.), в яких багато колагену - будівельного матеріалу для судин, суглобів і шкіри людини.

До 60% холестерину і більше 50% екстрактивних речовин при варінні виділяється із м’яса в бульйон. У відварному м’ясі їх стає менше, тому воно корисніше. А бульйони вживати лікарі взагалі не рекомендують, особливо - із свинини і телятини.

Телятина

Плюси: найбільш дієтичне м’ясо, містить менше всього жиру. Відварна телятина - чудовий засіб після інфекційних хвороб, травм, опіків.
Мінуси: пуринових основ у телятині більше, ніж в яловичині (пурини - азото-вмісні екстрактивні речовини, сприяють утворенню сечової кислоти, що може призвести до порушення обміну речовин). Міцні, наваристі бульйони з телятини не варто вживати , особливо при дотриманні дієти.

Яловичина

Плюси: багато повноцінного білка (корисного для дітей і спортсменів), заліза (необхідне для профілактики і лікування анемії). Нежирна яловичина містить багато сполучнотканинних білків.
Мінуси: жирна яловичина погано перетравлюється, печінка, підшлункова залоза відчувають зайве навантаження.

Баранина

Плюси: холестерину в баранячому жирі у 2,5 рази менше, ніж в яловичому, і в 4 рази менше, ніж у свинячому. Найменше екстрактивних речовин.
Мінуси: баранячий жир найбільш туго-плавкий, тому при його перетравленні збільшується навантаження на травний тракт. Не рекомендується людям похилого віку.

Курка

Плюси: за своїми дієтичним власти-востям порівнянна з телятиною, багато повно-цінних амінокислот. Засвоюється краще, ніж яловичина і свинина.
Мінуси: курячий бульйон виключається при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, виразковому коліті, оскільки він стимулює виділення шлункового соку. Але науково доведено - курячий бульйон допомагає швидше подолати застуду.

Свинина

Плюси: містить найбільше з усіх інших м’ясних продуктів амі-нокислоти лізину, необхідної для нормального формування кісток і росту дітей.
Сало ж багате рідкісним вітаміном F, який відповідає за зміцнення судин і запобігає атеросклерозу. Воно містить поліненасичену арахідонову кислоту, яка не зустрічається в рослинних жирах, але необхідна для зміцнення серцевого м’яза, вироблення гормонів, від неї залежать імунні реакції. Сало, як це не дивно, нормалізує рівень холестерину в організмі. Воно добре засвоюється, не навантажуючи при цьому печінку.
Мінуси: при холециститі, дуоденіті (запаленні 12-палої кишки), запаленні жовчних протоків у печінці і атеросклерозі слід обирати якомога пісніше м’ясо, без жирових прожилок.

Індичатина

Плюси: м’ясо містить чималу кількість поліненасичених жирних кислот омега-3, які особливо необхідні жіночому організму. Допомагає боротися зі стресом, про-тидіє втомі.
Включивши індиче м’ясо в свій раціон, можна бути впевненим у нормалізації сну завдяки тому, що воно містить в собі тріптоф.
Мінуси: тим, хто страждає від ниркової недостатності, сечокам’яної хвороби і подагри, не варто зловживати продуктом. Крім того, в ньому є натрій. У разі, якщо людині необхідно обмежувати себе в солоній їжі, під час готування рекомендується недосолювати м’ясо.

Качка

Плюси: качатина особливо корисна для чоловіків, у ній міститься збалансований склад амінокислот, які сприятливо діють на потенцію. Мінеральні речовини сприятимуть зміцненню кісток і зубів. А фолієва кислота поліпшить роботу головного мозку. Качиний жир сприяє очищенню організму від шкідливих канцерогенних речовин.
Мінуси: качине м’ясо протипоказане людям, які страждають від ожиріння. Крім того, качиний жир - це джерело холестерину, який може викликати порушення еластичності кровоносних судин.

Гуси

Плюси: гусяче м’ясо корисно для травної та нервової системи. Покращує стан шкіри і слизових оболонок, стимулює обмінні процеси, підвищує гемоглобін. Сприяє виведенню токсинів і радіонуклідів. Покращує роботу головного мозку, підвищує потенцію, стимулює функцію кровотворення. Присутність ретинолу корисна для очей.
Мінуси: Смажене гусяче м’ясо не рекомендується при проблемах з кровообігом, нирками, підшлунковою залозою, печінкою, порушеннями травлення. В обмеженій кількості - при ожирінні й діабеті.

Кролик

Плюси: дуже дієтичне, не жирне м’ясо, за своєю корисністю схоже з м’ясом птиці. Складається з дрібних м’язових волокон, тому дуже добре засвоюється організ-мом. Чемпіон за вмістом білків. Швидко відновлює сили людини після інфекційних хвороб. Практично не викликає алергічних реакцій.
Мінуси: немає.