Традиційно на початку року культпрацівники району підводять підсумки роботи своєї галузі за рік попередній. Ось і цього разу цей захід відбувся нещодавно у РБК. У розширеній нараді відділу культури та туризму районної державної адміністрації взяли участь заступник голови РДА Тетяна Панета та заступник голови районної ради Антоніна Іванова.

Про роботу галузі культури за 2016 рік та пріоритетні напрямки на 2017 рік доповідала начальник відділу культури та туризму Наталія Подкопаєва. Вона зупинилася на основних напрямках роботи районної Програми розвитку культури за минулий рік. А це, перш за все, посилення уваги обох гілок районної влади та органів місцевого самоврядування до проблем культури шляхом спрямування додаткових фінансових ресурсів на збереження та розвиток існуючої мережі закладів культури району, забезпечення їх матеріально-технічною базою задля розвитку аматорського мистецтва. Проведення капітальних поточних ремонтів та реконструкція приміщень закладів культури, підвищення охорони об’єктів культурної спадщини. Переведення всіх працівників культури на повний режим роботи, підвищення рівня оплати праці та покращення умов для творчої діяльності. Протягом 2016 року в районі функціонували 44 заклади культури, а саме: 20 клубних закладів, 21 бібліотека, 2 дитячих музичних школи, районний музей історії , які забезпечували виконання державної політики в галузі культури у нашому районі. Загальний обсяг фінансування по галузі в 2016 році склав – 6002,3 тис. грн., з них ра-йонний бюджет - 3590,0 тис. грн., сільський – 2412,3 тис грн. або 97,0% до уточненого плану на 2016 рік. Загальний обсяг фінансування районної програми розвитку культури на 2016-2018 роки у 2016 році становив 981,8 тис. грн., у тому числі за рахунок районного бюджету - 279,5 тис. грн., бюджетів сільських селищних рад - 163,0 тис. грн., кошти не бюджетних джерел - 514,3.грн. Приємно відмітити , що у 2016 році було виділено кошти в сумі 531,6 тис.грн на капітальний ремонт покрівлі Петрівського районного Будинку культури. Придбання сценічного одягу та взуття на суму – 232,9 тис. грн., та придбання літератури - 9,9 тис.грн.

Питання щодо діяльності галузі «культура» розглядались на сесії районної ради, на якій заслуховувався звіт «Про виконання районної програми розвитку культури на 2013 – 2015 роки». Мережа бібліотек Петрівського району складає 21 одиницю. Протягом останніх років центральна районна бібліотека приймала участь у масштабних обласних та Всеукраїнських конкурсах, таких як: Всеукраїнський конкурс «Краще видання року», обласний конкурс на краще видання творів обдарованої молоді «Первоцвіти Кіровоградщини», участь у франкових читаннях «Невмируще слово Каменяра», на якому зайняли призове місце.
Також було взято участь у понад десятку всеукраїнських та обласних соціологічних досліджень. Дві ра-йонні бібліотеки за 2016 рік надали платних послуг на суму 3 тис. грн. Протягом року районні бібліотеки отримували благодійну допомогу на комплектування своїх фондів на суму 30 тис. грн. За бюджетні кошти поповнили свої фонди: ра-йонні бібліотеки (на 5 тис. грн.. кожна), Водянська с/б (3 тис. грн.), Ганнівська та Володимирівська с/б (на 2,5 тис. грн.. кожна), Малинівська с/б (на 5 тис. грн.), Олександрівська та Чечеліївська с/б – на 10 тис. грн. кожна. Всього придбано літератури на 43 тис. грн. бюджетних коштів. На передплату періодики виділено у 2016 році 45,6 тис.грн., з них половина – на районні бібліотеки. Для Малинівської с/б було придбано комп’ютер вартістю 10 тис. грн. У ряді бібліотек було проведено поточні ремонти, сумою понад 46 тис. грн. Виходячи з цього, можна сказати, що 2016 рік був успішним для бібліотек району. Хотілося б подякувати головам Ганнівської, Малинівської та Чечеліївської сільських рад, які не залишаються байдужими до потреб своїх бібліотек. Решті голів бажано наслідувати їх приклад. Ключовими напрямами роботи бібліотек з підростаючим поколінням є формування патріотичної свідомості, популяризація кращої дитячої літератури та краєзнавства, організація змістовного дозвілля. Районна дитяча бібліотека була учасницею Всеукраїнських заходів: «Тиждень дитячого читання», Національний проект «Україна читає дітям»; конкурсу дитячого читання «Найкращий читач України 2016».

У 2016 році районна дитяча бібліотека стала переможцем обласного етапу Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Мрії про Україну: дитячий погляд». Його організатори - Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» та Національна бібліотека України для дітей. У номінації «Прозові твори», вікова категорія 13 -16 років здобули 1-е місце. Районна дитяча бібліотека була учасницею обласного конкурсу для бібліотекарів із залучення дітей до читання «Тріумф ідей» (ІІІ місце)

Районна дитяча бібліотека не тільки впроваджує сучасні технології, а й змінює підходи до власної діяльності, а саме: по-новому моделює та організовує своє інформаційне середовище. Робота в даному напрямку набула активного розвитку завдяки програмі «Бібліоміст».

У двох музичних школах селища Петрового та села Новий Стародуб нині навчається 199 учнів, які брали активну участь в районних заходах та обласних конкурсах учнів шкіл естетичного виховання «Паросток». У 2016 році музичні школи отримали нагороди: у третьому турі в м. Кропивницькому взяли участь вокальні ансамблі «Арніка» (викладач - О. Копійка, концертмейстер О.Котеленець) та «Лілея» (викладач - К.Карабилова, концертмейстер - О. Котеленець). «Лілея» отримала ІІІ місце, хореографічний колектив під керівництвом М. Дробязко «Baby-boom» - ІІІ місце, а хореографічні колективи «Карамельки» та «Денс-Провінція» - дипломи за участь. У квітні місяці 2016 року хорові колективи «Барвінок» (керівник - О. Копійка) та «Нотка» (керівник - К. Карабилова) взяли участь у вперше започаткованому святі хорового мистецтва «Молитва устами дітей». Це свято духовної пісні відбулося в Кірово-градському музичному училищі та храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці.

У 2016 році випускники Петрівської ДМШ продовжують навчання у вищих навчальних закладах, а саме: Тетяна Ігнатьєва в Кіровоградському музичному училищі на хоровому відділенні, Тетяна Волошина - у Дніпропетровському театрально-художньому коледжі (декоративно-ужиткове мистецтво), Ольга Ткаченко в Дніпропетровському університеті ім. О. Гончара (дизайн).

На протязі минулого року творчі колективи та окремі виконавці Петрівської ДМШ активно брали участь в культурному житті району. Хореографічні колективи брали участь і в обласних заходах, а саме: «Калиновому співі» (м. Кропивницький), в конкурсі колективів малих театральних форм (смт. Новгородка). Мережа закладів культури клубного типу в Петрівському районі налічує 20 установ, з них – 14 сільських Будинків культури, 5 сільських клубів та РБК. При сільських закладах культури працюють 88 клубних формувань, які об’єднують1087 учасників. Діє 10 любительських об’єд-нань та клубів за інтересами, в яких налічується 139 учасників.

З усіх жанрів аматорського мистецтва найбільш поширеними є вокально-хоровий і театральний. На низькому рівні розвитку в районі знаходиться хореографічний жанр,що пояснюється відсутністю кваліфікованих спеціалістів. У районі діє 4 народних аматорських колективи: народний аматорський жіночий вокальний квартет «Елегія» РБК (керівник - О.Шарутенко), народний аматорський фольклорний колектив «Джерело» Олександрівського СК (керівник - О.Когут), народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «Тополя» Володимирівського СБК( керівник - Л.Яненко), АХБ «Обрій» (вакансія ). Колективи по-стійно працюють над підвищенням виконавського рівня, беруть участь в ра-йонних та обласних масових заходах. Петрівський РБК, який є методичним центром, надавав на протязі року методичну і практичну допомогу керівникам клубних установ. Згідно перспективних та річного планів працівниками Петрівського районного Будинку культури у 2016 році було підготовлено та проведено 62 масові заходи (з них для дітей – 38). Започаткований у 2015 році фестиваль меду, вина, сиру та осінніх квітів, організатором якого став господар готельно-розважального комплексу «Маєток» («зеленої садиби») Іван Павлович Жилка, набуває популярності, адже у ньому беруть участь бджолярі вже із 6 регіонів України. У минулому році вдруге була організована та проведена районна спартакіада з нагоди Дня фізичної культури і спорту, започаткована за ініціативи райдержадміністрації. Влітку, щоп’ятниці, працівниками районного Будинку культури проводились вечори розваг для дітей та гостей селища. Вже традиційним стає свято козацької слави та районне свято «Масляні гостини», всі заклади культури району на своїх територіях провели заходи, приурочені до державних, професійних та календарних свят. Протягом року аматорські колективи районного Будинку культури та клубних установ району брали участь у проведенні обласних та районних свят, фестивалів, оглядів-конкурсів та інших мистецьких заходів. Петрівці демонстрували свої таланти на 25 ювілейному Всеукраїнському фестивалі вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів». Народний аматорський театральний колектив,театр малих форм «Обрій» Петрівського РБК у обласному огляді – конкурсі аматорських театральних колективів «Театральна весна Кіровоградщини» отримав Диплом ІІ ст. та підтвердив своє звання. Народний аматорський фольклорний колектив «Джерело» Олександрівського СК, керівник О.Когут, що нещодавно відзначив свій 25-річний ювілей, узяв участь у обласному фестивалі «Чута-фест», що відбувся в Знам’янському районі та став учасником телепередачі на першому Національному телеканалі «Фольк-musiс».

На Всеукраїнській виставці «АГРОЕКСПО – 2016», у конкурсі «Сонце в тісті»(конкурс короваїв) наші пекарі зайняли перше місце. Театральні колективи нашого району є активними учасниками у обласному святі театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» та на обласних виставках декоративно – ужиткового мистецтва. Для хорового колективу Петрівського районного Будинку культури було придбано сценічні костюми на суму 187 тис. грн. та театральні костюми – на 10 тис. грн. Районний музей історії також прагне відповідати вимогам часу. Саме в 2016 році було проведено капітальний ремонт, утеплення стін, заміну вікон і дверей та встановлення грат, всього на суму 190тис. грн. Основним і пріоритетним в роботі районного музею було і залишається поповнення музейного фонду, дослідження та збереження історії краю. Протягом року орга-нізовано та проведено 22 виставки, 9 з них - поза межами музею, з яких 2 виставки – створено Українським інститутом національної пам’яті: «Спротив геноциду» та «Українська Друга світова». З метою поповнення фондів музею історії планується провести загальнорайонну акцію «Подаруй музею експонат».

Пріоритетним напрямком діяльності галузі культури і туризму на 2017 рік є реалізація програми розвитку культури на 2016-2018 роки, збереження та розвиток існуючої мережі закладів культури району. У рамках цієї програми, серед основних напрямків, значиться забезпечення закладів культури сучасною матеріально-технічною базою, підтримка та розвиток аматорського мистецтва, проведення капітальних, поточних ремонтів та реконструкції приміщень закладів культури, поліпшення охорони об’єктів культурної спадщини, переведення всіх працівників культури на повний режим роботи, покращення умов творчої діяльності працівників культури, підвищення рівня оплати праці. Серед головних завдань розвитку галузі є також залучення молодих спеціалістів. У 2017 році Петрівський район презентуватиме Всеукраїнський фестиваль-конкурс вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів», який відбудеться у місті Кропивницькому. Для цих цілей в районному бюджеті передбачено кошти в сумі 340 тис.грн.. З них 210 тис.грн. – на масові заходи і 130 тис.грн. на придбання концертного баяна для Петрівського районного Будинку культури. У цьому році громада відзначатиме 50-річчя від дня заснування Петрівського районного музею історії та 70-річчя з дня введення в дію районного Будинку культури. У рамках підготовки цих заходів планується зробити реконструкцію внутрішньої та зовнішньої каналізаційної систем, капітальний ремонт фойє і глядацької зали та споруд Петрівського РБК.

Після доповіді Наталі Подкопаєвої до присутніх з вітальним словом звернулися заступник голови РДА Тетяна Панета та заступник голови районної ради Антоніна Іванова. Керівники дякували культармійцям, сільським та селищним головам за проведену культмасову роботу та передали вітання від очільників району - Сергія Завалія та Тамари Сакари. Вони зазначили, що для розвитку культури, перш за все, повинні бути створені належні умови, тому галузь культури знаходиться в числі пріоритетних. Тож за програмою економічно-соціального розвитку району планується: капітальний ремонт покрівлі Новостародубської дитячої музичної школи (200 тис. грн.); капітальний ремонт Петрівської ДМШ (200 тис.грн.); капітальний ремонт Зеленського СБК (1400тис.грн.); капітальний ремонт Малинівського СБК (300тис.грн.) Поточні ремонти: ЙосипівськогоСБК, Іванівського СБК та Водянського СБК, Новостародубського СБК. Всього по програмі: 5365 тис. грн. З них капітальні ремонти – 4980 тис.грн., поточні ремонти – 385 тис. грн. На виконання Програми розвитку культури в районі і надалі будуть залучені кошти з різних джерел фінансування. Наостанок вручили вони побажали усім причетним до розвитку мистецтва здоров’я, родинного затишку, миру і творчих успіхів. Затим заступники вручили працівникам культури Грамоти відділу культури райдержадміністрації.

Того дня відбулися й загальні збори працівників культури району по прийняттю Колективного договору між адміністрацією відділу культури та туризму Петрівської РДА та трудовим колективом. З цього питання колег проінформувала голова районного комітету профспілки працівників культури Петрівського району Галина Бискуб.

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімках: доповідає начальник відділу культури та туризму Наталя Подкопаєва; в залі працівники культури; Чечеліївський сільський голова Сергій Дяченко отримує Грамоту відділу культури РДА, яку вручили заступник голови районної ради Антоніна Іванова, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета та начальник відділу культури і туризму Наталія Подкопаєва.