Чергова, остання в 2016 році сесія Ганнівської сільської ради традиційно розпочалася з виконання Державного Гімну України. Ця процедура, передбачена регламентом, налаштовує депутатів на відповідальну, конструктивну роботу.

Сільський голова Ніна Цапенко взяла за правило на кожній сесії звітувати про роботу, виконану у міжсесійний період. Після попередньої сесії, яка відбулася 21 жовтня, пройшло два місяці. І хоч термін не такий вже і великий, але, як за-свідчив звіт сільського голови, зроблено за цей відрізок часу чимало. Я особисто не люблю говорити мовою цифр, але це саме той випадок, коли без них не обійтися, бо вони є показником роботи сільської ради, її виконкому і особисто сільського голови про їх турботу за людей, жителів населених пунктів територіальної громади.

Видатки з сільського бюджету в період з 21 жовтня по 23 грудня 2016 року були значними, спрямовувалися на поліпшення матеріальної бази установ соці-альної сфери, благоустрій, соціальний захист різноманітних категорій населення.

Вже кілька років ведеться робота по освітленню вулиць населених пунктів, що входять. до складу нашої територіальної громади. Впродовж названого вище періоду було придбано вуличних ліхтарів на суму 49999 гривень та електролампи до них на 47500 гривень.

Днями заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета провела засідання координаційної комісії з питань організації діяльності та методичного забезпечення спеціальних служб для надання населенню субсидій на відшкодування витрат за оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива і державної со-ціальної допомоги малозабезпеченим сім‘ям та со-ціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Комісією було розглянуто звернення громадян щодо призначення житлової субсидії за спрощеною системою та державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім‘ї.

Людина нашого часу стоїть на межі не тільки економічної кризи, але й духовної. Чомусь усі моральні та духовні цінності відійшли сьогодні на другий план. Кожен день, клопочучись у кошику дрібних справ, забуваємо про інше життя — про життя душі, ЛЮДИНИ. Про духовність ми найчастіше згадуємо лише під час великих релі-гійних свят.

Метою діяльності районного парламенту дітей є формування громадсько активної особистості з високоморальними цінностями. Тож невипадково саме 19 січня, на свято Водохрещення, відбулося традиційне ток-шоу «100 запитань дорослому» в рамках діяльності РПД, яке цього разу завітало до Іскрівки, відомої своїми цілющими джерелами не тільки у районі, а й за його межами. Іскрівська ЗШ І-ІІІ ст. радо зустріла Гімном школи не лише гостей ток-шоу, а й своїх найближчих сусідів – учнів з Ганнівської та Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст.

Постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 221, затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з психологічної реабілітації постраждалих учасників антитерористичної операції.

Реабілітація буде здійснюватись на базі 15 діючих лікувальних та санаторно-курортних закладів, які мають сучасну матеріально-технічну базу та кваліфіковані кадри (за вибором заявника).

Організацію направлення учасників АТО до таких закладів здійснює управління со-ціального захисту населення.

Майже три роки тому на базі Петрівського Центру дитячої та юнацької творчості було створено районну Малу Академію Наук з метою творчого, інтелектуального розвитку школярів, залучення учнів до науково-пошукової роботи та стимулювання активної участі в науково-дослідницькій діяльності. Юні науковці отримали змогу поглибити свої знання та провести власні дослідження в різноманітних секціях: екології, географії, фізики, математики, історії, української чи англійської мови, української чи світової літератури, журналістики та ін..

І ось настав час для підведення перших підсумків роботи секцій районної МАН, та для оприлюднення перших досягнень пошуково-дослідницької діяльності юних науковців. 20 січня 2017 року на базі Петрівського навчально-виховного об’єднання «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-гімназія» відбувся І етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук, на який було представлено 17 робіт.

Цими днями пішов із життя солдат Другої світової війни, рядовий 523-го стрілецького полку 188-ї стрілецької дивізії Іван Васильович Басараб.

На 96-му році життя перестало битися серце ветерана війни, людини порядної, доброї, батька трьох дітей.

На жаль, відходять у вічність ті, хто врятував нас і всю Європу від фашистської неволі.

Так і хочеться сказати: куди ж ви, ветерани? Ви ж наша пам’ять, наша історія, наша гордість? Та невблаганний час бере своє. Майже 30 років минуло відтоді, як відійшла у вічність дружина Івана Васильовича. Старенький жив під постійним доглядом двох доньок і сина. Покійний часто говорив: «У мене золоті діти». Дійсно, він був завжди до-глянутий і охоплений увагою. Трудився до останнього, тому і порядок всюди був у господарстві. Натрудив свої руки, не один мозоль нажив. А тепер батько схрестив навіки свої мозолясті руки. У смутку схилились діти над ним. Падає гірка сльоза сина на холодне татове чоло, він обережно торкається батькових рук… І як тут не згадати слово поета:

4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

За даними ВООЗ: існує більше 100 видів раку, хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Від цієї хвороби щорічно вмирають мільйони людей.

Більше 60% нових випадків онкологічних захворювань зареєстровані в країнах Африки, Азії та Центральної і Південної Америки. На ці регіони припадає 70% всіх випадків смерті від раку.

У всьому світі найбільша кількість чоловіків вмирає від раку легенів, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу. Найбільше жінок помирає від раку грудей, легенів, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки. У багатьох країнах, що розвиваються, рак шийки матки є найпоширенішим типом раку.

Вживання тютюну є найзначнішою окремою причиною раку, якій можна запобігти, адже більше 20% смертей від раку пов’язані з тютюнопалінням.

Спроба історичного дослідження

(Продовження. Поч. № 7).

А у 1662 році, через 800 років поневолення Київської Русі варягами, московити, під проводом царської династії Романових, поневолили Русь і перейменували Московщину на Росію. Цією дією вони привласнили не тільки древню назву нашої держави, а й «підібгали» під себе і нашу багатющу історію, вилучивши державну документацію, «присвоїли» церковний Престол Руської, а не Російської, Православної церкви і всі книги широкого вжитку. Ніхто не виступив проти цього, хоча споконвічною Руссю були наші землі, та і Московщина, тобто територія Київської Русі, теж до них належала. А потім «новоросіяни», вирішили все це стерти із пам’яті уже українців, не русинів, перетворивши їх на кріпаків і заборонивши будь-яке навчання українського населення. У 1862 році у Великому Новгороді, проігнорувавши Київ, відкрили геніальний пам’ятник (автор Мікешин М.Й., він є автором пам’ятників Катерині ІІ (1873 р.) у Петербурзі, Богдану Хмельницькому (1879-1888 р.р.) у Києві (у мене є матеріал про історію спорудження цього пам’ятника), та є автором ілюстрацій до «Ілюстрованого «Кобзаря», видавництва 1896 року), але не з геніальною назвою – «Тисячоліття Росії».

2016-й політичний рік завершився ухваленням Держбюджету-2017, щоправда, з порушенням регламенту ВР, уночі. Влада знову запропонувала українцям затягнути паски – виграють від нового бюджету тільки олігархи та монополії.

В інтерв’ю журналістам Юлія Тимошенко пояснила, чому її політсила не голосувала за цей документ, і відповіла на інші запитання.
– Усе вказує на те, що Держбюджет-2017 – це бюджет по-ліцейської держави, де вчитель, лікар і науковець нічого не значать, а значать тільки ті, хто працює на силові структури.

Наприклад, середня зарплата вчителя – 4396 грн, а по-ліцейський в середньому отримуватиме близько 19 тис. грн, суддя апеляційного суду – 27 тис., детектив НАБУ – 30 тис. грн. Найбільшу середню зарплату матиме апарат НАК «Нафтогаз України» – 35 тис. грн. Що й казати, різниця з учителями й лікарями відчувається!

ФК «Інгулець» візьме участь в турнірі на Кубок Пожечевського

7-го по 15-е лютого 2017 року на заміській базі ФК «Полтава» (с. Копили) стартує Кубок імені заслуженого тренера України Віктора Пожечевського. Цього року в турнірі візьмуть участь вісім команд, які будуть розподілені на дві групи.

За підсумками групового турніру відбудуться стикові поєдинки, в яких їх учасники визначать підсумкові місця і переможця Кубку.
Показово, що вперше в своїй історії цей Кубок отримає статус міжнародного, адже цього року в його розіграші візьме участь ФК «Огре» з Латвії, який в чемпіонаті латвійської Першої ліги посів 12 місце. А ще в боротьбу за Кубок включиться й минулорічний його володар, переможець Кубка Почежевського 2016 – команда «Нафтовик-Укрнафта» з Охтирки.

* На Червоній планеті, як часто називають Марс, знаходиться найбільший в Сонячній системі вулкан, який називається Олімп. У висоту він сягає близько 25 км по відношенню до середнього рівня планети. За своїм діаметром площа, займана Олімпом, становить приблизно 550 км.

Для прикладу: найвищою горою на нашій планеті є гора Еверест (Джомолунгма), при цьому вона не досягає навіть 9 км у висоту.

* За періодом обертання Марс можна прирівняти до нашої планети. Повний оберт він робить за 24 години 37 хвилин і 22,7 секунди. А ось рік на Марсі має тривалість 668,6 сол (так називаються марсіанська доба), або 687 земних діб.

Бджолярі на північному сході Франції були вкрай стурбовані, коли виявили в стільниках мед незвичайного зеленуватого і блакитного забарвлення.

Результати проведеного ними розслідування вказали на завод з виробництва біогазу в містечку Рібовіль в Ельзасі.

Саме до цього заводу зліталися бджоли, щоб поласувати відходами шоколадного виробництва, а точніше - цукерками M & M в різнокольорових оболонках.

Керівництво заводу вибачилося перед бджолярами і пообіцяло зробити так, щоб контейнери з відходами були недоступні для бджіл.
«Ми докопалися до суті проблеми одночасно з бджолярами і зробили все можливе, щоб надалі уникнути її повторення», – заявив Філіп Мейнрад, представник компанії Agrivalor, яка володіє заводом з виробництва біогазу.

Петрівський РС У ДСНС в області повідомляє, що впродовж 2017 року буде проведено чотири конкурси з питань безпеки життєдіяльності:

- з 10 лютого по 10 березня – літературний конкурс на протипожежну і техногенну тематику;

- з 10 квітня по 10 травня – конкурс на кращий скульптурний виріб «Служба порятунку 101»;

- з 10 липня по 10 серпня – конкурс на краще декоративне панно «Твоя безпека понад усе!»;

- з 10 жовтня по 10 листопада – конкурс на кращу аплікацію з природного матеріалу «Герой-рятівник завжди поруч».

Роботи слід надсилати за адресою: смт Петрове, вул. Філатова, 31.

На переможців чекають цінні подарунки.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області