«Благослови, мати»Сьогодні, як і в інші епохи, ми щиро захоплюємось творчими, обдарованими, талановитими особистостями, особливо дітьми. Мабуть, кожному з нас доводилося бачити маленького скрипаля, який насилу перебирає дитячими пальчиками тугі струни інструмента, юного художника, який своїм поглядом ладен охопити весь світ і змалювати його неземними фарбами, або чути божественний голос юної особистості, що з такою любов’ю передає нам усі звуки мелодій світу.
Пам’ятаємо: Тарас Шевченко змалку любив малювати, пізніше – почав писати вірші у власно зроблені розмальовані книжечки, Ньютон і Едісон захоплювалися з раннього віку виготовлянням різних млинів і двигунів. Це був прояв їхньої творчості.
І як же добре, що в наш сучасний час ми даємо можливість проявляти дітям свою особисту творчість у позашкільній освіті. Адже позашкілля – це завжди творчість, це розвиток особистості, а основа позашкілля – підготовка дитини до активного дорослого життя.
І тому важливу роль у формуванні творчої особистості відіграє особистість педагога, керівника гуртка. Керівник гуртка – особлива людина. Його творчий потенціал – реальний шлях до успіху. Всі ми такі різні, але безмежно закохані у свою справу. Кажуть, що успіх приходить до того, хто робить справу, яку найбільше любить.

Ганнівка, гурток вокального співуУспіх кожного вихованця може створювати лише той керівник, який сам переживає радість успіху.
«На крилах творчості, талантів та захоплень - у світ дитячих мрій» – саме під таким девізом працюють гуртки Центру дитячої та юнацької творчості у Східному та Володимирівському секторах Центрального освітнього округу.
Головною метою керівників гуртків є прагнення допомогти батькам у виявленні в дитині її неповторного таланту, надати їй можливості духовно розкритися, створити для вихованців комфортне емоційно-збагачене середовище.
У Cхідному та Володимирівському освітніх секторах із жовтня місяця розпочали свою роботу 18 гуртків та 8 секцій МАН. Максимально залучені діти пільгової категорії.
Щоб максимально задовольнити потреби дитячих вподобань, гуртки працюють за різними напрямками: художньо-естетичний; військово-патріотичний; історико-краєзнавчий; спортивний; екологічний; декоративно-прикладний; науково-технічний та секції МАН з історії, правознавства, української мови, англійської мови, хімії, психології.
Незважаючи на те, що гуртки працюють лише із жовтня місяця, вже є перші здобутки в районних, обласних та Всеукраїнських конкурсах: це участь у обласному етапі Всеукраїнського фестивалю ,,Українська паляниця” вихованців гуртка художнього читання «Мистецтво слова» (керівник – О.М.Мисік); вихід у півфінал обласного Чемпіонату команди КВН ,,Хутор” (керівник – С.В.Чорнопольський); І місце у районному святі народно-мистецьких традицій ,,Благослови, мати” гуртка вокального співу ,,Барви дитинства” (керівник – Л.О. Чорнопольська) та ІІІ місце вихованців вокального гуртка ,,Гармонія” (керівник – І.В.Іщенко). А у районному чемпіонаті інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?» команда Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст. виборола І місце у молодшій віковій категорії.
команда КВН «Хутор»Також вихованці гуртків є активними учасниками заочних обласних та Всеукраїнських акцій, конкурсів, експедицій. Найбільш результативні досягнення у Ганнівській ЗШ І-ІІІ ступенів: ІІІ місце в обласному етапі акції ,,День юного натураліста”; ІІ місце в обласному етапі трудової акції ,,Юннатівський зеленбуд” вибороли вихованці історико-краєзнавчого гуртка «Мандрівник» (керівник – Л.В.Гришаєва). А у районному етапі Всеукраїнського конкурсу робіт юних фотоаматорів «Моя Україно!» у номінації «Портрет» робота ,,Щаслива мить” Вікторії Качкан на районному рівні зайняла І місце. У цьому ж конкурсі у номінації «Пейзаж» І місце в районному етапі зайняла робота учениці Зеленської ЗШ І-ІІ ст. Ольги Дорошенко ,,Краса безмежна - в вербах береги”.
Робота учня Петрівської ЗШ І-ІІІ ст., вихованця екологічного гуртка «Екоколобок» (керівник –О.В.Плис), Івана Синиці ,,Козацькими стежками” у районному етапі Всеукраїнської краєзнавчої експедиції «Моя Батьківщина – Україна» зайняла І місце. В районному етапі обласного фотоконкурсу «Туризм нас єднає» робота Богдана Чорнопольського, учня цієї ж школи, в номінації ,,Наші мандри” зайняла І місце.
конкурс «Українська паляниця»Свою силу, мужність, спритність та витривалість вихованці спортивних гуртків мали змогу продемонструвати у районному конкурсі «Козацькому роду нема переводу», де команда Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів (керівник - О.В.Пилипенко) зайняла ІІІ місце. У районних змаганнях зі спортивного туризму команда Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів (керівник - О.В.Чудний) у смузі перешкод зайняла почесне ІІІ місце, а команда Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст. зайняла ІІІ місце у конкурсі «Представлення команди».
Гуртки філії Петрівського Центру дитячої та юнацької творчості – це «Місто дитячих посмішок», створене руками педагогів та вихованців. Це сила і мудрість, молодість і зрілість, це життя і розвиток, це єдина сім’я дітей, педагогів та батьків. Це храм мистецтв, де панують дух творчості, співдружності, співпраці, взаємопорозуміння та гармонії.

Творчості безмежний цілий світ,
Мов дитяча казка чарівна,
Де завжди луна веселий сміх,
І дивує барвами весна.

Оксана Мисік, завідувач відділом філії ЦДЮТ

На знімках: «Благослови, мати»; Ганнівка, гурток вокального співу; команда КВН «Хутор»; конкурс «Українська паляниця».