Обережно: тонкий лід
Якщо ви провалилися на льоду рiчки або ставу:
• Широко розкиньте руки по крайках льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дiйте рiшуче i не лякайтеся, тисячi людей провалювалися до вас i врятувалися.
• Намагайтеся не обламувати крайки льоду, без рiзких рухiв вибирайтеся на лiд, наповзаючи грудьми i по черзi витягаючи на поверхню ноги. Головне — пристосовувати своє тiло для того, щоб воно займало якомога найбiльшу площу опори.
• Вибравшись iз льодового пролому, вiдкотiться, а потiм повзiть у той бiк, звiдки ви прийшли i де мiцнiсть льоду, таким чином, перевiрена. Незважаючи на те, що вогкiсть i холод штовхають вас побiгти i зiгрiтися, будьте обережнi аж до самого берега, і лише там не зупиняйтеся, аж поки не опинитеся в теплi.
• Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповiстiть, що йдете на допомогу. Пiдкладiть пiд себе лижi, дошку, фанеру (це збiльшить площу опори) i повзiть на них. Наближайтесь до ополонки тiльки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не пiдповзайте, iнакше у водi опинитеся вже удвох. Ременi, шарфи, дошка, жердина, санки або лижi допоможуть врятувати людину. Кидати пов’язанi ременi, шарфи або дошки треба за 3-4 метри.

• Якщо ви не один, тодi, узявши один одного за ноги, лягайте на лiд ланцюжком i рухайтеся до пролому. Дiйте рiшуче i швидко — постраждалий швидко мерзне в крижанiй водi, мокрий одяг тягне його донизу.
• Подавши постраждалому пiдручний засiб порятунку, витягайте його на лiд i повзiть з небезпечної зони. Потiм укрийте його вiд вiтру i якнайшвидше доставте в тепле мiсце, розiтрiть, переодягнiть в сухий одяг i напоїть чаєм.
Пам ‘ятайте: відправлятися на водойми поодинці небезпечно!

Правила пожежної безпеки при користуванні пічним опаленням та електропобутовими приладами

Рятівники ДСНС нагадують основні правила та вимоги:
- Повітронагрівальні й опалювальні прилади повинні розміщуватися так, щоб до них був вільний доступ для огляду й очищення.
- Печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій, що відповідають вимогам будівельних норм.
- Підлога з горючих матеріалів повинна захищатися під топковими дверцятами (топковим отвором) металевим листом розміром 0,7 * 0,5 м, що розташовується своїм довгим боком уздовж печі.
Температура зовнішньої поверхні електронагрівальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 850С.
Для опалення невеликих приміщень, у тому числі підприємств торгівлі (кіоски, ларьки), пересувних побутових приміщень для будівельників можуть застосовуватись масляні радіатори та нагрівальні електропанелі типу РБЕ - 1, ЕК - 2, із закритими нагрівальними елементами.
Також Петрівський РС У ДСНС України у Кіровоградській області повідомляє, що з початку опалювального сезону співробітниками підрозділу систематично проводяться рейдові перевірки житлового сектору щодо дотримання громадянами правил пожежної безпеки під час користування пічним опаленням та електронагрівальними приладами. В ході рейдів розповсюджуються наочні матеріали та проводиться інструктаж з населенням щодо безпечної поведінки в побуті.
У випадку виникнення пожежі телефонуйте 101.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС Управління ДСНС України в області