Підлітки проти наркотиківВ твоїх руках, людино, твоє щастя!
І не подумай – на кінці шприца.
Бо, може, перший раз і добре здасться,
Та потім – йде дорога до кінця.
А потім – хочеш, більше й більше!
А потім гроші, крадіж і тюрма.
Ти хочеш сам зробити все,як гірше,
І те болить – назад без вороття.
Ти сам не сам. Ось ти, а ось наркотик.
І хто кого? Питання на життя!
Ти не зумієш сам сказати: «досить»,
А потім прірва, прірва без життя.

Підлітки проти наркотиків! Недарма таку назву мав виховний захід, який проходив в Новостародубській загальноосвітній школі І – ІІІ ступенів, адже 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
Метою заходу стала необхідність ознайомити підлітків з проблемою наркоманії, на конкретних прикладах показати, до яких згубних наслідків може призвести вживання наркотиків, пропагувати серед підлітків здоровий спосіб життя, сформувати активну антинаркотичну громадянську позицію.
Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, жодна акція не обходиться без неї зараз. Ця стрічка, як символ розуміння СНІДу, була задумана навесні 1991 року. Її ідея належить художникові Франку Муру. Він жив у провінційному містечку штату Нью – Йорк, де сусідня сім’я носила жовті стрічки, сподіваючись на благополучне повернення своєї доньки – солдата з Перської затоки.
Ні для кого не секрет, що Україна посідає лідируючі позиції в списку країн з обігу та вживання наркотиків серед населення .10 % українських дітей вживають наркотики.
Наркоманія – це прямий шлях до зараження ВІЛ СНІДом, але до цієї стадії більшість наркоманів просто не доживають.
Стоншена, зі сколотими венами рука. Очужілий погляд очей, які нічого не виражають. А головне – повна байдужість до того, що відбувається навколо. І все це не в глибокій старості,а в 14-16 років. Це страшна хвороба, слабких, безвільних людей, її назва – наркоманія.
Наркоманія , наркотик, що це? Блискавичне щастя п’янкого дурману, заціпеніння, манія, захват? Але правильно говорять, що всяке дерево пізнається за плодами його…
Дія наркотиків є підступною. Спочатку виникає приємне почуття, здається, що ніякої небезпеки немає, відмовитися можна в будь-який момент. Але приємні відчуття в цьому випадку - це як наживка на гачку. Чим привабливішою виглядає наживка, тим глибше заковтується гачок і формується психологічна залежність.
Скажи наркотикам – ні! – це гасло, запропоноване Всесвітньою організацією здоров’я. Наркоманія – це порожні очі, які оживають, тільки побачивши шприц або таблетки. Це тіла, які корчаться в судомах, ламання – стан наркотичного голоду. Це важкі ураження мозку, серця, печінки, всіх внутрішніх органів. Це інфекційні й венеричні захворювання. Це – СНІД – найнебезпечніша з усіх хвороб, яка роззброює організм перед усіма іншими хворобами, перед раком. Це діти, які ще не народилися, але вже покалічені в утробі матері й приречені на страждання після народження. Це лихо мільйонів батьків, матерів, жінок і чоловіків.
Наша молодь зараз сучасна, крокує в ногу з часом. Їм хочеться спробувати «ВСЕ»! Але головне, щоб у всьому цьому не знайшлося місця наркотикам. Вважаю, що учасники заходу зробили для себе певні висновки, встановили для себе табу щодо вживання наркотиків.
Хочу щиро подякувати за активну підготовку та проведення заходу учням. А саме: ведучим – Лизі Юлії та Шевцову Олегу, учасникам заходу - Високіх Анні, Медвідь Катерині, Левку Юрію, Любарець Катерині, Великій Сніжані. Дякую дівчаткам за змістовний танець(Гирик Аміні, Гавриленко Катерині, Федоренко Тетяні – 10 клас, Любарець Катерині, Великій Сніжані, Максименко Дарії, Колєснік Тоні – 8 клас), яким вони показали боротьбу здорових людей з наркозалежними. Дякую за виконання чудових пісень про здоров’я - Гавриленко К, та Лизі Ю. Щиро дякую учневі 10 класу – Короткову Іллі за технічну допомогу, завдяки якій відбувався музичний супровід і учасники заходу мали змогу переглянути фільм «Правда про наркотики».
Можна багато писати, але головне – донести до свідомості учнів правду про згубну дію наркотиків. Думаю, це вдалося. Мені, як вчителю біології, було важливим почути ключові слова заходу: «Ми проти наркотиків»! Адже здорова молодь – це здорова нація.

Алла Кобилянська, класний керівник 8 класу Новостародубської ЗШ І – ІІІ ступенів