Урядом удосконалено порядок надання пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Відповідні зміни внесено до деяких постанов Кабінету Міністрів України. Тож, починаючи з травня 2016 року, призначення субсидій (у тому числі без звернень громадян) та надання пільг здійснюється з урахуванням цих змін.
А саме: Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 р №317 змінено со-ціальні нормативи користування послугами газопостачання, які застосовуються при призначенні пільг та субсидій. Зокрема:
- зменшено соціальний норматив (норму використання природного газу) для індивідуального опалення з 7 до 5,5 куб.м на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць (в опалювальний період) - ця зміна буде врахована при наданні субсидії в наступний опалювальний період;
- змінено соціальну норму користування газом за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання з 9 куб.м. на 7,1 куб.м;
- за наявності газової плити та газового водонагрівача з 18 куб.м на 14 куб.м.
З 1 травня 2016 року по 31 березня 2017 року діє гранична роздрібна ціна на природний газ для побутових споживачів у розмірі 6,879 гривні за 1 куб.метр.
Змінено норму для користування послугами водовідведення у разі відсутності лічильника з 4 куб.м. на одну особу на 4 куб.м. для домогосподарства.Як надаватимуться субсидії особам, які мають право на пільги?
З травня 2016 року при оплаті житлово-комунальних послуг громадяни можуть користуватись лише одним з передбачених державою видів соціальних гарантій - або пільгами, або субсидією.
Зокрема, у документі зазначено, що особам, які мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу, при призначенні субсидії враховується вартість плати за послуги без урахування пільг. Тобто у разі призначення таким особам житлової субсидії їм не нараховуються відповідні пільги у період отримання субсидії.
Чи змінено термін, на який призначається субсидія ?
Так, змінено. Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців (на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня та на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня);
За наявності договору найму (оренди) субсидія призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, та по місяць, в якому завершується термін дії договору найму (оренди). Призначення субсидії на наступний період здійснюється на підставі заяви і декларації.