учасники круглого столу під час зустрічіНаша єдність долає усі перешкоди

Волонтери - це люди з великим серцем, які допомагають іншим, розуміють чужі проблеми, вселяють надію, віру тим, хто занепав духом.
Волонтерський рух у Європі та країнах Північної Америки - культивоване та поширене явище. Вважається, що він сприяє ус-відомленню населенням, насамперед молоддю, відповідальності за со-ціальні процеси в суспільстві. Уряди країн Заходу розробили державні програми із залучення молоді до соціальної діяльності. Волонтерам надають певні пільги в здобутті освіти, доступ до закладів культури (бібліотек, концертних залів). Їхній професійний досвід роботи в різноманітних проектах враховують під час прийому на роботу.
У нашій країні волонтерський рух не є масовим. Одні працюють у соціальних закладах, інші є просто добровільними об’єднаннями громадян. Розвиток волонтерського руху є одним із пріоритетів соціальної політики України і для перспективного розвитку волонтерського руху необхідно визначити шляхи щодо співпраці недержавних організацій, органів державної влади та місцевого самоврядування. Однак на сьогодні в Україні система заохочень добровільних працівників лишається невизначеною, а тому потрібно напрацьовувати новий план дій для розвитку цього напрямку.

З нагоди Міжнародного Дня волонтера в залі територіального центру соціального обслуговування населення Петрівського району відбулося засідання круглого столу, де зібралися представники влади, волонтери, працівники структурних підрозділів райдержадміністрації для того, щоб подякувати людям із добрими серцями, які свій час та зусилля присвячують допомозі іншим. Для закладів соціальної служби волонтери є бажаними гостями, особливо при постійному дефіциті кадрів у цій сфері.

Заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета привітала волонтерів Петрівщини з їхнім святом, подякувала за їх добрі серця, побажала життєвої наснаги, оптимізму, впевненості і віри в майбутнє та вручила обласні та районні відзнаки. Грамотами Кіровоградської обласної організації ветеранів України за особистий внесок у розвиток волонтерського руху, сумлінну плідну благодійну діяльність, направлену на допомогу нужденним, та з нагоди Міжнародного Дня волонтера нагородили Наталію Зарєзіну, Віру Реву та Віру Каплун.
Подякою районної державної адміністрації за патріотизм, небайдужість, підтримку воїнів-учасників антитерористичної операції на Сході України, активну участь у розвитку волонтерського руху в районі та з нагоди Міжнародного дня волонтера нагородили: представників волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини» - родини Тетяни та Валерія Висоцьких і Лідії та Олександра Андріяненків, а також Наталію Толоку та Марію Лаврентьєву;
волонтерів територіального соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району - Івана Сердюка та Віру Смєлову;
волонтерів районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді - Анну Лугову та Марину Красілову; волонтерів, які неодноразово надавали допомогу учасникам АТО лікарськими засобами - Володимира Соляра, Ларису Горчеєву та Людмилу Ганжу.
Цього ж дня волонтери з Петрівського району Ігор Чудний та Володимир Кузнецов взяли участь в обласних урочистостях з нагоди Міжнародного Дня волонтера та отримали обласні відзнаки.
У ході спілкування панувала домашня, тепла атмосфера. Присутні мали змогу поспілкуватися за чашечкою чаю з тістечками і цукерками, обговорили також проблемні питання та шляхи їх вирішення, вислухали думки один одного, внесли нові пропозиції та поради.
Також про свою діяльність розповіли представниці учнівської молоді Анна Лугова та Марина Красілова, вони приготували для перегляду фільм про роботу волонтерів.
Тож поспішайте робити добро, адже коли людина живе добром, воно повертається до неї сторицею.

Олена Приходкова.

На знімку: учасники круглого столу під час зустрічі.