Добігає кінця останній місяць осені, і це означає, що кожному з нас потрібно подумати про своє здоров’я, вірніше сказати, про його збереження. Адже не за горами зима. А морозні дні, при недотриманні низки правил перебування на відкритому повітрі, можуть завдати не тільки непоправної шкоди, а, в деяких випадках, і призвести до біди.
Особливо потрібно остерігатися холоду працівникам, робочий день яких проходить на вулиці. Вони під час роботи стикаються одразу з декількома небезпечними факторами. Це і низька температура, і слизька поверхня. Тому метою кожного інженера з охорони праці є необхідність ще раз донести до працівників і до їх керівників правила безпеки перебування на відкритому повітрі взимку.
Якщо говорити про обмороження і замерзання, то вони можливі навіть при плюсовій температурі навколишнього повітря. Обмороженню сприяють різкі, часті коливання температури, висока вологість повітря, вітер, а також вологі, тісні одяг та взуття, що викликає збіль-шення тепловіддачі організму і порушення нормального кровообігу. Обмороженню сприяють також нерухоме положення, втома, голод, крововтрата та поранення.
Попереджають обмороження наступним чином: потрібно не допускати намокання ніг, одяг і взуття повинні бути цілими, сухими, час від часу необхідно активно рухатися (ходити, бігати), вживати гарячий чай і їжу.

При низьких температурах обмороження може статися при дотику голими руками до металевих частин машин, механізмів, приладів та інструментів. Щоб уникнути цього, роботи слід виконувати в рукавицях.
Слід звернути увагу на попередження падінь при пересуванні людини на слизьких дорогах, які можуть спричинити переломи кінцівок, травми голови, струс мозку, удари і синці. Але неможливо всі шляхи пересування посипати піском, відтак кожен повинен знати елементарні правила безпеки.
Якщо слизьку ділянку неможливо обійти, слід пересуватися по ній, імітуючи ходіння на лижах — невеликими кроками на напівзігнутих ногах. Намагайтеся ступати на всю підошву. Пам’ятайте, що поспіх збільшує ризик посковзнутися. Не рекомендується переносити в цей період важкі, а також тендітні (особливо скляні), колючі, ріжучі предмети, які при падінні можуть поранити. А ще не можна тримати руки в кишенях — це підвищує ймовірність не тільки падіння, але і серйозних травм, зокрема переломів.
При пересуванні вздовж периметра виробничих будівель слід враховувати можливість падіння снігу та бурульок з карнизів. Для попередження травмування людей дахи необхідно регулярно чистити. До виконання робіт на даху споруд необхідно вжити заходів безпеки відповідно до вимог НПАОП 0.00-1.15-07 «Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті». При виконанні робіт на мокрих і засніжених дахах, незалежно від їх нахилу, працівникам потрібно застосовувати запобіжні пояси. На землі небезпечну зону огороджують або охороняють.
Автомобілі, трактори та інші самохідні машини, призначені для використання в зимових умовах, повинні мати утеплену кабіну, справну систему обігріву та бути обладнані системою запуску двигуна з кабіни.
На підприємствах повинні бути пристрої для підігріву води, мастила, полегшення запуску двигуна. Підігрів двигуна та інших частин автомобіля, трактора паяльною лампою і відкритим вогнем не допускається. Водіям, трактористам, вантажникам та іншим особам під час стоянки забороняється відпочивати або спати в кабіні, салоні при працюючому двигуні.
Для виконання робіт далеко від населених пунктів і проїжджих доріг при температурі нижче -20°С, а також під час хуртовини та снігопаду необхідно направляти одночасно не менше двох трактористів. Перед виїздом трактори повинні бути повністю заправлені пальним. За поверненням тракторів на місце стоянки в кінці дня повинні стежити відповідальні особи. При затримці з поверненням тракторів вони зобов’язані з’ясувати причину і вжити заходів для надання допомоги.
При спрямуванні одного трактора на роботи на відстань понад 100 км виділяють трактор з двома посадочними місцями і двох трактористів. З урахуванням конкретних умов (малонаселена місцевість, погані погодні та дорожні умови) на зазначені роботи слід виділяти не менше двох тракторів. Водії, трактористи-машиністи та інші особи повинні бути навчені прийомам надання першої до-лікарської допомоги при обмороженні. При експлуатації автомобілів під час ожеледиці потрібно забезпечувати їх ланцюгами, засобами укриття, утеплення двигуна з боку радіатора та іншими подібними пристосуваннями.
В осінньо-зимовий період слід особливо уважно ставитися до дотримання заходів пожежної безпеки. Для попередження пожеж потрібно проводити навчання й інструктажі та дотримуватися основних вимог пожежної безпеки:
- не розпалювати печі за допомогою легкозаймистих рідин;
- не використовувати саморобні електронагрівальні прилади;
- не застосовувати відкритий вогонь, паяльні лампи для розігріву труб;
- не сушити спецодяг над печами, плитами під час їх роботи;
- побутові електрообігрівачі потрібно встановлювати не ближче ніж 0,5 м від горючих матеріалів;
- димоходи необхідно ретельно і своєчасно очищати від сажі;
- дим від печей слід відводити у вентиляційні канали.