Охорона життя та здоров’я працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників має важливіше соціальне значення, здоров’я працюючих є національним багатством держави, оскільки впливає на працездатність людини, а відтак на її добробут і подальший розвиток технічного процесу. Питання створення безпечних умов праці, про-філактики виробничого травматизму та профзахворювань були, є і повинні залишатися першочерговими та актуальними на будь-якому підприємстві. Підвищена увага до проблем безпеки праці пояснюється тим, що, незважаючи на заходи, які вживаються роботодавцями, рівень виробничого травматизму, в цілому, залишається високим.
За дев’ять місяців 2016 року до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Долинському районі надійшло 3 повідомлення про нещасний випадок на виробництві (Філія «Куцівський елеватор» ТОВ «АТ Каргілл», Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія Кучеренко Плюс», Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма Долинка»). Територіально вони розподілилися наступним чином: на підприємствах Долинського району 2 нещасних випадки, з яких 1 - зі смертельним наслідком, у Новгородківському районі 1 нещасний випадок, у Петрівському районі нещасні випадки за дев’ять місяців 2016 року не реєструвалися. Дані нещасні випадки розслідувані, визнані пов’язаними з виробництвом, про що складено акти за формою Н-1.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, збільшилась на 1.
Аналіз виробничого травматизму показує, що нещасний випадок у філії «Куцівський елеватор» ТОВ «АТ Каргілл» стався з вини самої потерпілої (власна необережність) та через незадовільний стан виробничих територій. Причиною, яка призвела до нещасного випадку, є падіння потерпілого під час пересування.
Нещасний випадок зі смертельним наслідком у ТОВ «Компанія Кучеренко Плюс» стався з вини самого потерпілого (невиконання посадових обов’язків). Основним видом події, яка призвела до нещасного випадку, є дія рухомих і таких, що обертаються, деталей, обладнання, машин і механізмів.
Причиною травмування працівника у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Агрофірма Долинка» комісія з розслідування встановила технічну та порушення правил техніки безпеки безпосереднім керівником робіт, який не пересвідчився в справності механізмів КТП.
Відділення звертає особливу увагу роботодавців на виконання ст. 13 Закону України «Про охорону праці», згідно з якою роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Проведені профілактичні заходи дають змогу зменшити рівень травматизму на виробництві, в тому числі і смертельного. Проте, незважаючи на роботу, яка проводиться як спеціалістами відділення, так і керівниками підприємств, ризик травмування на багатьох робочих місцях залишається досить високим, а тому забезпечення належного рівня роботи з питань охорони праці на кожному підприємстві, в установі, організації має стати справою честі для всіх роботодавців, адже безпечні умови праці – це життя та здоров’я працівників.

Валерій ЦЕРЦЕК, в.о. начальника відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Долинському районі.