члени комісії під час перевірки шкільної їдальніДитинство - це основа розвитку кожного наступного покоління, фундамент подальшого життя нації.
На жаль, у сучасному українському суспіль-стві вже стало традиційним відкладати «на колись» вирішення найглобальніших соціальних проблем. Ми занадто легковажно ставимось до стану нашої екології, медицини, харчування та здорового способу життя і не змінюємо щоденних руйнівних процесів цих чинників, свідомо погіршуючи своє життя та здоров’я. Але його необхідно плекати із самого початку та систематично привчати себе зберігати отриманий при народженні потенціал.
Мабуть, якщо зануритись у проблему глибше, ні для кого не стане секретом, що проблеми з харчуванням школярів в Україні мають місце. Причини різні: недостатність державних механізмів регулювання, відсутність задо-вільного грошового забезпечення, людський фактор. Окрім того, українська законотворчість поставила ще одну перепону на шляху до налагодженої системи харчування дітей - тендерні процедури. Оскільки основним чинником, які визначають переможців тендерів, а, значить, і постачальників продуктів, є ціна, то й продукти використовуються відповідної якості. На жаль, усі ці процеси, а вірніше, їх недосконалість, відображаються на здоров’ї та життєвому тонусі наших школярів. 
Поки дитина перебуває вдома, батьки самі стежать за тим, що вона з’їла і скільки. Але коли малюк йде в перший клас, дуже складно простежити, коли і чим він там пообідав.

Безумовно, обід у шкільній їдальні, зазвичай, є оптимальним варіантом. По-перше, ви можете бути впевнені, що дитина буде їсти в один і той же час, а не коли їй заманеться. По-друге, в раціоні дитини обов’язково повинна бути гаряча їжа і супи, які неодмінно присутні в шкільному меню. Сухом’ятки у вигляді бутербродів, або перекус шкідливою їжею з магазину - чіпсами, сухариками, газованою водою, або фруктовим соком з пакетиків, в яких багато цукру - не підходять.
Днями стан та роботу дитячої їдальні в Пет-рівській ЗШ І-ІІІ ступеня, філії КЗ «Петрівське НВО» загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів – гімназії» перевіряла комісія до складу якої увійшли: Олександр Лівак - директор даної філії, Тетяна Огир - заступник завідувача філією з навчально-виховної роботи, Ігор Педан - голова піклувальної ради, Ольга Колісник - голова ради, Лілія Калініченко - дієтсестра та представник засобів масової інформації - Олена Приходкова (автор цих рядків).
їдальняБуло проведено огляд харчоблоку, кухні та приміщення, де зберігаються крупи, консерви та макарони; морозильні камери з м’ясом, рибою, печінкою; холодильники з молочними продуктами.
Ні для кого не секрет, чим годують нашу малечу в школі. Це абсолютно прозорий процес та роками налагоджений механізм, яким займається ціла низка фахівців. Батьки завжди мають можливість перевірити якість готових страв, скуштувати їх на смак, погодивши свій візит до їдальні з дирекцією навчального закладу. Їжа готується за встановленими нормами. Діти мають змогу отримувати в шкільній їдальні гарячий сніданок, а для діток з групи продовженого дня - і обід. Члени комісії мали змогу поспілкувалися з дітьми, які харчуються в їдальні. Спілкувалися також з учителями, які безпосередньо щодня відповідають за харчування наших дітей, приймають пропозиції від батьків та стежать за виконанням гігієнічних вимог до харчування. Звернули також увагу на тих діток, яким батьки дають обід, з певних причин, із собою. У таких випадках всю відповідальність за харчування батьки беруть на себе, адже учитель не матиме змоги завжди проконтролювати - з’їла дитина свій обід, чи ні.
На початку навчального року в шкільній їдальні повноцінно харчувалися 315 діточок, після припинення фінансування за рахунок коштів з держбюджету 141 дитина вимушена харчуватись всухом’ятку.
Нам були представлені зразки повноцінного обіду для учнів початкових класів. До складу продукції не входили жирні смажені страви, занадто гостра і солона їжа, а також не використовувалися тугоплавкі жири (свинячий, качиний, гусячий, баранячий та маргарин).
Меню складається заздалегідь та обов’язково погоджується з санепідемстанцією, яка перевіряє даний заклад без попереджень, тому порядок на харчоблоці дирекція тримає на своєму контролі. Складаючи норми та раціон харчування, обов’язково враховується вік дітей, різноманітність їжі та сезонний відбір продуктів, зима чи літо. Ось приклад: розрахунок виходу готових страв на листопад мі-сяць: 1 блюдо: суп, капусняк, борщ, розсольник + м’ясо 25г, або консерви рибні «сардини», «кілька»; 2 блюдо: каші різні (пшенична, пшоняна, рисова, гречана, перлова) та макаронні вироби - 75 г. М’ясні страви: котлета 35 г, філе відварне або окорок курячий з овочами 25/25, ковбаса відварна 25 г; рибні страви: котлета рибна 35, риба смажена або з овочами 45/45. Оладки зі сметанним соусом 60/18, запіканка з сметанним соусом 60/18. Треті страви: какао, компот із сухофруктів 200 г, какао 180 г, молоко 180 г.
Тож, підсумовуючи роботу комісії, можна зробити такі висновки - школа повністю готова забезпечити дітей повноцінними гарячими обідами. Про правильну організацію харчування школярів повинні дбати не тільки сім’я та батьки, а й школа, вчителі та держава.
За останніми даними ВООЗ, здоров’я дитини на 15 % залежить від організації медичної служби, на 25 % - від генетичних особливостей і на 60 % - від збалансованого харчування. Усе, сказане вище, відомо суспільству - і батькам дитини, і посадовцям державних ор-ганів, і фахівцям систем харчування, але проблема поки що залишається вирішеною ли-ше частково, а ось які наслідки можуть статись, можна здогадатися.
Отже, треба не міркувати та зволікати, а діяти, засукавши рукава, адже сенс набагато перевищить наші намагання.

Олена Приходкова.

На знімках: члени комісії під час перевірки шкільної їдальні.