Управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації надає відповіді на найбільш актуальні питання щодо вимушених переселенців із зони АТО, а саме:
- Чи має право переміщена особа звернутися за призначенням адресної допомоги відповідно до постанови КМУ №505, якщо з дати останньої виплати минуло більше ніж півроку?
- Адресна грошова допомога внутрішньо переміщеним особам призначається з дати звернення за її призначенням (крім випадків, коли виплата була припинена відповідно до пункту 7 Порядку 505). Обмежень щодо до терміну звернення за такою допомогою на наступний період не встановлено.
- Чи можливе призначення (поновлення) допомоги на підставі електронної справи без акту обстеження з подальшою перевіркою заявника 1 раз на 6 місяців, за умови, що заява надана до 14.06.2016? Чи призначення соціальних допомоги можливе тільки після обстеження сім’ї та складання акту про фактичне проживання заявника та дітей і тільки за рішенням комісії?
- Порядком відновлення (поновлення) соцвиплат, затвердженим постановою №365, визначено, що рішення про призначення (відновлення) соціальної виплати приймає комісія за результатами розгляду подання з урахуванням акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

- Згідно п. 6 постанови КМУ від 01.10.2014 №509 довідка діє безстроково, а згідно п.3 постанови КМУ від 01.10.2014.№505 для призначення грошової допомоги на наступний шестимісячний строк уповноважений представник сім’ї подає до уповноваженого органу заяву,в якій повідомляє про відсутність змін, що впливають на призначення грошової допомоги , а також пред’являє довідки всіх членів сім’ї про взяття на облік осіб, які переміщуються , строк дії яких продовжено на наступний період.Чи будуть внесені зміни до постанови КМУ №505 щодо безстрокової дії довідки внутрішньо переміщеним особам?
- Після прийняття Закону № 1706 та внесення змін до постанови КмУ №509 в частині визначення безтермінової дії довідки ВПО немає необхідності їх продовження.
- Пунктом 18 Порядку здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування передбачено, що повторне призначення соціальних виплат внутрішньо переміщеній особі у разі їх припинення відповідно до підпункту 4 пункту 12 цього Порядку можливе лише через 6 місяців після такого припинення і виконання всіх процедур, необхідних для їх призначення, передбачених законодавством.
З якої дати (місяця) здійснювати поновлення виплати державних допомоги на дитину одинокої матері, при усиновленні дитини, допомоги малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам?
- Відновлення соціальних виплат за довідками, що були скасовані відповідно до статті 12 Закону, здійснюється після видачі нової довідки відповідно до Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою КМУ від 08.06.2016 року №365 (через 6 місяців після такого припинення і виконання всіх процедур, необхідних для їх припинення , передбачених законодавством).
У випадках, коли скасування довідки з підстав, визначених у статті 12 Закону, відбулося до набрання чинності постанови КМУ від 08.06.2016 № 365 (14.06.2016р.), норма щодо повторного призначення соціальних виплат лише через 6 місяців не застосовується.
Виплати таким особам відновлюються з дати звернення особи до органу, що здійснює відповідні соціальні виплати.

Управління соціального захисту населення РДА