виступ учнів Богданівської ЗШ І-ІІ ступенівШвидкоплинний час минає,
Вік космічний відкриває,
Та немає переводу
Добрим звичаям народу!
Саме такими словами розпочався щорічний фестиваль народно-мистецьких традицій „Благослови, мати…», покликаний відродити традиції українського народу, зберегти його культурну спадщину. Наш український народ має багату і оригінальну культуру, надбану численними поколіннями. З давніх часів до нас іде життєва мудрість, збережена народом у звичаях та обрядах.
Щороку на мистецькому святі відроджуються нові звичаї та традиції, про які ми, сучасне поко-ління, або призабули, або навіть і не знали. А відродити їх допомагають фольклорні колективи загальноосвітніх навчальних закладів району, яких на цьогорічний фестиваль зібралося одинадцять.
Розпочався фестиваль з найголовнішого моменту в житті кожного – народження дитини. Як проходив обряд першої купелі - продемонстрував фольклорний гурт «Василечки» Богданівської ЗШ І-ІІ ст. Наступним важливим моментом в житті людини після народження є її хрещення. Як проходить обряд хрестин у нашій місцевості - показали учасники гурту «Берегиня» Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст. у своєму виступі «Одного разу у Петровому».

український танок у виконанні учнів Новостародубського ЗНЗФольклорний колектив «Самоцвіти» Петрівського НВО у своєму виступі «Михайлове чудо» розкрив звичаї, притаманні святу Архангела Михаїла.
Цікавим обрядом українського народу є і обряд охризування, коли хлопців посвячували в парубки, а дівчаток - у дівки. Як саме проводився такий обряд - зі сцени розповів фольклорний гурт учнів Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст..
Узимку, коли завершувалися роботи, частішали дівочі та парубоцькі гуляння, розпочиналася пора вечорниць. Парубки та дівчата збирались у когось в хаті і пряли, вишивали, чесали вовну та плели кошики. Ще на вечорницях співали й танцювали, а парубки залицялися до дівчат. На «Андріївські вечорниці» усіх присутніх запросив колектив «Калинонька» Луганської ЗШ І-ІІІ ст..
Фольклорний гурт Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст. порадував усіх піснями про Святого Миколая в сучасній обробці. Відгомін дзвінких дитячих голосочків занурив усіх у справжню атмосферу святкового дива.
на сцені вихованці Петрівської ЗШ І ступеняЦікавою і веселою традицією українського народу були вертепні вистави, поширені по всій Україні, варіантів яких існувало безліч. Найчастіше таке дійство проводилося на Різдвяні свята, які тривали з 6 по 19 січня. Тому з колядками, щедрівками та засівальними піснями на фестиваль завітали колектив «Петрівчаночки» Петрівської ЗШ І ст. та гурт «Джерело» Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст..
Після довготривалої холодної зими наші предки не могли дочекатися приходу довгоочікуваної весни. Одним з найцікавіших звичаїв наших предків є закликання весни. Закликали весну зі сцени фестивалю учасники фольклорного колективу «Горобина» Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ст. та гурту «Перлина» Зеленської ЗШ І-ІІ ст..
А потім усі перенеслися у чарівне літо, заквітчане польовими квітами, білими ромашками, синіми волошками у житі, червоними маками, голубими незабудками... Саме в таку прекрасну пору українські дівчата збирали квіти та плели віночки. А допоміг все це пригадати колектив «Барви дитинства» Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів у своєму виступі «Купальські пісні».
учасниця шкільної самодіяльності Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів Катя РябокобилаКращі учнівські фольклорні колективи були визнані переможцями у двох номінаціях «Календарно-побутова обрядовість» та «Фольклор». У першій номінації грамотами відділу освіти нагороджені: за І місце – колектив Самоцвіти» Петрівського НВО, за ІІ місце - колектив «Калинонька» Луганської ЗШ І-ІІІ ст. та за ІІІ місце - фольклорний гурт учнів Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. У другій номінації місця розподілилися таким чином: І - колектив «Барви дитинства» Петрівської ЗШ І-ІІІ ст., ІІ - гурт «Джерело» Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст., ІІІ - Фольклорний гурт Володими-рівської ЗШ І-ІІІ ст.. Усі інші колективи відзначені дипломами центру дитячої та юнацької творчості.
Традиції народу — це велике диво,
Яке струмить з глибин у майбуття.
Їх знаючи, народ іде щасливо
І впевнено у непросте життя.
Традицій у народу є багато,
Бо довго ми живемо на землі.
І нам їх треба добре пам’ятати,
Запам’ятати, поки ми малі.
Й нести з глибин віків у день прийдешній,
Бо без минулого немає майбуття.
Щоб в правді й вірі, в доброті сердечній
Творити нам історію життя.
Ожили перед юними громадянами України звичаї і традиції нашого народу. Тепер головне, щоб вони і надалі не пішли у забуття. Міцний наш рід, жива у ньому пам’ять про минуле. Бережіть цю прекрасну, невичерпну скарбницю. Не забувайте про них, адже доки живуть наші традиції, доти і живе наш народ!

Наталія Дементьєва, заступник директора ЦДЮТ

на першому плані аматори сцени Петрівського НВО (гімназія) Олена Софіянчук та Настя Швець переможці конкурсу - команда Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів та її керівник Сергій Чорнопольський

На знімках: виступ учнів Богданівської ЗШ І-ІІ ступенів; український танок у виконанні учнів Новостародубського ЗНЗ; на сцені вихованці Петрівської ЗШ І ступеня; учасниця шкільної самодіяльності Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів Катя Рябокобила; на першому плані аматори сцени Петрівського НВО (гімназія) Олена Софіянчук та Настя Швець; переможці конкурсу - команда Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів та її керівник Сергій Чорнопольський.
Фото Сергія АНДРУСЕНКА.