Яскравість прожитого життя залежить від емоцій, що людина відчуває упродовж всього його періоду. Інколи, проживши 80 років, залишаєш у пам’яті хіба що декілька місяців щасливих днів, тоді як деякі, за 40 років життя, можуть розказати про цілі щасливі десятиліття. Спалахи межують з буденністю, яка також потрібна, і в якій є власний смак. Одні люди присвячують цій безцільній, але потрібній буденності роки свого життя, інші – в ній знаходять ціль і підкорюють кожен день досягненню її, створюючи таким чином мотивовану картину, не спрямовану на придбання та витрати.
Можливості, отримані від природи, в кожного свої, і в цьому найбільша несправедливість, але, водночас, і радість. Хтось ними користується, творячи себе, інший – закидає. Деякі - з дріб’язку творять велике. Створено багато сюжетів про людей, що маючи обмежені можливості у віці, русі роблять подвиги над собою.

Нещодавно, наприклад, компанія «Niкe» зняла ролик «Безмежна воля», що розповідає про незвичайного 30-річного спортсмена Кайла Мейнарда. Він вважає себе альпіністом, письменником, спортсменом-важкоатлетом, виступає на міжнародних змаганнях з джиу-джитсу. Він став першою людиною без рук і ніг, яка без протезування піднялась на найвищу гору світу. Мейнард говорить: «Якщо робиш щось вперше, у тебе немає прокладеного шляху, ти просто маєш піти і все з’ясувати. Ти вчишся використовувати свій розум. Ти дізнаєшся, як не розпастись на частини, коли станеться щось погане. Як мені пройти і подолати великі проблеми? Як мені адаптуватись?».
Наступний ролик «Безмежна молодість» про 86-річну спортсменку-черницю. Героїня Мадонна Бадер, відома як «Залізна черниця», яка багато разів ставала найстаршою жінкою, що фінішувала в супер-тріатлоні «Залізна людина». Це один з найскладніших видів багатоборства, в якому учасники спочатку пливуть 4 км, потім 180 км їдуть на велосипеді, а ще 42 км біжать. Без зупинки, зі строгими обмеженнями в часі.
Або ось іще один приклад - Нік Вуйчич, що вже двічі побував у Києві з мотиваційними семінарами. Він - християнський проповідник, мотиваційний тренер та директор неприбуткової організації «Життя без кінцівок». Народився без рук та ніг.
Людей сильних духом та обмеженими можливостями багато. Вони знаходять себе в житті, реалізуються там, де щедро наділені природою люди давно здались. Вони будують власне життя, не перекидаючи відповідальність на складні обставини, війни, владу, нестачу коштів. Вони бачать, йдуть і роблять. Саме цьому ми, люди, що інколи піддаємося внутрішньому нашіптуванню: «Не в мені проблема, а у…і 100 пунктів, чому я не можу це зробити», люди, які не знаходять сенсу власного життя, маємо навчитись у них і прожити власні роки життя, згадуючи щасливі десятиліття та залишивши по собі помітний слід.

Тетяна Мясковська. с.Ганнівка.