Деякі люди вважають, що найщасливіший період в житті – дитинство, безтурботний і веселий час, в який хочеться повертатися знову і знову. Деякі надають перевагу зрілому віку, самостійному життю, адже тоді можна відчути себе по-справжньому вільним, відчути всю красу життя, зважуючись на божевільні вчинки. Так само і кожен етап має свої недоліки. То чи існує вік, коли відчуваєш себе щасливим на усі 100%? Психологи з Центру економічних досліджень при Лондонській школі економіки стверджують, що так: вони назвали цифру, яку справді можна назвати “золотою серединою”.
Експеримент було проведено із 23 161 людиною у віці від 17 до 85 років, і ось результат: вчені засвідчують, що люди найбільш щасливі на двох “зупинках” свого життєвого шляху: у 23 роки і у 69 років. Вони пояснюють це тим, що люди, що ледь переступили поріг двадцятиріччя, сповнені надій, амбіцій, і їх до того часу ще не спіткав досвід, через який рівень очікуваного міг би зменшитися. Жінки і чоловіки ж у віці під 70 набувають вміння не шкодувати про минуле, що дарує їм справжнє задоволення.
Водночас професор Прінстонського університету Ханнес Швандт стверджує, що найгірше відчувають себе люди на початку шостого десятку життя (починаючи з 50 років), оскільки із втратою молодості, переходом в іншу вікову групу примиритися досить важко. Людям у такому віці професор Швандт радить цінувати своє життя та ні в якому разі не переживати через сподівання, які з якихось причин не справдилися. Також він  застерігає  двадцятирічних юнаків і дівчат, що треба бути готовими до того, що зрілий вік може виявитися не таким райдужним, як юність, і потроху гасить надії.
Окрім того, цілком очевидно, що люди, які народились у тяжкі часи, стають менш щасливими з віком, аніж ті, хто народився в період миру, спокою та процвітання. Проте основними, вирішальними факторами, що забезпечують психологічне здоров’я, все ж залишаються фізичний стан, особисте життя та успішна кар’єра.

Добірку підготувала Олена Приходкова.