капустаХрумка квашена капуста

1 кг білокачанної капусти, 1 шт. червоного стручкового перцю, 200 г цукру, 15 г оцту, 25 г кунжутного масла, 1 г глутамінату натрію, 10 г ріпчастої цибулі, 1 г імбиру, сіль за смаком.
Спосіб приготування. Капусту розрізати навпіл, видалити качан, відшарувати кожен листок, вирізати потовщену частину в центрі листка. Червоний стручковий перець очистити від насіння, нарізати тонкою соломкою. Листя капусти залити на 5-10 хвилин крутим окропом. Сковороду поставити на вогонь, влити кунжутне масло, покласти перець, обсмажити до темно-червоного кольору, додати ріпчасту цибулю, імбир, цукор. Влити 200 г води, при закипанні - оцет, зняти з вогню, остудити. Листя капусти розрізати навпіл і скрутити в рулет, укласти в приготований  соус, придавити тарілкою і маринувати 4 год.
Примітка. На кожен капустяний лист можна покласти дрібно нарізану моркву, свіжий перець, редьку і скрутити у вигляді трубочки.

Капуста з буряком

На відро візьміть 8 кг капусти, 300 г буряків, 100 г хрону, 100 г часнику, 100 г петрушки (можна корінь) і 3 стручки гіркого перцю (для тих, хто любить погостріше). Потім приготуйте розсіл: закип’ятіть 4 л води, 200 г солі, 200 г цукру. Капусту порізати великими шматками - качан на 6-8 частин, петрушку і часник дрібно порізати, буряк - кубиками, хрін натріть на тертці. Все складіть у відро, залийте теплим розсолом, покладіть вантаж і залишіть у кімнаті на дві доби. Періодично потрібно протикати капусту дерев’яною палицею. Потім на 5 днів винесіть відро на холод.

Капуста з лавровим листом

10 кг капусти нашаткуйте і перемішайте з 250 г солі і 150 г цукру. Додайте 15 лаврових листів. Щільно укладіть у відро і витримайте при кімнатній температурі 5 днів. Перекладіть в літрові банки і стерилізуйте 40 хвилин. Закатайте.

Капуста «Звичайна»

Капусту разом з морквою помістити в трилітрову банку. Приготуйте розсіл - 0,8 л кип’яченої води і 2 столові ложки солі. Цим розсолом залийте капусту і залиште на 3 дні, не забуваючи час від часу протикати її палицею. На четвертий день відлийте з банки склянку соку, розчиніть в ньому 0,5 склянки цукру і залийте цим розсолом капусту ще на 2 години.
Смачного.