Найдовші річки світу

У багатьох країнах світу є свої визначні пам’ятки, про які знає вся планета. Це і споруди, про висоту яких багато з нас і мріяти не може, і будинки, які дивують своєю красою. Замки, собори, церкви - все це також є пам’ятками багатьох країн. Але головними цікавинками все-таки є природні пам’ятки. Наприклад, найвищі гори світу, такі як Еверест (Джомолунгма), Монблан (найвища гора Європи) і багато інших. Це річки, каньйони, ліси, водоспади. Одними з таких численних пам’яток є річки. 
Довгих річок досить багато, в самих різних країнах світу. У школі дітей вчили, що найдовша річка світу - Ніл, який знаходиться в Африці і протікає через десяток африканських країн. Щоправда, останнім часом вчені висловлюють думку, що насправді найдовшою слід вважати знамениту своєю повноводністю  Амазонку. Але це всього лише дві річки світу, а є ще безліч річок, які коротші від згаданих, але, тим не менш, довгі для своєї території. Що ж це за річки?
Третьою за довжиною річкою в світі вважається  річка Янцзи. Вона розташована в Азії, в Китаї. Янцзи трохи коротша за Ніл, але для Азіатського регіону є найдовшою. Річка - важливе джерело води в країні. На ній розташовано безліч ГЕС, ТЕС. Більше третини жителів Китаю живуть на цій річці і існують завдяки їй. 

Недалеко від Янцзи розташована Жовта річка або Хуанхе, шоста за довжиною річка світу. Початок свій вона бере на Тібетському нагір’ї. Річка часто затоплювала прилеглі міста, тому на ній були побудовані величезні дамби. Вони відгородили річку від міст. А сумарна довжина дамб дорівнює 5 тис. км. Як і на Янцзи, на цій річці розташована незліченна кількість ГЕС, завдяки яким прилеглі міста отримують воду і світло.
Росія теж багата на довжелезні річки. Однією з них є річка Амур, яка починається в горах Китаю і через кордон перетікає в Росію. Як і багато інших річок світу, вона є дуже важливою частиною країни. Особливо для тих людей, які проживають уздовж неї. На ній було збудовано декілька ГЕС і ТЕС. З більшості річок Росії Амур вирізняється різноманітністю фауни. У річці плаває 139 видів риб. Також вона є дуже важливою економічною складовою обох країн. Все тому, що річка судно-плавна з 1854 року. Але, на жаль, вона досить за-бруднена. Щороку на ній реєструють підвищення рівня хімічних складових, а після аварії в 2005 році річка досі відновлюється. 
Наступною важливою складовою водного господарства країни є  річка Єнісей, яка вважається п’ятою за довжиною річкою світу. Річка належить до басейну Північного Льодовитого океану, тому взимку вона замерзає. Покриватися льодом вона починає в низів’ях. Також на річці можливий льодохід.