школярі зустрічають гостей«Свічадо» відзначило свій п’ятнадцятирічний ювілей

Цього разу засідання клубу педагогів-ветеранів «Свічадо», що відбулося напередодні великих свят - Дня захисника Вітчизни та Покрови Пресвятої Богородиці, покровительниці українського козацтва - було знаковим, адже саме цими днями виповнилось 15 років з дня його заснування. Гостей, більшість з яких, зрозуміло, складали ветерани освітянської ниви, зустрічали на ганку Іскрівського ЗНЗ його учителі та учні. Похмуру прохолоду осіннього ранку швидко розвіяли теплі промінчики дитячих очей, а щирі слова сердечних привітань зігріли всіх учасників форуму.
На території Іскрівської сільської ради, поряд зі школою, діє Хресто- Воздвиженська церква, яка є святинею нашого району. Її відвідали освітяни, щоб вклонитися мощам Священномученика Миколая і помолитися за здоров’я своїх рідних та за мир у нашій державі. Настоятель храму отець Василь провів обряд мирування. Затим учасники засідання клубу «Свічадо» відвідали джерело Священномученика Миколая, аби скуштувати його цілющої води та взяти її з собою. І це був лише початок.
Далі захід проходив безпосередньо у стінах Іскрівської школи під гаслом: «Учителю! Ти був і є, і завжди будеш, допоки є життя на цій землі». Ведучі ювілейного зібрання - директор школи Валерій Янишин та заступник директора з виховної роботи Юлія Костенко - після привітань запросили до слова першого голову клубу Валентину Кирилівну Кіфенко та її наступниць - Людмилу Миколаївну Романову та Ніну Василівну Гуренко. Вони разом пригадали ті часи, коли створювався і розвивався ветеранський клуб «Свічадо». Валентина Кирилівна згадала теплим словом колишніх керівників освітянської галузі району Д.Л. Дмитренка та О.О. Домаранського, котрі свого часу піднесли на досить значну висоту планку рівня районної освіти, та висловила щиру вдячність теперішньому начальнику відділу освіти Г.Л.Москальцю і голові профспілкового комітету Людмилі Горбанець за те, що гідно підтримують і розвивають цей рівень, а також за ініціативу створення ветеранського клубу і його активну всебічну підтримку. Промовці раділи, що з того часу отримали таку можливість поспілкуватися, дякували профспілці і усім директорам шкіл, педагогам і учням за те, що всі ці роки також проявляли турботу в організації свічадівських заходів. Затим ведучі запропонували помандрувати стежками «Свічада», аби, переглядаючи відеофільм, пригадати разом, з чого все починалося. І ось - спалахнуло світло і на святково вбраній сцені учнівський хор дзвінкими голосами вітає гостей піснею «Ми - дівчата з України». За її виконання дівчатка були нагороджені шквалом гучних оплесків.

хвилююча мить зустрічіНа свято завітали гості - голова РДА Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара. Керівники району тепло вітали ветеранів педагогічної ниви, дякували за їх нелегку, клопітку, важливу  працю та за те, що прищеплюють  любов до Батьківщини  своїм вихованцям. Бажали здоров’я, благополуччя, добробуту та мирного неба, а ще - гарно провести цей святковий день.  Під бурхливі оплески вони вручили спільні подяки ветеранам педагогічної праці:  К.М.Бобух (Луганський ЗНЗ); П.А. Луговому (Петрівський ЗНЗ); В.В.Стаднік (Балахівський ЗНЗ); О.Г.Шаповал (Новостародубський ЗНЗ). А школярі місцевої школи присвятили  нагородженим  пісню «З днем учителя». Вітаючи свічадівців із знаменною датою, заступник голови обласного комітету профспілки працівників освіти і науки України Сергій Петров зазначив, що на теренах області це важлива і визначна подія, адже лише в Петрівському районі найбільш орга-нізовано і системно працює ветеранський клуб. Дякував за ініціативу та  сприяння у його  роботі начальнику відділу освіти Григорію Москальцю і голові профспілкового    комітету  Людмилі Горбанець. Сергій Юрійович вважає, що ця добра справа має послужити прикладом та поширитися по всій області. Побажав ветеранам почастіше бувати у закладах освіти та передавати свій багатий досвід молодим педагогам, дякував іскрівчанам за теплий і щирий прийом. Затим Сергій Юрійович нагородив грамотами обласного комітету профспілки працівників освіти і науки України колишніх голів «Свічада»: В.К.Кіфенко, Л.М.Романову та нинішнього голову ветеранського клубу Н.В.Гуренко, а також членів ради клубу: В.І.Сім`ян, М.С.Гончаренко, організаторів клубу «Свічадо» Г.Л.Москальця та Л.М.Горбанець.
Вітаючи колег зі святом, начальник відділу освіти Григорій Москалець зауважив, що під час урочистої зустрічі ще на подвір’ї було відчутно цю ауру доброти і гостинності, яка випромінювалася від дітей. Це, звичайно, є свідченням професійної роботи педагогічного колективу школи. «Професія учителя дається від Бога. отець Василь окроплює освітян свяченою водою
Вона є найважливішою у суспільстві, адже всі інші професії розпочинаються з неї. Тож від сумлінності та старанності кожного вчителя нині залежить успіх реформи в галузі освіти», - зазначив Григорій Леонідович. Далі він ви-словив велику подяку керівництву району за результативну співпрацю, адже у минулому році з різних джерел фінансування на розвиток освіти було витрачено понад 10 мільйонів гривень.
Після чергового пісенного подарунку учнів громаду привітала голова районної профспілки працівників освіти Людмила Горбанець. Вона пригадала перші коротенькі сценарії невеличких зібрань. Дякувала усім, причетним до цієї доброї справи, та висловила упевненість, що і надалі ветерани праці будуть охоплюватися великою увагою і шаною. У своєму виступі директор Іскрівського ЗНЗ Валерій Янішин зазначив, що іскрівцям дуже приємно приймати поважних гостей на ювілейному форумі «Свічада». І ці хвилюючі моменти додають наснаги до життя, а в душах вселяється благодатне тепло. Заради цих почуттів шкільна громада доклала усіх своїх зусиль, щоб створити святкову атмосферу. Валерій Миколайович подякував керівництву району за сприяння у створенні належних умов для здійснення навчально-виховного процесу та закликав усіх присутніх творити добро заради успішного розвитку Петрівщини та всієї України. І знову залом покотилась дитяча пісня «Україночка мала». Після неї ведучий промовляє:
ведучі свята Юлія Костенко та Валерій Янишин- Школа Іскрівська моя,
Дружна й радісна сім’я,
Тут навчались татой дід -
Всіх ти вивела у світ.
Затим запрошує до перегляду відеофільму «Сторінками історії педколективу Іскрівської школи». На урочистостях було вшановано хвилиною мовчання тих педагогів, котрих сьогодні вже немає серед живих. Усім присутнім ведучі зичили здоров’я, миру, довголіття, щастя, радості і сили. А потім дует Лілії і Сергія Чорнопольських та солісти Наталія Гавриленко і Неля Бондарєва продовжили радувати своїми чарівними голосами ветеранів освітянської ниви. Ця ювілейна зустріч освітян була хвилюючою та незабутньою, тож залишиться світлим спогадом в пам”яті назавжди.

Сергій АНДРУСЕНКО.

до колег звертається перший голова «Свічада» Валентина Кіфенко слова привітання від голови РДА Сергія Завалія та голови райради Тамари Сакари

 дитячий виступ

На знімках: школярі зустрічають гостей; хвилююча мить зустрічі; отець Василь окроплює освітян свяченою водою; ведучі свята Юлія Костенко та Валерій Янишин; до колег звертається перший голова «Свічада» Валентина Кіфенко; слова привітання від голови РДА Сергія Завалія та голови райради Тамари Сакари; дитячий виступ.
Фото автора.