Владислав Ільченко виконує норматив з складання автомата КалашніиковаНапередодні великого християнського свята - Покрови Пресвятої Богородиці, на базі Петрівського НВО відбувся районний конкурс «Козацькому роду нема переводу», організатором якого виступив Центр дитячої та юнацької творчості. Присвятили цей конкурс Дню Захисника України. Це свято не тільки християнське, а й національне, воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу. Козаки вірили в силу Пресвятої Богородиці і щиро й урочисто відзначали свято Покрови, тож впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та відзначається як день українського козацтва.
На знак світлої пам’яті про тих, хто загинув у боротьбі за становлення нашої незалежної держави, присутні в залі вшанували їх хвилиною мовчання.
Гідність, відданість та патріотизм сьогодні засяяли новими гранями, стали своєрідним поштовхом для переосмислення глибокої суті людського буття. Саме молодь має втілити в життя нові ідеї та ідеали справжнього патріота.

вправи на перекладиніШість загальноосвітніх шкіл району представили свої команди, їх члени - юні козаки змагалися у різних конкурсах. Наші предки-запорожці завжди уміли представляти себе, мали свого гетьмана, клейноди, вміли перешиковуватися у строю і співати пісень. Перший конкурс мав назву «Представлення команди»: учасники презентували назву своєї команди, гасло, навчальний заклад, виконували стройові пісні українською мовою у русі зі стройовим кроком на місці, перешикувались з шеренги по одному в шеренгу по двоє. Цей конкурс був для всіх команд найлегшим. А для того, щоб воювати з ворогом та вміло володіти шаблею, потрібно мати сильні руки. Протягом усієї історії українські козаки вважалися найсильнішими вояками. Говорять, що один козак міг одночасно битися з десятьма турками, тому у конкурсі «Підтягування на перекладині хватом зверху» наші козаченьки показали свою силу і витримку.
Козацьке бойове мистецтво вражає своїми акробатичними трюками, тож наші команди позмагалися у вправності на перекладині. Конкурс «Підйом переворотом в упор» дався учасникам нелегко, а деяким командам виявився зовсім не під силу, здається, хлопці дуже погано до нього підготувалися.
У численних походах і боях українське козацтво виробило самобутнє військове мистецтво, техніку ведення бою як на суші, так і на воді. Козаки були озброєні самопалами або рушницями, пістолями, шаблями, списами, користувалися луками й стрілами, добре стріляли з гармат. Учні з гімназії продемонстрували нам свої уміння з розбирання та збирання автомата Калашникова.
 в складі журі - народний депутат України Костянтин Яриніч та Олег ГіюкПоміж конкурсами дівчата з Петрівського НВО радували всіх присутніх своїми піснями.
Багато розповідали запорожці про силу своїх богатирів. Вони в’язали товстелезні смути, як в’яжуть снопи на полі, натягували страшенно тугі луки, над якими в Польщі марно силкувалися кілька чоловік. Так! Богатирі в них були такі, яких ніде не зустрінеш! Перетягування каната або як ще його називали козаки «перетягування линви» - цей конкурс пройшов особливо емоційно і весело.
Підсумки районного заходу «Козацькому роду нема переводу» підвів Олександр Братченко – військовий комісар Петрівського районного військового комісаріату. Разом з ним у суддійському журі, яке оцінювало виступи команд, увійшли люди, які не на словах знають і розуміють значення для майбутніх захисників України гарної фізичної підготовки, витривалості, влучності та командного духу: Олег Гіюк - голова районної організації ветеранів України, Сергій Савченко – голова районної громадської організації воїнів АТО «Захисник України», Дмитро Назаров - учасник антитерористичної операції на Сході України.
Змагання виявилися принциповими, кожна команда хотіла завоювати перше місце, адже переможці відстоюватимуть честь району у подібному конкурсі вже обласного рівня. Результати визначили за сумою підтягувань та правильністю виконання вправ. Розподіл місць відбувся за сумою набраних очок.
Підтримати юних петрівчан на свято завітали народний депутат України Костянтин Яриніч та голова Петрівської райдержадміністрації Сергій Завалій.
переможці змагань - команда «Козак»Отож, за рішенням компетентного журі, Грамотами відділу освіти Петрівської  районної державної адміністрації нагороджені:
команда «Козак» Петрівського НВК за зайняте I місце;
команда «Слава козацька» Новостародубської ЗШ I-III ступенів за зайняте II місце;
команда «Козацький дух» Ганнівської ЗШ I-III ступенів за зайняте III місце;
Всі інші команди – учасниці отримали дипломи відділу освіти у таких номінаціях:
«Надія Батьківщини» - команда «Сини України» Чечеліївської ЗШ I-III ступенів;
«Майбутнє України» - команда «Залізні вовки» Іскрівської ЗШ I-III ступенів;
«Юні захисники Вітчизни» - команда «Хутор» Петрівської ЗШ I-III ступенів.

* * *

Юні петрівчани посіли ІІ місце в обласних змаганнях «Захисник Кіровоградщини»
14 жовтня 2016 року, у День захисника України, в місті Долинська проведено фінальний етап обласного проекту «Захисник Кіровоградщини». У змаганнях взяли участь старшокласники з 21 району області, які продемонстрували свою майстерність у стрільбі, подоланні туристсько-спортивної смуги перешкод, силових вправах, розбиранні та збиранні автоматичної зброї.
Учасників змагань привітав голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, який акцентував увагу присутніх на тому, що в теперішніх умовах виховання незламного духу в юних українців є обов”язковою запорукою розбудови вільної європейської країни.
За підсумком змагань команда нашого району (учні 11класу Петрівського НВО «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія», керівник  - Василь Кампо) посіла 2 місце і отримала нагороди від очільника області та голови Долинської районної державної адміністрації.
Ми з вами живемо в Україні, тому повинні знати і шанувати історію, традиції та культуру нашої держави. І в такий нелегкий час ми повинні бути справжніми патріотами, відстоювати єдність, суверенітет і незалежність своєї держави.
Тож втішно, що сьогодні наші учасники ще раз з гордістю довели - майбутнє України в надійних руках, бо козацькому роду нема переводу!!!

Олена Приходкова.

На знімках: Владислав Ільченко виконує норматив з складання автомата Калашніикова; вправи на перекладині; в складі журі - народний депутат України Костянтин Яриніч та Олег Гіюк; переможці змагань - команда «Козак».