учасники змаганьСвята Заступнице! Пречиста Діво!
Ти оповий нас Покровом білим,
І під опіку візьми Вкраїну,
Не дай їй впасти знов на коліна.
Народ наш просить захисту в Тебе,
Бо Ти - Цариця Землі і Неба,
Прийми нас ще раз під свій Покров,
Вкотре благаєм Тебе ми знов.
Ти захисти нам Матір-Вкраїну,
Не дай зробити з неї руїну,
З колін підвестись нам поможи,
Вкраїну вільну нам збережи.

молодьЩороку 14 жовтня увесь християнський світ з глибокою любов’ю, вдячністю і надією славить Пресвяту Богородицю, Матір Спасителя світу Ісуса Христа. Для нас, українців, - це християнське і національне свято, що символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу.
Свято Покрови було найбільшим святом для козаків. Вони вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. А відтак свято Покрови в Україні відзначається сьогодні ще й як День українського козацтва та День захисника України.
Щоб згадати традиції козаків, прадідів і дідів наших, в Новому Стародубі саме на Покрову відбулося спортивно-розважальне дійство: «Козацькі розваги». Свято пройшло під гаслом: «Хай не буде переводу козацькому роду».
Учасникам змагань довелося пройти через дев’ять випробувань. Чому саме дев’ять? Як пояснив ведучий свята Юрій Кулибаба, за часів козацтва Дніпро перегороджували дев’ять порогів: ряди кам’яних скель заввишки 4-7 метрів, які були страшною перешкодою на шляху того, хто плив Дніпром на Січ. Вважалося, що справжнім козаком може зватися лише той, хто пройшов хоч раз у житті через ці пороги. Тож і нашим командам-козацьким загонам «Слава Козацька» та «Непереможні Отамани» довелося пройти неабиякі випробовування. Учасники дійства мали показати свою спритність, силу і вміння, щоб вважатися гідними нащадками козацького роду, котрі можуть і листа передати якнайшвидше, і влучно стріляти, і швидко козацький стрій одягати, переносити колоди та своїх побратимів вчасно свистом про небезпеку попереджати, з полону втікати та уважність проявляти. В запеклій боротьбі перемогу вибороли учасники загону «Непереможні Отамани», які були нагороджені почесними грамотами. Крім цього, всі учасники змагань отримали чудові призи. Звання «Найсильнішого козака» отримав Олександр Вікторович Швидкий, піднявши 1 пуд 40 разів.
Присутні на нашому святі не лише отримали величезне задоволення, а й скуштували справжнього козацького куліша та зігрівалися ароматним чаєм. За допомогу в організації святкування велика подяка колективам: дошкільного навчального закладу «Дзвіночок», Новостародубської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та директору Новостародубської дитячої музичної школи. Щира подяка також і Максиму Миколайовичу Лагно, який погодився приєднатися до святкування зі своїм вірним другом і помічником, а відтак і дітлахи, і навіть дорослі з радістю покаталися у возі, запряженому конячиною на ім’я Зорька. Унікального за дизайном і розписом воза у користування було щедро надано нашим односельчанином Леонідом Кириловичем Падалкою.
Одним із спонсором цього дійства виступило ПСП «Зарічне».
Сподіваємося, що такі святкування стануть доброю традицією в нашому селі. Адже це свято завжди духовно об’єднувало наш народ, живило його вірою у заступництво Божої Матері за людей, за мир і добро на нашій землі.

Тетяна Максімова, директор Новостародубського сільського Будинку культури