про стан законності і правопорядку інформує начальник Петрівського відділу Олександрійської місцевої прокуратури Роман ОрелІз сесії районної ради

Минулого четверга депутати районної ради сьомого скликання зібралися на свою чергову десяту сесію, в ході якої розглянули і прийняли рішення з близько трьох десятків питань.
Серед найголовніших значилися: інформація начальника Петрівського відділу Олександрійської місцевої прокуратури Романа Орла та начальника Петрівського відділення поліції Долинського відділу поліції ГУНП України в Кіровоградській області Олександра Лисенка про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності на території району за І півріччя 2016 року. І якщо короткий звіт Романа Петровича депутати взяли до відома без додаткових питань та без обговорення, то начальнику районної поліції довелося відповісти на ряд запитань. Зокрема, депутат Віктор Стець поцікавився, чи є у районі амністовані за так званим «законом Савченко», і якщо є, то чи не становлять такі особи потен-ційної загрози суспільству. Олександр Лисенко повідомив, що таких осіб в районі небагато, що ж до потенційної загрози – звичайно, усі можливі варіанти їх поведінки передбачити складно, однак той же Закон передбачає, що звільнені особи перебувають під пильним особливим наглядом поліції, згідно з встановленою процедурою. А депутат Олег Корінь, з огляду на низку резонансних випадків, що трапилися в кількох регіонах країни, коли вже кілька десятків громадян зазнали тяжкого отруєння (значна кількість з них – зі смертельними наслідками) внаслідок вживання сурогатного алкоголю, поцікавився, чи не фіксувалися в районі випадки реалізації несертифікованої контрафактної алкогольної продукції.

про внесені зміни до програми розвитку фізичної культури і спорту розповідає Ірина ЛуговаО. Лисенко пояснив, що, в першу чергу, подібні випадки мають відстежувати ті правоохоронні структури, чиєю специфікою є боротьба з економічною злочинністю. Водночас, звичайно, й працівники кримінальної поліції не залишатимуться осторонь, якщо тільки матимуть достовірні факти про спроби реалізації фальси-фікату. Водночас, на сьогодні про такі випадки на території району інформації не надходило. Далі депутати заслухали і підтримали внесення змін та доповнень до районної програми «Оборона» на 2016-2020 роки (з ними ознайомив військовий комісар Петрівського РВК Олександр Братченко); зміни до районної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012-2016 роки (розпо-віла виконуюча обов’язки завідуюча сектору молоді та спорту районної державної адміністрації Ірина Лугова), суттєвою ознакою яких визначено фінансову підтримку ФСТ «Колос», нещодавно створеній громадській організації «Федерація волейболу у Петрівському районі» та іншим Всеукраїнським і районним громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості, зміни та доповнення до районної програми забезпечення безпеки дорожнього руху на 2013-2017 роки, а також зміни та доповнення до ра-йонної програми розвитку житлового будівництва та забезпеченості містобудівною документацією району, на 2016-2020 роки (інформувала начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдерж-адміністрації Світлана Заєць); зміни та доповнення до районної програми «Аналітично-інформаційна система «Місцеві бюджети» на 2016-2017 роки», а також до рішення районної ради від 25 грудня 2015 року №12 «Про районний бюджет на 2016 рік» (з ними ознайомила начальник фінансового управління рай-держадміністрації Галина Овдій.
Крім того, депутати затвердили фінансові плани на 2017 рік комунальних підприємств, засновниками яких є районна рада (їх представили керівники цих підприємств – в.о. директора КП «Капітального будівництва» Олександр Смірнов, начальник Петрівського комбінату комунальних підприємств Володимир Колісник та редактор КЗ «Редакція районного радіомовлення» Олександр Дога), підтримали рішення про передачу автобуса із спільної власності терито-ріальної громади сіл, селищ району до комунальної власності територіальної громади Новостародубської сільської ради (про цей автобус, який возитиме новостародубських школярів, на сторінках газети вже йшлося раніше, але рішення сесії про його передачу було обов”язковою процедурою), прийняли ряд інших, переважно технічних регламентних рішень. Майже усі питання порядку денного були підтримані якщо не одноголосно, то за переважної більшості голосів. Виняток становило лише одне, яке стояло в порядку розгляду сесії останнім: «Про звернення Петрівської районної ради Кіровоградської області до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України». Текст звернення було додано до проекту рішення і складався він з шести пунктів та трьох підпунктів, головною метою яких був намір поставити перед вищими органами влади вимогу запровадити мораторій на підвищення з 1 липня 2016 року тарифів на житлово-комунальні послуги до покращення соці-ально-економічної ситуації в країні і встановлення прозорого механізму ціноутворення.
Звернення не набрало необхідної кількості голосів, (вони розділилися майже навпіл серед тих, хто його підтримав і серед тих, хто утримався від підтримки). депутати приймають рішенняЛогіку й перших, і других можна зрозуміти. Втім, висловлю власну суб’єктивну думку, чому, на мій погляд, позитивне голосування заздалегідь було приречене на провал. Передусім, очевидно, через те, що воно мало яскраво виражений політичний підтекст, адже готувалося не усіма членами депутатського корпусу районної ради і навіть не його більшістю, а лише частиною з двох не самих найбільших фракцій. Безумовно, якщо мався на меті не політичний піар, а справді турбота про громадян, то слід було взагалі відійти від будь-яких партійних платформ та прапорів. Крім того, сподіватися на те, що покращиться соціально-економічна ситуація в країні до того, як будуть усунуті корупційні схеми в економіці – щонайменше наївно. Водночас, уже ні для кого не секрет, що поживним середовищем для цих самих корупційних схем якраз і є різна ціна на енергоносії, адже скрізь, де з’являється можливість маніпулювати з високою і низькою вартістю, завжди знайдуться охочі цією можливістю скористатися. Мабуть, у багатьох з нас ще живі у па-м’яті спогади про те, як у 90-х роках наші міста і села щоночі огортала пітьма через так звані віялові відключення, мовляв, через нестачу електроенергії. А куди ж вона дівалася, адже саме в 90-ті масово припиняли роботу заводи і фабрики, тобто найбільш енергомісткі виробництва? Напевне, більшість із нас здогадувалися куди – йшла за кордон, де кожен кіловат в твердій валюті коштував вдесятеро дорожче. Тож повернення до низьких тарифів у такий ось спосіб ми вже проходили… Та й взагалі, окремі очільники тих політичних сил, що зараз начебто найбільше переймаються со-ціально-економічною ситуацією в країні, не так давно перебували на дуже високих державних постах, зокрема й на тих, які дозволяли якщо й не повністю виправити сумний стан речей в нашій економіці, то, принаймні, суттєво його поліпшити. Але – не змогли. Не звинувачуватимемо їх у цьому, бо, можливо, й справді через якісь доволі об’єктивні й вагомі причини та перешкоди. Але хіба зараз їх менше? Тож перш, ніж затівати черговий «майдан», мусимо самі собі дати відповідь на питання: а де той, хто вміє і знає, як зробити краще, той, хто в якомога найстисліший термін здатен вивести країну з кризи? Якщо немає відповіді, то краще зробити паузу в протестних акціях і дати тим, хто хоч щось таки робить, довести свою справу до кінця. А вже потім і питати за зроблене (чи не зроблене). Принаймні саме такою здалася позиція тих депутатів, що утрималися від ультимативного звернення. І не думаю, що суттєво в цьому помиляємося.

Володимир Кіфенко.

На знімках: про стан законності і правопорядку інформує начальник Петрівського відділу Олександрійської місцевої прокуратури Роман Орел; про внесені зміни до програми розвитку фізичної культури і спорту розповідає Ірина Лугова; депутати приймають рішення.