могили загиблих воїнів в ЧерніговіЗ 20 по 21 серпня поточного року в Чернігові пройшла Всеукраїнська акція «Єдина родина України», в якій взяли участь сім’ї загиблих воїнів АТО з усіх областей України. Ініціаторами та розробниками програми заходу були єдиний волонтерський центр «Єдина родина Чернігівщини», громадські організації «Ресурс», «МАРТ», «Українська асоціація матерів», «Ініціатива «Активні громадяни». Всебічну підтримку в підготовці та проведенні акції надали Чернігівська обласна державна адміністрація та Чернігівська міська рада.
Метою заходу визначили налагодження дружніх стосунків та напрацювання партнерських зв’язків між родинами загиблих воїнів АТО з усіх областей України. Акція складалася з наступних компонентів:
-інтеграційні заходи для знайомства учасників;
-вивчення досвіду діяльності ГО «Єдина родина Чернігівщини»;
-ознайомлення учасників з культурними та історичними пам’ятками м.Чернігова;
-напрацювання графіка подальших спільних дій осередків громадських організацій з різних областей України.
До організації акції були залучені громадські організації та мистецькі колективи Чернігова та області, планувалося, що прибудуть до 400 учасників з усіх регіонів України, її висвітлюватимуть регіональні й загальноукраїнські ЗМІ та телеканали, глядацька/читацька аудиторія яких складатиме близько 200000 жителів України.
Якісними показниками акції стало налагодження дружніх стосунків між сім’ями загиблих воїнів АТО (в соціальній психології це має назву «розділене горе», що суттєво пом’якшує психологічний стан від втрати рідної людини).
До віддалених (перспективних) результатів акції належать плани зареєструвати не менше 5 громадських організацій в інших областях України на кшталт ГО «Єдина родина Чернігівщини», розробка та направлення на розгляд міжнародних донорських агенцій не менше 5 спільних програм (проектів), створення патріотичного руху (без партійних вподобань та протекторату) на відновлення національної свідомості українців.
Джерелами фінансування були визначені обласні державні адміністрації (проїзд учасників від відповідних областей), Чернігівська ОДА, Чернігівська міська рада, районні державні адміністрації Чернігівської області, спонсорські кошти.

В акції взяла участь і наша землячка, мама загиблого воїна Олексія Лисенка Тамара Олексіївна. Вона, перш за все, зізналася, що не поділяє думку, мовляв, матерів і близьких загиблих воїнів не варто турбувати зайвою увагою, запрошуючи їх на різноманітні масові заходи, бо це нібито лише зайве ятрить їхні згорьовані душі.
делегація батьків загиблих учасників АТО Кіровоградської області-Нам потрібне спілкування, людська увага. Легше стає на душі, коли бачиш, що горе від втрати дитини не тільки твоє особисте, а спільне, – говорить вона. - Я розумію друзів Олексія, які кажуть, що втратили в його особі не просто товариша, а лідера, без якого вони, як човен без керма і вітрил. Спілкуючись з іншими матерями, дивлячись на фотографії їхніх синів, я бачу, що Господь бере до себе кращих. України», взяли участь в поминальній молитві, встановили свічки та поклали квіти до меморіальних стел загиблим учасникам АТО та Героям Небесної Сотні на Красній площі. Також взяли участь у спільному з воїнами – учасниками АТО (їх було близько 400 чоловік) флешмобі «Біда не зламала! Біда об’єднала!», круглому столі на тему: «Співпраця родин, волонтерів та влади» у навчально-методичному центрі профспілок, ознайомилися з виставкою «Блокпост», спілкувалися з юристами ГО «МАРТ». Була і цікава культурна програма: концерти в музично-драматичному театрі ім.Т.Г.Шевченка, Міському парку культури та відпочинку, екскурсія по місту з відвідуванням Свято-Троїцького кафедрального собору, Антонієвих печер. Важливою складовою заходу стало неформальне спілкування, обмін враженнями між учасниками.
Запам’яталося Тамарі Олексіївні відвідування цвинтаря, де поховані полеглі воїни. Всі могили гарно доглянуті, кожну вінчає синьо-жовтий стяг, під яким загинули герої.
Вразили її слова однієї з матерів, син якої загинув. Вона сказала: «Я згорьована, як і кожна мати, яка втратила дитину, але знаю, що син загинув за Україну, за її волю, тож віднині буду рівнятися на нього і закликаю всіх українців рівнятися на полеглих героїв!». Інша додала, що після смерті сина вже і жити не хотілося, все валилося з рук. Але, відчувши підтримку оточуючих, які розділили з нею біль, зрозуміла, що треба жити. Добудувала криницю, яку розпочав облаштовувати син, завершує будівництво будинку.
-Мені також дуже допомагає спілкування з людьми, – каже пані Тамара. Особливо приємно було спілкуватися з дітьми 1 вересня, коли мене запросили на перший урок.
Розповідаючи про захід, не можна обійти стороною і окремі неприємні моменти. Перш за все – те, що відповідальні чиновники з нашого обласного центру поставилися до інформації про акцію «Єдина родина України» з дивною байдужістю. Її навіть не довели до відома районних органів влади. Якби не волонтери, які буквально в останній день про неї дізналися і допомогли Т.Лисенко виїхати до Чер-нігова, то вона про неї так і не дізналася б. До речі, від кожної області запрошували по 6 учасників (хоча організатори сказали, що, 
Тамара Олексіївна, розповідаючи про захід, каже, що все було організовано якнайкраще. Проживали в дуже комфортних умовах, програма була надзвичайно насиченою і цікавою. Причому, передбачалося, що можуть прибути учасники разом з дітьми, тож для них також підготували багато цікавого: спортивна програма на базі ДЮСШ №1 – веслування на човнах «Дракон», волейбол, естафета «Веселі старти», розваги на атракціонах та концерт в Міському парку культури та відпочинку, мильне та інтерактивне шоу, катання на катері по Десні, екскурсії тощо.
Дорослі також здійснили ряд екскурсій разом з дітьми, зокрема по Валу, каталися на катері «Казбек». Побували в Катерининській церкві, поклали квіти до пам’ятника «Борцям за волю і незалежність якби приїхало і більше людей, то прийняли б усіх, адже мали на увазі, що з дорослими можуть приїхати і діти), та від нашої області на ній побували лише четверо. Як говорить Тамара Олексіївна, керівники нашого району також нічого не знали про акцію, адже, без сумніву, вони усіляко б допомогли в організації цієї поїздки.
В нашому обласному центрі, як каже Т.Лисенко, не створено громадської організації на кшталт «Єдиної родини Чернігівщини», яка мала б статус юридичної особи, свій рахунок в банківській установі. Мабуть, хтось вважається радником голови обласної державної адміністрації з питань співпраці з воїнами АТО, та важко зрозуміти – чому інформація про Всеукраїнську акцію пройшла поза його увагою.
До розмови приєднується голова ГО «Допоможемо воїнам Петрівщини», радник голови райдержадміністрації Алла Горністова, яка переконана, що в області слід створити спеціалізований центр з надання психологічних реабілітаційних послуг, аналогічний тому, що створено в Дніпрі. Для цього варто було б направити туди спе-ціалістів з лікувальних закладів Кропивницького для відповідного навчання.
Як було сказано вище, організатори акції розраховували, що інформація про неї буде широко висвітлена не тільки в місцевих, а й в загальноукраїнських ЗМІ. Можливо, на якомусь телеканалі і була якась інформація, але … Чомусь інформацію про те, що хтось комусь набив пику, або в барі помітили поліцейського напідпитку, мусується усіма телеканалами, як надважлива, а про цю акцію, як бачимо, мало хто чув. Що ж це за інформаційна політика держави, яка воює, відстоюючи свою незалежність?
Завершити хотілося б усе ж таки на позитивній ноті. Акція «Єдина родина України» довела, що біда нас не зламала, а об’єднала. Герої полягли недаремно, бо вщент зруйнували плани Путіна щодо загарбання України, їхні подвиги стануть прикладом самовідданості для юних громадян нашої держави.
У наступному році естафету підхопить Тернопіль, де пройде аналогічний захід, який, можливо, стане традиційним.

Анатолій РЯБОКОНЬ

На знімках: могили загиблих воїнів в Чернігові; делегація батьків загиблих учасників АТО Кіровоградської області.