бджолярі пропонували мед на будь-який смакНаприкінці минулого тижня на території готельно-розважального комплексу «Маєток Countrу club» пройшло заздалегідь анонсоване свято квітів, меду, вина і сиру. Гарному настрою учасників та гостей свята сприяла чудова сонячна погода, око милували розкішні композиції з квітів, фруктів, овочів та всіляких прикрас, гості мали змогу придбати різноманітні сорти меду та напоїв з нього, яблука, взяти участь у дегустації вин та сиру в цікаво оформленому у стилі «ретро» винному погребі.
Участь у заході взяли голова районної ради Тамара Сакара та заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета. Гостей маєтку привітав його господар Іван Жилка. Саме він і був ініціатором свята, яке пройшло за підтримки керівників району Сергія Завалія та Тамари Сакари.
-Вітаю вас на території готельно-розважального комплексу, яка є територією успіху, – промовив Іван Павлович, звертаючись до гостей. - Ми вже не вперше приймаємо тут учасників різноманітних заходів.

ще порівняно недавно біля пам’ятника Леніну проводилися найвизначніші районні акції. Сьогодні пам’ятника вже немає, та чи змінилися ми самі, передусім – з точки зору моралі? І якщо змінилися, то чи завжди на краще?Звертаюся до всіх небайдужих петрівчан, до тих, хто з повагою ставиться до славної історії нашого краю, хто замислюється над нашим майбутнім, з пропозицією спорудити пам’ятник найвірогіднішому засновнику нашого селища, останньому кошовому отаману Запорізької Січі Петру Калнишевському на місці демонтованого пам’ятника Леніну зі словами Яра Славутича:
«...пора
В державі власній вільно жити,
Свого триматися двора,
Москві ніколи не служити
Чи довіряти, бо вона
Віч-на-віч - райдуга з весною,
Але зворотня сторона
Стрічає негіддю страшною.
Пора! Пора! Моїй землі
Здавили серце чорні болі.
Тож відплатімо за жалі,
Пролиті в двісті літ неволі».
Пам’ятник першозасновнику буде стояти при будь-якій владі, як символ нашої історії. Хотілося, щоб він був споруджений саме на народні кошти, тобто кошти громади. Неважливо, яку суму перерахує людина, головне - персональна участь громадянина, його зацікавленість у цій добрій справі. На п’єдесталі пам’ятника написати слова, присвячені «Небесній сотні» та воїнам АТО.
Небесна сотня на варті.
Ти віддячиш їм, якщо житимеш гідно.

Санаторно-курортне лікування для учасників АТО

Постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 р. № 200  затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням.
Порядок поширюється на осіб, які постраждали під час проведення антитерористичної операції, та яким встановлено статус учасника бойових дій чи інваліда війни відпо-відно до пункту 19 частини першої статті 6 та пункту 1 частини другої статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.
Організацію забезпечення санаторно-курортним лікуванням у районі  здійснює управління соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації.
Відповідно до цього Порядку органи соціального захисту забезпечують осіб безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів згідно з медичними рекомендаціями в порядку черговості в міру надходження путівок:
1) учасників бойових дій - щороку строком на 18-21 день;
2) інвалідів війни - позачергово щороку строком на 18-21 день;
3) інвалідів із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) - відповідно до медичних рекомендацій, з них:
I та II груп - до санаторіїв спинального профілю з лікуванням строком на 35 днів;
III групи - до санаторіїв неврологічного профілю з лікуванням строком на 18-21 день.
У разі, коли особа має право на забезпечення путівкою за кількома законами, їй надається право вибору в забезпеченні путівкою за одним із них.
Для одержання путівки особи повинні перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання, а такі, що переселилися з тимчасово окупованої території чи районів проведення антитерористичної операції, - за фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції.
Для взяття на облік особа чи її законний представник подає заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о, копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та документ, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.  Під час подання копій посвідчень, особи надають їх оригінали для огляду.
Особа, яка перебуває на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням в органах соціального захисту населення, але в поточному році одержала безоплатну путівку, знімається з обліку.
За більш детальною інформацією звертайтеся, будь-ласка, до управління соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації за адресою: смт Петрове, вул. Центральна, 32, тел.: 9-63-50.

Тур видався невдалим, однак турнірні позиції поки що майже  не змінилися

Схоже, результати 8-го туру чемпіонату України з футболу як у першій, так і в другій лігах для уболівальників «Інгульця» навряд чи можна назвати втішними: перша команда на домашньому газоні не зуміла переграти чернівецьку «Буковину», що-правда, трохи підсолодивши гірку пігулку для своїх прихильників голом-відповіддю у ворота чернівчан, адже по ходу гри наші футболісти поступалися гостям. Все ж  нічия – це не чергова прикра домашня поразка. А от друга команда взагалі в цьому чемпіонаті вперше програла. Сталося це в Кременчузі, де наші хлопці в бойовому і видовищному поєдинку поступилися господарям – футболістам тамтешнього «Кременя» з рахунком 2:3. Очевидно, лідерські позиції нашої другої команди вимагатимуть від неї готовності до того, що тепер у кожному поєдинку на гру з ними налаштовуватимуться особливо ретельно, адже здолати лідера – є і почесним, і престижним. І  тимчасова втрата концентрації чи розслабленість можуть зіграти злий жарт навіть у грі з відвертими аутсайдерами. Ми ж зустрічалися, як відомо, з командою, що перебуває у чільній групі, та ще й на її полі, тож кілька прикрих провалів в обороні обійшлися для нас двома швидкими пропущеними м’ячами вже на початку гри: на десятій хвилині рахунок відкрив Артем Козлов, а на шістнадцятій подвоїв його Андрій Сторчоус. В обох епізодах, до речі, нападникам вдалими передачами асистував Владислав Піскун.

У Петрівському районі на протязі останнього часу зросла кількість пожеж сухої трави на відкритих територіях. Найпоширеніша причина займань – необережність з вогнем.
У зв’язку з цим Петрівський РС Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій У Кіровоградській області звертається до громадян з проханням пам’ятати про пожежну безпеку: не залишати непогашених багать, не підпалювати сміття у непризначених для цього місцях. Небезпечними можуть бути й випалювання торішньої рослинності, особливо сухої трави й сміття на сільськогосподарських і присадибних ділянках та узбіччях шляхів, що межують з лісом або лісосмугою, адже у суху вітряну погоду вогонь дуже швидко може перекинутись на лісові насадження. Особливо звертаємо вашу увагу на правила поведінки у лісових масивах, де часто через людську необачність виникають загоряння сухої підстилки.
Пам’ятайте, що погода наразі сприяє швидкому розповсюдженню пожеж, тож бережіть навколишнє середовище!
Якщо ж все-таки сталася пожежа на відкритій території, не будьте байдужими: зупиніться і загасіть вогонь підручними засобами. І обов’язково, не гаючи часу, телефонуйте до служби порятунку за номером “101”.

Що треба робити, якщо знайдено незнайомий підозрілий предмет

Під час осінньо-польових робіт збільшується небезпека знаходження боєприпасів. Тож потрібно знати, що робити в таких випадках:
- при виявленні невідомого предмета – не чіпайте його ;
- не кидайте в такий предмет каміння, не бийте їх різними речами ;
- помітьте місце знаходження такого предмета будь-яким чином: палицею, клаптиком паперу тощо ;
- про виявлення невідомого предмета повідомте в місцеві органи самоврядування, міліцію або службу порятунку «101».
Дотримання цих нехитрих правил дозволить вам уникнути надзвичайних ситуацій.

Володимир Малюта, начальник Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області