Хліб – усьому голова

Істина, винесена в загаловок, була, є і буде актуальною в усі часи. Є кілька особливо цінних понять в нашому житті. Це відноситься до землі, води, сонця, повітря і, природно, до хліба. Адже саме на нашій рідній землі вирощують пшеницю, з якої виробляється хліб. Золоті зернята в землі тягнуться до сонця і перетворюються на колосок, який наповнюється соковитим зерном. Воно достигає, і пшеничні лани перетворюються на золоте море.
Завдяки важкій хліборобській праці хліб з’являється на нашому столі. Ніщо не може порівнятися із запахом свіжого, ру-м’яного хліба. Тож до нього треба ставитися з особливою пошаною, бо в кожному його шматочку вкладено багато людської праці та здоров’я.

Любов і повага до хліба повинна прищеплюватися в будь-якій сім’ї з самого раннього дитинства. Дітям потрібно пояснювати, що для того, аби на столі лежала хлібина, потрібна колосальна праця бага-тьох людей. Одні працюють в полі, вирощуючи жито і пшеницю, інші - на борошномельних заводах, роблячи з зерна борошно, і тільки після цього пекарі печуть нам хліб. Ми повинні бути їм вдячні за таку важку працю.
Так вже повелося на рідній Україні, що ні в одній сім’ї не сідають за обідній стіл, якщо немає на ньому хліба. Він у кожної людини свій, улюблений. Адже сьогодні на хлібних комбінатах випікаються батони, білий хліб, чорний, житній, сірий, круглий, «цеглинки» і ще дуже багато різних сортів.
З давніх часів хліб супроводжує людину все її життя. Молодятам на весілля печуть коровай, кожного, хто приходить з добрими намірами, зустрічають паляницею на вишитому рушникові.
Про хліб складено багато пісень, віршів, оповідань, приказок. Недаремно на прапорі України є жовтий колір – це символ золотої ниви. Він уміщує енергію землі і сонця та передає її людині. Отож, бережімо хліб і шануймо працю трударів-хліборобів!

Євген Козинець