підняття прапораТрохи історії

Історія 1 вересня, як особливого дня, сягає своїм корінням у глибину віків, а саме – ще в ІV століття нашої ери. У 325 році Костянтин Великий, римський імператор, який зробив християнство панівною релігією, скликав Перший Вселенський собор, на якому було вирішено починати новий рік 1 вересня.
На Русі початком року вважали березень-квітень. Тільки в кінці ХV століття православна Русь почала відзначати початок нового року 1вересня. Це був 1492 рік від Різдва Христового. Всі школи тоді були при церквах, тому і навчальний рік починався з початком нового року – 1 вересня.
Тривало вересневе «новогодіє» на Русі трохи більше 200 років: вже у 1699 році Петро Перший видав указ про перенесення початку року на 1 січня, щоб не відрізнятися від Європи. Тому 1699 рік тривав всього 4 місяці – з 1 вересня до 1 січня, коли почався новий, 1700-й рік. Та традиція починати навчальний рік 1 вересня залишилася недоторканою.
Збереглася ця традиція і в радянські часи. Ця дата була знаменною для школярів, їхніх батьків та педагогів, а у 1984 році Верховна Рада СРСР заснувала нове свято – День Знань, який, до того ж, вважається міжнародним святом. Саме тому воно відзначається 1 вересня і в незалежній Україні.
Проте, традиція починати саме в цей день навчальний рік існує далеко не у всіх країнах. В Японії, наприклад, перший дзвоник дзвенить у квітні, а закінчується навчальний рік – у березні наступного року. У скандинавських країнах навчальний рік починається : у третій тиждень серпня в Швеції і з середини серпня у Фінляндії. У південноєвропейських країнах (Італії, Іспанії) школярі починають вчитися з середини вересня або навіть з початку жовтня. У цих країнах, так само як і в Німеччині та США, немає єдиного чіткого терміну початку навчального року – він встановлюється на рівні провінції, федеральної землі або штату.

О.Поворознюк в початковій школіКульки в небі

1 вересня в небо України здіймаються мільйони різнокольорових кульок, які випускають школярі, святкуючи День Знань і початок нового навчального року.

Розквітають посмішки навколо,
Радісно луна веселий сміх.
Це моя найкраща школа
Зустрічає школярів своїх.

Знову свята радісні хвилини,
Безліч вересневих привітань.
Здрастуй, школо! Ненька – Україна
Нас вітає всіх із святом Знань!
школяріТакими словами розпочалося свято першого дзвоника в Петрівській ЗШ І ступеня. До шеренги школярів приєднуються вчорашні малята – першокласники. Після урочистого підняття Державного Прапора України заступник директора школи Тетяна Огир зачитала наказ директора про зарахування учнів до першого класу. Учасників свята привітали випускники школи – учні 4-го класу та першокласники, які вперше сядуть за шкільні парти. Зі словами поздоровлень до них звернулися директор школи Олександр Лівак та гості – голова районної ради Тамара Сакара і Петрівський селищний голова Світлана Тилик, а також перші вчительки першокласників, яким батьки вручили запашні короваї та рушники.
Тамара Сакара, вітаючи учасників свята, передала найкращі побажання та подарунки і від голови райдержадміністрації Сергія Завалія.
перший дзвінокО.Лівак висловив подяку спонсорам школи, які допомогли її підготувати належним чином до навчального року. Це Віктор Фесенко, Олександра Кравченко, Іван Педан, Анатолій Демаков, родини Володимира та Вікторії Деркачів, Олександра та Людмили Поворознюків. Він зачитав також лист, який надійшов від Олександра Поворознюка – президента футбольного клубу «Інгулець»:
-Дорогі школярі, шановні вчителі, поважні батьки, бабусі і дідусі!
Щиро вітаємо вас із традиційним вересневим святом – Днем Знань!
Нехай новий навчальний рік відкриє перед нашою молоддю нові горизонти пізнання себе і світу, вчителів надихає успіхами вихованців, батьків – гордістю за своїх дітей!
Раді доповісти вам, що наш футбольний клуб «Інгулець» цього року здобув велику перемогу, вийшовши у Першу лігу. Без сумніву, це історична подія, яка прославила Петрівщину в усій країні! Долучайтесь до футбольного руху, вболівайте, підтримуйте рідний «Інгулець»! Разом з вами ми здобудемо ще чимало перемог!
хліб сіль для гостей святаСподіваємось, що першовересень стане для нас початком наполегливої і натхненної праці в ім’я свого майбут-нього, майбутнього нашого краю і нашої держави!
З Днем Знань! Мирних здобутків, щастя та любові – кожній родині!
А далі Олександр Григорович, отримуючи, як і решта спонсорів, відзнаку за благодійну діяльність, додав, що подарував школі 10 футбольних м’ячів, аби школярі мали змогу освоювати ази футбольного мистецтва, а колись, можливо, одягти на себе футболку нашої прославленої команди.
Насамкінець у небо полетіли гірлянди з кульок, випущені «класними мамами» першокласників, продзвенів перший дзвінок, навчальний рік розпочався.
Т.Сакара, С.Тилик і начальник відділу освіти райдержадміністрації Г.Москалець побували і в Петрівському НВК «ЗШ ІІ-ІІІ ступенів – гімназія». Вітаючи учасників свята, Тамара Вікторівна тут також передала найкращі побажання від голови районної державної адміністрації Сергія Завалія. Вона нагадала, що процес оволодіння знаннями вимагає наполегливості і терпіння, як від учнів, так і від їхніх батьків.
вітання від керівників району-Це нелегкий шлях, тож нехай навчальний рік буде вдалим, а влада намагатиметься робити все можливе для того, щоб забезпечити належні умови для навчання, поліпшувати матеріальну базу навчальних закладів. Тож вручаю директору навчального закладу А.Вєтровій сертифікат на 10 комп’ютерів, які надійдуть найближчим часом – сказала вона.
До речі, такий же сертифікат Т.Сакара вручила і директору ЗШ І ступеня О.Ліваку. Крім того, Т.Сакара вручила вчителю фізичного виховання НВК В.Кампо навчальний автомат Калашникова, аби школярі вчилися тримати в руках зброю, щоб, у разі потреби, були готовими стати на захист Батьківщини.
С.Тилик, вітаючи учасників свята, з нотками легкого суму зазначила, що непомітно і швидко відшуміло, віддзвеніло веселим дитячим сміхом літечко, розпочинається новий навчальний рік. Деякі речі, як і літо, що минуло, вже ніколи не повертаються. Це, насамперед, дорогоцінний час, який треба берегти, використовуючи його для самовдосконалення, оволодіння знаннями. Тож слід бути терплячими і наполегливими.
Світлана Олександрівна побажала учасникам свята миру, злагоди та щастя і також вручила подарунок – тенісний стіл. Крім того селищна рада до початку нового навчального року зробила ще один щедрий дарунок - обладнала територію навчального закладу освітленням і лавочками.
Були в програмі свята вручення відзнак кращим учням, привітання від п’ятикласників та майбутніх випускників. Переможці другого етапу науково-дослідницьких робіт малої академії наук – учениця 11-Б класу Вікторія Шуть та учениця 5-Б класу Вікторія Щур урочисто відкрили новий навчальний рік, в небо, як і годиться, полетіли кольорові кульки, а право дати перший дзвінок 2016-2017 навчального року отримали переможець обласної олімпіади з астрономії, учениця 11-А класу Надія Корнієнко та учениця 5-А класу Сабріна Мерва.
кулькиНаостанок настоятель храму Вознесіння Господнього, ієрей отець Михайло благословив учнів на навчання, окропивши їх свяченою водою.

А в Новому Стародубі День Знань був позначений ще однією чудовою подією: учні місцевої школи, якраз до початку нового навчального року, теж отримали щедрий подарунок – новенький шкільний автобус (про це йдеться й у матеріалі на 2-й стор.). Тож тепер проблеми, як добиратися до школи чи додому тим, хто проживає у віддалених куточках територіальної громади, не існуватиме. Особливо це тішитиме сльотавими осінніми чи зимовими вечорами.
Вручити цей дарунок маленьким новостародубцям доручили заступнику голови райдержадміністрації Тетяні Панеті, тож Тетяна Григорівна з радістю виконала цю приємну місію.По закінченні урочистої частини свята дати символічний перший дзвінок довірили старшокласникам Катерині Мусульбес та Костянтину Міщенку. А вже після першого навчального дня новенький автобус зі своїми маленькими пасажирами відправився на свій перший робочий маршрут.

Анатолій РЯБОКОНЬ, Альона Приходкова

Благословення від Михайла Царука новенький шкільний автобус

радісні миттєвості свята щедрий подарунок

На знімках: радісні миттєвості свята.
Фото А.Рябоконя.