шаховий годинникСвято інтелектуальної гри

Вже багато років, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів (International Chess Day).
Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації (World Chess Federation, FIDE), заснованої в 1924 році.
Батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з’явилася попередниця шахів - гра чатуранга.
На Русі шахи з’явилися приблизно в 9 (або 10) столітті.
1. Отож «чатуранга», що стала пізніше називатися «шахи», означала з санскриту «чотири підрозділи війська», що включає в себе піхоту, кінноту, слонів і колісниці, які представлені в шахах пішаком, конем, слоном і турою.
2. У 1770 році угорський винахідник Вольфган фон Кемпелен начебто створив шаховий автомат. Машина являла собою фігуру «турка» в людський зріст, який сидів у величезній дерев’яній шафі, чиї двері відкривалися, демонструючи публіці складні механізми.
Механічна рука рухала фігури по полю, і обіграла навіть таких знаменитих супротивників, як Наполеон Бонапарт і Бенджамін Франклін.

гігантські шахиЯк виявилося через багато років, шаховий автомат насправді не був машиною. Усередині «автомата» знаходився досвічений шахіст, який сидів всередині, маніпулюючи «механічною» рукою, і переховувався, коли публіці показували складні механізми розумної «машини».
3. Найкоротша шахова партія називається безглуздий мат, що складається з двох ходів: 1. f3 e5 і 2. Qh4 g4++.
Нічия або програш може також відбутися і до того, як гравці починають робити ходи, як у випадку певного сценарію в турнірній таблиці, так і в результаті того, що гравець не прийшов на гру.
Найдовша шахова партія була зіграна між Іваном Николічем і Гораном Арсовічем в Белграді в 1989 році. Вона тривала 20 годин 15 хвилин, за гру було зроблено 269 ходів, і закінчилася внічию.
Теоретично партія може тривати ще довше, але після введення правила 50-ти ходів, це число вдалося якось обмежити.
4. Гаррі Каспаров одного разу сказав, що «шахи - це муки розуму».
Мабуть тому хтось вирішив об’єднати шахи з фізичними випробуваннями, створивши шахбокс.
Голландський художник Іпе Рубінг став родоначальником шахбоксу, після того, як побачив ідею поєднувати шахи і бокс в одній книзі-коміксі.
кубокУ шахбоксі чергуються раунди шахів та боксу і девізом такого поєднання є «Битви відбуваються на рингу, а війни ведуться на дошці».
Шахбокс набуває все більшої популярності і знаходиться під патронатом Всесвітньої організації шахбоксу.
5. Можливості шахової фігури ферзя або королеви зазнавали безліч змін за всю історію шахів.
Починалося все з того, що вона могла ходити тільки по одній клітці по діагоналі, надалі - пересувалася на два поля, а потім все далі, як кінь.
Тепер же ця фігура може рухатися як по діагоналі, так і по горизонталі, і по вертикалі.
Спочатку вона була радником або прем’єр-міністром короля. Але надалі стала найсильнішою фігурою у шахах.6. Шахи наосліп - це варіант гри, при якій гравець робить всі ходи, не дивлячись на шахівницю.
Зазвичай, в грі присутній посередник, який переміщує фігури.
Шахи наосліп є вражаючою здатністю, якою володіють найсильніші гравці в шахах.
Одним з рекордсменів в шахах наосліп став угорський шахіст Янош Флеш, який зіграв з 52 супротивниками одночасно з зав’язаними очима і виграв 32 гри.
партія з шахів7. Після трьох ходів з кожного боку існує більше дев’яти мільйонів можливих позицій.
Американський математик підрахував мінімальну кількість неповторюваних шахових партій і вивів число Шеннона.
Згідно цього числа кількість можливих унікальних партій перевищує число атомів у видимому Всесвіті.
Число атомів оцінюється як 1079, а число унікальних шахових партій становить 10120.
8. Чемпіон світу Гаррі Каспаров, який вважається найсильнішим гравцем в історії шахів, програв комп’ютеру Deep Blue в 1997 році, і це стало справжнім шоком для всього світу шахів.
У 2006 році чемпіон світу Володимир Крамник був повалений комп’ютером Deep Fritz, що ще раз підкреслило міць шахових комп’ютерів.
Сьогодні шахові програми часто використовуються гравцями для аналізу та покращення гри, і їх часто ставлять нарівні з гросмейстерами.
9. Спочатку шахові партії грали без годинника. При цьому гравці могли грати багато годин, а то й діб поспіль, доводячи один одного до знемоги.
У 1851 році під час турніру з шахів, помічник судді зафіксував, що «партія не була завершена унаслідок того, що гравці, зрештою, заснули».
Після цього через рік на міжнародному турнірі ввели контроль часу у вигляді пісочного годинника, а в 1883 році з’явилися перші механічні шахові годинники, створені британцем Томасом Вілсоном.
10. Психологи часто згадують шахи, як ефективний спосіб поліпшити свою пам’ять. Це також дозволяє вирішувати складні завдання і продумувати ідеї.
Не дивно, що шахи стали рекомендувати як дієвий засіб в боротьбі з хворобою Альцгеймера.
Багато людей вважають, що шахи - гра для тих, хто від природи володіє високим інтелектом. Це частково так, але ви також можете істотно підвищити свій інтелект, граючи в шахи. Більше того, дослідження показали, що шахи активізують обидві півкулі мозку, поліпшують творчі здібності, концентрацію, критичне мислення та навички читання.
11. Якось Емануелю Ласкеру довелося зіграти в «алкогольні» шахи з угорським гросмейстером Гезою Мароці на приз мецената. Умови такої гри полягають в тому, що кожна фігура - це ємність зі спиртним, і, взявши ворожу фігуру, потрібно його випити. Причому для цього матчу фігури були зроблені так, що від їх сили залежав вид і обсяг алкоголю. На третьому ході партії Ласкер пожертвував ферзя, який являв собою 200-грамову пляшку віскі. Мароці тут же захмелів, і Ласкер легко довів партію до перемоги.
12. У 1982 році шахова федерація ФРН після багаторічних спроб домоглася від міністерства фінансів визнання шахів «корисним видом спорту, що має виховне значення» (що дозволило федерації отримати податкові пільги).
Вирішальним аргументом стала цитата з листа пруського короля Фрідріха Великого: «Шахи виховують схильність до самостійного мислення». Кінець цієї фрази, що федерація не довела до відома мінфіну, свідчив: «... а тому не треба їх заохочувати».
13. Відомо багато притч про те, як одна людина пропонує іншій розплатитися за деяку послугу таким чином: на першу клітку шахівниці той покладе одне рисове зернятко, на другу - два і так далі: на кожну наступну клітину вдвічі більше, ніж на попередню. В результаті той, хто розплачується таким чином, неодмінно розоряється. Це не дивно: підраховано, що загальна вага рису складе більше 460 мільярдів тонн.

Підготувала Олена Приходкова.