Володимир Гетьманець – слюсар току №1У ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», як і скрізь, жнива в розпалі. Втім, у цьому господарстві не все так, як скрізь, бо далеко не на кожному жнивному полі тісно від техніки так, як на полях «П’ятихатської». На масиві, на якому мені довелося побувати, одночасно працюють дев’ять потужних сучасних комбайнів і ціла вервечка вантажівок, які відвозять збіжжя на токи. Сусіднє, щойно скошене поле, закінчує орати своїм «Джоном Діром» Василь Хитрук, а на токах робітники дають раду зерну нового врожаю. Таку картину я побачив у цьому господарстві і згадав спілкування в соціальних мережах з одним з так званих російських «ватників» (так називають росіян, вражених бацилою тотальної ненависті до України кремлівськими пропагандистами на кшталт кисельових-соловйових). Один з них зневажливо намагався мені довести, що «нищие хохлы без России умрут от голода, так как вынуждены будут теперь пахать сохой…». Я у відповідь просто виклав фото, зняте на полях «П’ятихатської» пару років тому, на якому йде полем, як караван кораблів, загін сучасних комбайнів, та запропонував йому оцінити нашу «соху» і поділитися, якщо не більш «крутими» знімками, то хоча б чимось подібним. Відповіді, звичайно, не отримав, зате отримав безліч «лайків» і захоплених відгуків.

Віктор Погорілий – тракторист, Валентина Бояр – завідуюча током №1, Максим Вакуленко – водійДо сказаного варто тільки додати, що побачене на жнивному полі цього разу вразило мене ще більше.
Генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» О.Поворознюк, говорячи про нинішні жнива, був небагатослівним. Повідомив, що зерновими було засіяно близько 8000 га. Посіяли пшеницю, ячмінь, гречку, кукурудзу, інші культури, окрім зернових. Використовують лише кращі сорти, не нижче першої репродукції. На запитання щодо видів на врожай, відповів, що врожай обі-цяє бути хорошим, але він прихильник того, щоб рахувати той, що уже в коморі, а не в полі. А загалом через не зовсім сприятливі погодні умови високоякісних твердих сортів зерна буде небагато.
З року в рік не втрачає своєї актуальності проблема цін на зерно. Коментуючи її, Олександр Григорович припустив, що вона не зникає тому, що олі-гархи та їхні ставленики у Верховній Раді пишуть закони, вигідні лише холдингам, а не незалежним товаровиробникам. Те ж саме можна сказати і про законодавство в інших сферах. Ось криком кричать, скажімо, про безвізовий режим для українців, мовляв, що більшого «щастя» для нас і не треба.
робітники току №1 Наталія Тімакова і Віталій Чередниченко-Хіба ж за безвізовий режим стояли і гинули люди на Майдані? Люди прагнули європейського ставлення держави до своїх громадян, європейського рівня боротьби з корупцією, європейського законодавства, європейського рівня демократії і, зрештою, реального руху до європейського рівня життя, а не цинічного перетворення більшості народу на жебраків. Зрозуміло, що хто раніше їздив у Європу та інші країни, той їздитиме і надалі, не маючи з візами жодних проблем, а от злидарям безвізовий режим ні до чого, бо вони навіть рідною країною не мають за що подорожувати, - говорить О.Поворознюк. З ним неможливо не погодитися.
Поділився Олександр Григорович і неприємним інцидентом, який стався днями - хтось намагався підпалити одне з хлібних полів господарства.
-Я розумію, що маю недоброзичливців, але ж палити хліб – це страшний гріх. Збитків від підпалу маємо небагато, бо його вчасно помітили й загасили, але ж той, хто робить таке, накликає на себе гнів Божий, – обурюється О.Поворознюк.
Завершуючи розмову, він каже, що про майбутній врожай дбають вже сьогодні. Зазвичай, господарство забезпечене на цілий рік пальним, добривами, іншими ресурсами, щоб спокійно дивитися в завтрашній день. А серед найближчих планів – після завершення сільськогосподарського року, ближче до відзначення нового календарного року, належним чином відсвяткувати 10-річний ювілей оновленої агрофірми, відродження господарства, яке вже, здавалося, було приречене на остаточний занепад і банкрутство. Буде свято, достойне хліборобів, з достойними подарунками кращим з кращих: автомобілями, розіграшем побутової техніки, грошових призів, путівок в Об”єднані Арабські Емірати, Єгипет, Туреччину. Адже в «П’ятихатській» навчилися добре працювати, тож заслуговують і на гарний відпочинок.

Світлана Дегтярьова – завідуюча, Віктор Курінний – оператор зерноочищувальної машини і водії Петро Софіянчук та Олександр Шульга в полі тісно від техніки

Василь Хитрук за зміну виорює не менше 20 га водії Сергій Дарчук, Петро Софіянчук і Сергій Дегтярьов вивозять збіжжя з поля

Олександр Поворознюк любить вільну хвилину провести за шаховою дошкою.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: Володимир Гетьманець – слюсар току №1; Віктор Погорілий – тракторист, Валентина Бояр – завідуюча током №1, Максим Вакуленко – водій; робітники току №1 Наталія Тімакова і Віталій Чередниченко; працівники току №3: Світлана Дегтярьова – завідуюча, Віктор Курінний – оператор зерноочищувальної машини і водії Петро Софіянчук та Олександр Шульга; в полі тісно від техніки; Василь Хитрук за зміну виорює не менше 20 га; водії Сергій Дарчук, Петро Софіянчук і Сергій Дегтярьов вивозять збіжжя з поля; Олександр Поворознюк любить вільну хвилину провести за шаховою дошкою.