До старту залишилося вже зовсім небагато часу

Ну ось, нарешті, після кількатижневої перерви, ми знову маємо нагоду повернутися до футбольної тематики. Причому говоритимемо не про провальний виступ національної збірної на Європейському футбольному форумі (про це вже й так майже в усіх вітчизняних ЗМІ сказано дуже багато, тож додати просто нічого), а про теми значно ближчі до нашого району безпосередньо.
Отож на минулому тижні відбулася Конференція Професійної футбольної ліги України, на якій одним з головних питань значився регламент футбольних змагань в Першій і Другій лігах сезону 2016-2017 років. Тож, передусім, про приємне: атестати на участь, відповідно, в Першій і Другій лігах отримали обидві наші команди – як «Інгулець», так й «Інгулець-2». А це значить, що на уболівальників Пет-рівщини чекає яскравий, сповнений незабутніх вражень сезон. З огляду ж на те, що цим же регламентом передбачається розширення як першої, так і другої ліг до 18 команд кожна, то вже впродовж найближчих 12-ти місяців ми зможемо побачити 34 офіційних домашніх гри (17 - в Першій лізі та 17 – в Другій). А ще ж й ігри в Кубку України, де, сподіваємося, наші команди також зіграють бодай кілька етапів. Словом, уже за два з половиною тижні(ігри Кубку України стартують 20 липня, а ігри календарної першості – 24 липня) новий футбольний сезон стартує, і, неодмінно, принесе нам чимало радісних хвилин і приємних емоцій.

Щоправда, регламент змагань, ухвалений на конференції ПФЛ, ще має бути затверджений на виконкомі ФФУ(федерації футболу України), а там можливі деякі корективи щодо прийнятих ПФЛ рішень. Як стало відомо - не усі команди Першої ліги підтримують процес розширення дивізіону. Зокрема в листі на адресу ФФУ, в якому десяток керівників клубів першої ліги виступають проти такого розширення (серед підписантів його і президент ФК «Інгулець» Олександр Поворознюк), говориться, що розширення першої ліги саме в такий спосіб грубо порушило спортивні принципи проведення усіх Всеукраїнських змагань, а також положення регламенту сезону 2015/2016 років. З цим, звісно, важко не погодитися. Пригадаймо, з яким налаштуванням на гру, з яким емоційним піднесенням «Інгулець» налаштувався на поєдинок зі стрийською «Скалою», адже вважалося, що саме переможець того двобою отримує заповітну перепустку до першої ліги. А тепер ось, виявляється, що тоді можна було не сильно й не напружуватися, адже, згідно з рішенням конференції, до першої ліги сьогодні мають увійти ще одразу три команди з тих, що розташувалися нижче від нас в турнірній таблиці: чернівецька «Буковина», та ж сама «Скала», і навіть команда, що посіла шосте місце в другій лізі – «Арсенал-Київ». Отож, якщо принципи проведення міжлігових переходів ухвалюватимуться саме в такий спосіб, то чи не позначиться це не найкращим чином на питаннях самовіддачі гравців, налаштованості їх на гру? Очевидно, що позначиться. Ще одним з вагомих аргументів, які висувають противники розширення, є додаткові фінансові витрати клубів на проведення чотирьох додаткових матчів, зокрема й двох виїзних. Здається, з огляду на той економічний стан, в якому сьогодні перебуває наша держава, у тому числі й футбол, цей аргумент також є досить вагомим. На його користь говорять хоча б події останніх днів: зняття з розіграшу через фінансові труднощі одного з грандів української Прем’єр-ліги “Дніпра» з однойменного міста та одного з недавніх лідерів першої ліги, добре знайомого нам криворізького «Гірника» (щоправда останньої миті власник «Дніпра» Ігор Коломойський начебто спростував цю новину, зазначивши водночас, що бюджет клубу буде суттєво урізано, але про те, що в «Дінпрі» сьогодні не все гаразд - уже ні для кого не дивина). І все ж останнє слово в прийнятті цього рішення саме за виконкомом ФФУ. Яким воно буде – ми обов’язково розповімо нашим читачам.
А тим часом, в ході підготовки до нового сезону, «Інгулець», вийшовши з відпустки, розпочав свій тренувальний збір. Одним з його етапів, щоправда, не запланованих заздалегідь, стала товариська зустріч в обласному центрі з дебютантом Прем’єр-ліги, нашими земляками з Кіровограда – командою «Зірка». Взагалі-то «Зірка» планувала провести цю зустріч з криворізьким «Гірником», але, враховуючи згадані вище обставини, з огляду на які ціла група провідних гравців «Гірника» вже покинули команду, кіровоградцям довелося терміново підшукувати собі заміну спаринг-партнера. І хоч для наших гравців ця зустріч стала таким собі експромтом, до якого вони не могли підготуватися належним чином, адже лише напередодні повернулися з відпусток (та й то ще не в повному складі), тоді як футболісти з обласного центру провели вже тижневий цикл тренувань, виглядав на фоні команди Прем’єр-ліги «Інгулець» досить достойно, неодноразово створюючи нагоди, в ході яких мав можливість відзначитися у воротах суперника. Втім, цього разу був не наш день: перемогу з рахунком 1:0 здобули господарі: в одній з атак прострільну передачу точним ударом головою замкнув нападник «Зірки» Артем Сітало. До речі, Артем ще тиждень до цього був гравцем криво-різького «Гірника», а за підсумками минулого сезону – одним з кращих бомбардирів і найкращим нападником першої ліги. Відтепер же, захищаючи червоно-жовті смугасті кольори «Зірки», талановитий форвард отримав нагоду випробувати себе й у найсильнішому дивізіоні української першості.
Тим часом тренувальний збір триває, про чергові поєдинки, які будуть зіграні в ході підготовки до змагань в Кубку та чемпіонаті, ми також намагатимемося інформувати любителів футболу Петрівщини. А вже після засідання виконкому ФФУ, за його наслідками, обов’язково розмістимо на сторінках районки календарі ігор – як в Першій, так і в Другій лігах, адже тепер для нас вони обидві особливо цікаві.
І наостанок ще про одну приємну новину: в період міжсезоння на стадіоні «Інгулець» встановлено сучасну потужну систему ос-вітлення. Тож тепер футбольні поєдинки можуть проходити аж до пізньої осені (чи навіть взимку) без боязні за те, що світловий день дуже короткий і це може завадити проведенню того чи іншого матчу. Відтак з нетерпінням чекаємо початку футбольного дійства з надією на те, що воно принесе нам значно більше втіхи і радісних хвилин, аніж виступ нашої збірної в далекій Франції.

Володимир Кіфенко.