гандболістки Луганської ЗШ І-ІІІ ступенівСаме так можна було б назвати традиційний щорічний фестиваль «Гордість і надія Петрівщини», на якому відзначаються найталановитіші діти району, що мають непересічні здобутки в різних галузях знань, спорту, дослідницькій роботі тощо. Бо ж вони в майбутньому  визначатимуть обличчя не тільки рідного району, а й усієї нашої держави. 

В урочистому заході взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Завалій, його заступник Тетяна Панета та голова районної ради Тамара Сакара. А розпочався він з виступу хору «Палітра» Петрівського НВК, який додав йому святковості й піднесеного настрою.
Начальник відділу освіти райдержадміністрації Григорій Москалець доповів про здобутки юних петрівчан. Він повідомив, що в цей день на вершину слави піднімуться 49 обдарованих дітей. Причому, на цьогорічному фестивалі вперше відзначаються найталановитіші до-шкільнята – переможці ра-йонного конкурсу «До-шкільня року» Софія Костюкова, Олександр Коваль, Діана Пашковська, Софія Лєнська, Олександр Пилипчик, Кіра Товстуха та Євгенія Сімонова.

Школярі району взяли участь в 16 олімпіадах з базових дисциплін. 172 із 456 учасників районного етапу олімпіад стали переможцями, 45 захищали честь району на обласному рівні. Шестеро учнів Петрівського НВК та одна учениця Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів стали переможцями. Дарія Фисенко (вчитель - Л.А.Шашуба) стала переможцем олімпіади з ро-сійської мови та літератури, Дмитро Томишев (вчитель - А.К.Мішура) – математичної, Надія Корнієнко (вчитель - О.В.Оранський) – астрономічної, Анна Кузьміна (вчитель - І.П.Глязнуцова) – географічної, Роман Тимченко (вчитель - Л.А.Чорна) – географічної, Катерина Полтавець (вчитель - Л.А.Шашуба) – з російської мови та літератури, Юлія Стець (вчитель - А.О.Коннік, Червонокостянтинівська ЗШ І-ІІІ ступенів) – з російської мови та літератури.

учасники авіамодельного гурткаВже другий рік поспіль в районі функціонує Мала академія наук, у 12 секціях якої навчались 42 учні шкіл району. 33 її члени представили свої наукові дослідження на районний етап конкурсу, 17 стали переможцями. На обласному етапі конкурсу учениця 10 класу Петрівського НВК Вікторія Шуть та учениця 11 класу Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів Аліна Сидоренко стали переможцями.
-Сьогодні переможці обласного етапу Всеукраїнських олімпіад, конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт відзначені ступенем магістра та шапкою-конфедераткою, що є символом наукових досягнень, академічної успішності, розуму та знань . Це Д. Фисенко, Д.Томишев, Н.Корнієнко, А.Кузьміна, Ю.Стець, К.Полтавець, Р.Тимченко, В.Шуть та А.Сидоренко, – зазначив Г.Москалець.
Особливо яскравою є перемога учня 5 класу Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів Сергія Безщасного на Міжнародному мовно-літературному конкурсі імені Тараса Шевченка. Він здобув перемоги на обласному рівні, захищав честь області на Всеукраїнському етапі і переміг. За підсумками конкурсу його нагороджено стипендією Президента України (детальніше про цю подію ми розповімо в одному з наступних номерів).

загальне фото учасників святаНа обласному етапі ХVІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика переможцями стали учень 3 класу Петрівської ЗШ І ступеня Максим Гончаренко та учениця 9 класу Богданівської ЗШ І-ІІ ступенів Марія Шульгіна.
Перемоги учнів – це результат наполегливої праці педагогів, які багато уваги приділяють роботі з обдарованими школярами. Г.Москалець висловив вдячність вчителям-наставникам, які прищеплюють дітям любов до оволодіння знаннями, розвивають їхні здібності. Це вчителі Петрівського НВК Л.Шашуба, О.Оранський, А.Мішура, Л.Чорна, С.Калінчук, О.Слободяник, І.Овдій., Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів А.Коннік, І.Катрук, Петрівської ЗШ І ступеня А.Комишан, Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів І.Калмикова, Богданівської ЗШ І-ІІ ступенів Н.Завалецька.
Гордістю району є юні дослідники-екологи, які щороку здобувають перемоги як обласного, так і Всеукраїнського рівня. Цього року вихованці гуртка «Жайворонок» ЦДЮТ (керівник - Н.П. Тимченко) Анна Корж, Євгеній Дементьєв, Анастасія Іллюк та Катерина Скуба стали переможцями обласного конкурсу «Вчимося досліджувати та охороняти природу», а А.Корж стала переможцем ще й обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «До чистих джерел». До цих звершень долучили свої перемоги юні екологи Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів Влад Дар’єв, Дарина Трипадуш, учні Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів Юлія Лига, Євгеній Ситник, учень Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів Іван Синиця, Богданівської ЗШ І-ІІ ступенів Тетяна Волосянко та Марія Шульгіна.
Команда КВК «Хутор» Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів посіла ІІ місце у фінальному турі обласного чемпіонату веселих та кмітливих.
Спортивну славу Петрівщини примножують гандболістки Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів, які здобули І місце в обласних змаганнях і І місце в обласній спартакіаді школярів з гандболу серед дівчат.

юні «магістри»Вихованці авіамодельного гуртка ЦДЮТ (керівник - О.Кашевєров) здобули перше місце в обласних змаганнях, ІІІ командне місце у Всеукраїнських змаганнях на кубок України «Сніжинка», ІІ місце в обласних змаганнях Дніпропетровської області, а Дарія Колісник зайняла ІІІ місце в абсолютній першості на Всеукраїнських змаганнях «Сніжинка» та перше місце у особистому заліку на обласних змаганнях. Наразі команда готується до чемпіонату Європи з авіамодельного спорту.

Серед кращих спортсменів району учень Петрівського НВК Ілля Гнідов, а футбольна команда «Хутор» Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів (тренер - С.Чорнопольський) посіла ІІІ місце в обласних змаганнях на призи клубу «Шкіряний м’яч».
Названі вище найменші учасники свята – дошкільнята отримали подарунки, а переможці районних та обласних олімпіад, інтелектуальних конкурсів, ерудити та знавці шкільних дисциплін отримали стипендії. Нагороди вручили С.Завалій та Т.Сакара, нагородження супроводжувалося відеопрезентаціями.

«Отче наш» у виконанні хору «Палітра»Нагороди отримали також переможці Всеукраїнських конкурсів, виставок, акцій, експедицій та змагань КВК: В.Дар’єв (Чечеліївська ЗШ І-ІІІ ст.), А.Корж (Петрівський НВК, вихованка ЦДЮТ), Д.Трипадуш (Чечеліївська ЗШ І-ІІІ ст.), А.Шевченко (Петрівський НВК, ЦДЮТ), Д.Теренюк (Петрівська ЗШ І-ІІІ ст.) Т.Волосянко (Богданівська ЗШ І-ІІ ст.), О.Суровець (Новостародубська ЗШ І-ІІІ ст.), І.Синиця (Петрівська ЗШ І-ІІІ ст.), Є.Максімов (Новостародубська ЗШ І-ІІІ ст.), М.Шульгіна (Богданівська ЗШ І-ІІ ст.), К.Мусульбес (Новостародубська ЗШ І-ІІІ ст.), А.Тшурмак (Луганська ЗШ І-ІІІ ст.), Ю.Лига (Новостародубська ЗШ І-ІІІ ст.), С.Царенко (Балахівська ЗШ І-ІІІ ст.), Є.Ситник (Новостародубська ЗШ І-ІІІ ст.), В.Жуган (Балахівська ЗШ І-ІІІ ст.), А.Рудюк (Петрівський НВК). 

наймолодші учасники святаСтипендії отримали також найкращі гравці гандбольної команди Луганської ЗШ І-ІІІ ст. Т.Тітаренко, Є.Куницька, А.Байдюк, О.Копакова, Ю.Родзінська, А.Іванова, І.Мірошніченко, кращий спортсмен-легкоатлет року І.Гнідов та авіамоделісти Д.Колісник, Д.Шуть, С.Чвалко, А.Деркач, М.Миронюк.
Зі словом-відповіддю виступила Настя Корнієнко, яка висловила вдячність вчителям за невтомну працю, а керівництву району - за підтримку освітянської галузі та обдарованих дітей. Вона запевнила, що молодь завжди дбатиме про честь рідного краю, стане гідною зміною старшим, зробить все для того, щоб Україна процвітала, стала розвиненою і могутньою державою.
С.Завалій та Т.Сакара побажали юним талановитим землякам подальших успіхів у навчанні, творчості і спорті, щастя, миру і добра.
Завершальним акордом свята стала молитва у виконанні хору «Палітра», а завершилося воно загальним фотографуванням.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

 

На знімках: гандболістки Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів; учасники авіамодельного гуртка; загальне фото учасників свята; юні «магістри»; «Отче наш» у виконанні хору «Палітра», наймолодші учасники свята.