Тетяна Панета вітає директора районного музею Світлану Сапок з професійним святомУ середині травня працівники музейних установ, понад 150 країн світу відзначили своє професійне свято. 
Міжнародна рада музеїв ІСОМ оголосила тему 2016 року - «Музеї і культурні ландшафти». У сучасну епоху, коли планета переживає екологічну кризу, на міжнародному рівні розробляється стратегія захисту навколишнього середовища і культурної спадщини зокрема. Одним із можливих шляхів виходу з цієї кризи є відновлення, збереження і розвиток культурного ландшафту. Тому обрана тематика стала можливістю і викликом, оскільки змушує переосмислити свою місію та розбудовувати свою культурну та соціальну роль. Ці перетворення є стратегічними завданнями на третє тисячоліття для всього світу. Через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, музеї ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу. Охорону всесвітньої культурної спадщини, в якій розглядалися рукотворні місця, як результат творчості людини і природи.
Нещодавно в Петрівському районному музеї історії, в рамках відзначення Міжнародного дня музеїв, вперше цього року  започаткована виставка виробів сучасних майстринь Петрівщини « Фарби життя»  з декоративного ужиткового мистецтва: картини, зроблені у техніці торцювання Тетяною Мартиненко, та вироби, створені за допомогою паперових трубочок, автором яких є Ірина Зелінські, та прикраси в стилі канзаши Світлани Іванченко. У заході взяли участь заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, начальник відділу культури і туризму Наталія Подкопаєва, майстрині,  учні  Петрівського навчально-виховного комплексу.

Організатори свята провели інформаційну годину «Музеї та культурні ландшафти».  Під час презентації було проведено заочну екскурсію нашою мальовничою Кіровоградщиною, зокрема, запрошеним було запропоновано перегляд фото- та відеопрезентацій  найціка-віших ділянок природи  нашого краю, його рідкісних рослин та туристичних маршрутів Петрівщини.  Найважливішою частиною культурного ландшафту є культурна спадщина, яка зберігається у вигляді предметів або інформації. У випадку, якщо це явище є домінуючим фактором, визначаючи весь життєвий цикл мешканців конкретної місцевості, будучи однією з умов формування специфічної топоніміки, архітектури, етнології, археології, фольклору і в цілому всіх сторін культурного життя людей – в цьому випадку культурний ландшафт сам стає об’єктом спадщини.
Формування музейних фондів – одна зі складових роботи. Тут є багато безцінних експонатів, які мають не тільки мистецьку, а й історичну цінність, це - металеві речі, вироби з тканини, дерева та багато інших речей. Це поповнення та розвиток експозицій, до неї можуть долучатися всі бажаючі.

Олена Приходкова.

учні Петрівського навчально-виховного комплексу знайомляться з музейними експонатами сучасні вироби майстринь

На знімках:   Тетяна Панета вітає директора районного музею Світлану Сапок з професійним святом; учні Петрівського навчально-виховного комплексу знайомляться з музейними експонатами; сучасні вироби майстринь.