гурт сучасних козаків Петрівського НВК «Кава з молоком»І знову минулий тиждень в нашому районному Будинку культури дарував шанувальникам пісенного мистецтва свято. Викладачі позашкільної освіти Центру дитячої та юнацької творчості зібрали на сцені 11 учнівських хорових колективів-аматорів нашого району. Кожен з них приніс із собою неоціненний скарб – любов до пісні та до хорового співу.

Цього року наша держава святкує 25 річницю своєї незалежності, тож фестиваль-конкурс був присвячений саме цій даті. До виступу учні підготували по два твори у фольклорному та естрадному жанрах. Їхні досягнення оцінювало журі у складі Григорія Москальця – начальника відділу освіти райдержадміністрації; Тетяни Швець – методиста районного методичного кабінету при відділі освіти; Валентини Бойко - директора Центру дитячої та юнацької творчості та Тамари Орлової – викладача вокально-хорового відділу дитячої музичної школи.

Пісня єднає наші душі, наші серця в єдине ціле, тому на фестивалі панувала атмосфера любові і доброти, радості і щастя, душевного задоволення. Пройшли віки, змінилися епохи, люди, події, але народна пісня назавжди залишається з нами. На сцені звучали «Веснянки» колективів «Петрівчаночки» Петрівської ЗШ І ст., «Сузір”я» Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст.; пісню «Ой за гаєм, гаєм» виконав гурт «Веселинки» Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст.; «Віночком українських веснянок» порадував глядачів хор «Веселики» Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ст.

Однією з визначальних рис українського національного характеру є почуття гумору. Яким би складним не було життя, люди завжди знайдуть привід пожартувати, посміятися над негараздами. Жартами потішили хорові колективи: «Експромт» Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів піснею «Від Києва до Лубен», «Джем» Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів піснею «Да за горами кози пасла». Український фольклор вражає своєю різноманітністю, в якому знайшлося місце пісні про взуття «Ой, гоп, черевички» колективу «Горошок» Петрівського НВК. Окремої уваги потребують і яскраві поетичні скарби, які, ставши народними, будуть жити у віках, це пісні про природу: «Квітка-душа», яку виконав колектив «Гармонія» Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, «Ой у лузі калина» хорового колективу «Мелодія» Зеленської ЗШ І-ІІІ ступенів та «У сосновому борочку» колективу «Палітра» Петрівського навчально-виховного комплексу. Просто вражає, як добре діти вміють своїм виконанням передати саму суть української пісні, цього дива людського, святині нашого народу! Усім добре запам’ятався виступ сміливих та мужніх патріотів своєї країни, учасників хорового колективу «Кава з молоком» Петрівського навчально-виховного комплексу, які заспівали пісню «Їхали козаки», а коли у їньому виконанні пролунала естрадна пісня Віктора Цоя «Група крові» - усі присутні в залі підспівували і аплодували учасникам стоячи.
дитячий колектив «Веселики» Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенівНезалежність України дає можливість кожному з нас стати справ-жнім господарем своєї землі. Тож власними знаннями, працею, здобутками ми прославляємо свою Бать-ківщину. Будучи гідними нащадками своїх предків, учімося берегти волю і незалежність України, поважати свій народ і його безцінну культуру.
На завершення фестивалю члени журі підвели та оголосили підсумки. Отож Грамоти відділу освіти районної державної адміністрації у фольклорному жанрі отримали такі хорові колективи: за зайняте ІІІ місце «Веселики» Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ст. та «Палітра» Пет-рівського навчально-виховного комплексу; ІІ місце посів гурт «Джем» Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст.; а переможне І місце отримав колектив «Веселинки» Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст. У естрадному жанрі перемогу здобули такі творчі колективи: як «Гармонія» Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів - на ІІІ місці; «Палітра» Петрівського НВК посіли почесне ІІ місце, а першість здобув гурт «Джем» Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів. Решта учасників отримали дипломи відділу освіти в різних номінаціях.
Цим виступом наші учасники ще раз довели, який наш край багатий і щедрий на талановиту молодь та мистецтво. Тож з нетерпінням чекатимемо нових зустрічей.

Олена Приходкова

хор учнів Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів «Гармонія» спільне фото усіх учасників фестивалю

На знімках: гурт сучасних козаків Петрівського НВК «Кава з молоком»; дитячий колектив «Веселики» Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів; хор учнів Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів «Гармонія»; спільне фото усіх учасників фестивалю.