Т.Сакара і С.Завалій вітають юних парламентарівУ залі засідань районної ради днями відбулася важлива подія – ІІ сесія районного парламенту дітей ІХ скликання. Символічно, що захід, який нібито стосується лише школярів, пройшов саме в цьому приміщенні. Це є свідченням того, що районна влада ставиться до юних громадян та їхнього органу самоврядування цілком серйозно, як до своїх молодших партнерів. Підтвердженням цього стало і те, що в сесійному засіданні дитячого парламенту взяли участь голова районної ради Тамара Сакара, голова райдержадміністрації Сергій Завалій та його заступник Тетяна Панета.

Голова РПД Анна Стожкова, яка вела засідання, надала слово для привітань керівникам району.

Т.Сакара підкреслила, що проблеми юних громадян їй близькі і зрозумілі, інтереси людей похилого віку і дітей завжди є її пріоритетом у повсякденній діяльності. Вона побажала представникам дитячої громади району, присутнім у залі, зростати небайдужими, аби бути корисними суспільству.

С.Завалій зауважив, що невипадково засідання дитячого парламенту проходить в сесійній залі районної ради. Дуже важливо, щоб районна влада почула голос молоді, яка підкаже дорослим – на що слід звернути увагу.

А.Стожкова виступила зі звітною доповіддю про роботу районного парламенту дітей у 2015-2016 навчальному році.

виступає А.СтожковаСвою роботу юні парламентарі спрямували на організацію волонтерської роботи, реалізацію проектів «Поділись своїм теплом», «Школа і село – наш дім, ми господарі в нім», «Молодіжний сквер» та інші.

З метою виховання в учнів патріотизму, почуття національної гідності в загальноосвітніх школах району пройшли заходи, присвячені Дню Соборності України, районна краєзнавча конференція учнівської молоді «Шляхами подвигу і слави».

Найбільш соціально активною частиною молодіжного середовища є волонтери, діяльність яких спрямована на шефство над ветеранами Великої Вітчизняної війни, людьми похилого віку, допомогу воїнам АТО, проведення благодійних акцій, таких, як «Поділись своїм теплом», «Ми з вами серцем і душею», «Не будь байдужим до чужого горя», «Тиждень Миру». Одне з засідань координаційної ради волонтерського руху учнівської молоді відбулося на базі районного волонтерського центру. Голова районної організації «Допоможемо воїнам Петрівщини» Алла Горністова поділилася досвідом роботи, а командири волонтерських загонів розповіли про роботу в шкільних та сільських громадах, обговорили умови проведення акції «Великдень разом».8 квітня на базі ЦДЮТ пройшов районний конкурс «Лідер року», в якому переміг учень Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів Артем Дядечко. А.Стожкова запропонувала започаткувати акцію «Один день з життя керівника району», яка передбачає перебування переможця конкурсу лідерів впродовж цілого робочого дня поряд з головою райдержадміністрації чи головою районної ради.

представники парламентів Луганської і Іскрівської шкіл Юлія Родзінська та Валентина Амброзяк з нагородамиПредставники Петрівського РПД стали учасниками ХХІ Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому Дню Землі «Від роду до народу, від народу до нації». Три насичених дні з 20 по 22 квітня 2016 року у м. Кіровограді стали незабутніми для дітей з Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської, Київської, Полтавської, Хмельницької, Черкаської областей та гостей з м. Батумі (Грузія). Петрівський РПД нагороджений Дипломом ІІІ ступеня за проведення флеш-мобу «Молитва за Україну».

В нинішньому році заплановано багато заходів, присвячених 25-річчю незалежності України. Один з них – проект обласного парламенту дітей «Борцям за незалежність України присвячується…», в якому школярі Петрівщини візьмуть активну участь.

Координатор РПД Наталія Дементьєва виступила з аналізом діяльності шкільних дитячих парламентів, зупинилася на здобутках, вказала на певні недоліки в їхній роботі.

Представники шкільних парламентів виступили з короткими розповідями про роботу своїх органів учнівського самоврядування, а також інформували про участь в районному конкурсі проектів «Школа та село – наш дім, ми господарі в нім». Оцінювало проекти журі у складі: Тамари Сакари, Тетяни Панети, Тетяни Швець – методиста районного відділу освіти та Юлії Козинець – голови громадської організації «Однодумці». Перемогли проекти шкільних парламентів Луганської, Іск-рівської та Ганнівської загальноосвітніх шкіл, які зайняли, відповідно, призові місця з першого по третє.

Програміою засідання РПД був передбачений ще один захід – депутатська вітальня «П’ять кроків до успіху».

Що таке успіх, як його досягти? Чи є якась формула успіху? Хто такі успішні люди? Аби отримати відповіді на ці запитання, до вітальні запросили Т.Сакару і Т.Панету, яка, крім того, що обіймає посаду заступника голови райдержадміністрації, є також депутатом районної ради. Тамара Вікторівна і Тетяна Григорівна розповіли про свій життєвий шлях, кар’єрне зростання, відповіли на запитання членів дитячого парламенту. Одне з них, зокрема, стосувалося кар’єри: що таке кар’єризм - добре це чи погано?

Т.Сакара і Т.Панета мають спільну думку: намагання посісти якомога вищу посаду як самоціль - не можна назвати позитивним явищем. Але, якщо людина має глибокі знання, достатній досвід, відчуває, що може зробити більше для людей, то прагнення до кар’єрного зростання є цілком логічним і виправданим.

Юні парламентарі дізналися, що для їхніх старших колег робота стоїть на першому плані, що для них чесність, відповідальність – не пусті слова. Що вони дуже задоволені тим, що доводиться працювати з однодумцями в складі згуртованих команд. Що для кожної людини важливо постійно самовдосконалюватися, займатися самоосвітою. Що важливо багато читати, причому, отримувати інформацію не лише з Інтернету, а й з книжок, бо, як влучно зауважила Т.Сакара - «книжки мають душу».

Цікавим було запитання щодо твердження: «Село існує, поки в ньому є школа». Тамара Вікторівна вважає, що школа, звичайно, важливий фактор для життя села, але на даний час важливішим чинником є наявність роботи. Якщо в селі є робота, то село живе. Вона навела приклад з Олександрійського району, де є Михайлівська і Ульяновська сільради. В Михайлівці ніколи не було школи, дітей підвозять до сусідньої Ульянівки, але село живе, бо там людям є де працювати.

Ще одне запитання стосувалося кар’єрного зростання – чи збираються його продовжувати?

Школярі отримали відповідь від своїх візаві, що, якщо будуть такі пропозиції, то їх будуть тверезо оцінювати. Якщо вони будуть реальними, то чому б і ні? Але сьогодні мають мрію зробити Петрівщину кращою. Щоб тут і населені пункти були охайнішими, і освіту діти отримували якісну, яка давала б змогу навчатися в подальшому у найпрестижніших навчальних закладах як України, так і Європи, щоб медичні послуги були на рівні європейських, як і дороги.

Наостанок дали юним колегам пораду здобувати глибокі знання, ставитися до виконання своїх обов’язків відповідально, любити себе в інших людях і не забувати про своє коріння. Тоді і прийде успіх.

Давно вже стало загальновживаним  твердження, що діти – майбутнє держави. Але так і є. Головне, щоб активісти шкільних громад зрозуміли, що тільки турбота про людей, про державу , а не про власну кар’єру принесе справжній успіх. Бо ж саме ці риси є суттю державного діяча. А що майбутні державні діячі ростуть серед нас, набираються досвіду громадської роботи, немає сумнівів.

Завершилося засідання РПД прийняттям рішення, в якому визначені завдання на найближчий період, зокрема у плані підготовки до відзначення 25-річчя незалежності України.

Наш кор.

На знімках: Т.Сакара і С.Завалій вітають юних парламентарів; виступає А.Стожкова; представники парламентів Луганської і Іскрівської шкіл Юлія Родзінська та Валентина Амброзяк з нагородами.